Wat volgt er na de komma van de excuses voor het slavernijverleden?

Achtergrond
Een komma, geen punt, zei premier Mark Rutte over de excuses voor het slavernijverleden die hij 19 december aanbood namens het Nederlandse kabinet. Maar wat volgt er precies na die komma, vroeg de Tweede Kamer zich woensdag af in een debat over de excuses.
Niels van den Bovenkamp
woensdag 25 januari 2023 om 20:47
Premier Mark Rutte, Hanke Bruins Slot, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Robbert Dijkgraaf, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Sylvana Simons (BIJ1), tijdens een debat over de excuses voor het Nederlandse slavernijverleden en een in te stellen bewustwordingsfonds in de Tweede Kamer.
Premier Mark Rutte, Hanke Bruins Slot, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Robbert Dijkgraaf, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Sylvana Simons (BIJ1), tijdens een debat over de excuses voor het Nederlandse slavernijverleden en een in te stellen bewustwordingsfonds in de Tweede Kamer. beeld anp / Bart Maat

Den Haag

D66-Kamerlid Salima Belhaj vreesde in haar voorbereiding op het debat van woensdag al dat het bij het ‘slavernijdebat’ weleens de hele dag over geld zou kunnen gaan. Dat zou een ‘minderwaardige’ manier zijn om over dit thema te praten, want het gaat niet over het geld, maar over de impact en doorwerking van de excuses, vindt Belhaj.

Toch maken de financiële implicaties van de excuses een belangrijk onderdeel uit van het Kamerdebat. Want waar komt de 200 miljoen euro die het kabinet wil uittrekken voor een ‘bewustwordingsfonds’ eigenlijk terecht, vraagt VVD’er Pim van Strien zich af. Het Kamerlid, dat het fonds eerder ‘waanzin’ noemde, vreest dat ‘allerhande clubs met een onduidelijk mandaat en beperkte vertegenwoordiging..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wiersma tracht Kamer gerust te stellen: Lentekriebels-lessen zijn heus wel aangepast aan de leeftijd

Zonder uit te willen sluiten dat er weleens iets mis gaat, heeft het kabinet geen probleem met de seksuele voorlichting die deze week op veel basisscholen wordt gegeven, stelde minister Wiersma in de Tweede Kamer.

Afbeelding

CDA in crisissfeer: 'Met het verhaal is niets mis, maar het is té laat en té zwak gecommuniceerd'

Na opnieuw een verkiezingsnederlaag hangt al dagen een crisissfeer in het CDA. Dinsdag praat de CDA-top met afdelingsvoorzitters over de desastreus verlopen verkiezingen. Hoe moet het verder en met welke leider?

Afbeelding

BBB bestormt ook de waterschappen en dat kan tot pittige discussies leiden

De BoerBurgerBeweging heeft ook de waterschapsverkiezingen gewonnen, al werd de partij van Caroline van der Plas niet in alle 21 waterschappen de grootste. Dat belooft pittige discussies tussen boeren en natuurbeschermers.

Afbeelding

Adri Duivesteijn,1950-2023

Adri Duivesteijn, voormalig Tweede Kamerlid, wethouder en senator namens de PvdA, is vrijdag overleden. Duivesteijn is 72 jaar geworden. Hij leed al jaren aan prostaatkanker.

Afbeelding

Overmacht BBB en coalitiekansen verschillen sterk per landsdeel

Pas na anderhalve dag tellen was er zekerheid: overal is BBB de grootste, ook in de Randstad.

Afbeelding

Caroline van der Plas won. 'Mam, realiseer jij je dat je binnen een jaar premier kan zijn?'

In haar achtertuin in een volksbuurt in Deventer vertelt Caroline van der Plas twee dagen na de verkiezingen over de druk op haar schouders, lonkend premierschap en een partijstandpunt dat wordt ingetrokken.