Kabinet gokte en verloor in mestconflict met Brussel, maar gaat zelf over de handhaving

Achtergrond
Het kabinet ging er voetstoots van uit dat het glasheldere afspraken met de Europese Commissie over het Nederlandse mestbeleid straffeloos kon negeren. Geen gekke gedachte, want lidstaten moeten die EU-wetten zélf handhaven. En de handhaving van milieuregels stelt in Nederland weinig voor.
Yvonne Hofs / vk
woensdag 25 januari 2023 om 03:22 aangepast 09:30
Adema heeft de Tweede Kamer dinsdag in een nieuwe Kamerbrief tekst en uitleg gegeven over zijn handelen. Hij spreekt daarin opnieuw van een ‘verkeerde inschatting’.
Adema heeft de Tweede Kamer dinsdag in een nieuwe Kamerbrief tekst en uitleg gegeven over zijn handelen. Hij spreekt daarin opnieuw van een ‘verkeerde inschatting’. beeld anp / Bart Maat

Den Haag

Een deel van de Tweede Kamer wil landbouwminister Adema woensdag ter verantwoording roepen, omdat hij in eerste instantie willens en wetens de Brusselse derogatiebeschikking naast zich neerlegde. De Europese Commissie (EC) heeft Nederland drie jaar de tijd gegund om zich aan de Europese mestnormen te conformeren, maar die concessie is wel aan strikte voorwaarden gebonden. Een van die voorwaarden is dat Nederlandse boeren met ingang van dit jaar een onbemeste bufferstrook van minimaal 3 meter breed langs sloten en beken aanhouden. Door de oevers van waterlopen niet te bemesten komen er – hopelijk – minder nitraten en fosfaten in het oppervlaktewater terecht.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wiersma tracht Kamer gerust te stellen: Lentekriebels-lessen zijn heus wel aangepast aan de leeftijd

Zonder uit te willen sluiten dat er weleens iets mis gaat, heeft het kabinet geen probleem met de seksuele voorlichting die deze week op veel basisscholen wordt gegeven, stelde minister Wiersma in de Tweede Kamer.

Afbeelding

CDA in crisissfeer: 'Met het verhaal is niets mis, maar het is té laat en té zwak gecommuniceerd'

Na opnieuw een verkiezingsnederlaag hangt al dagen een crisissfeer in het CDA. Dinsdag praat de CDA-top met afdelingsvoorzitters over de desastreus verlopen verkiezingen. Hoe moet het verder en met welke leider?

Afbeelding

BBB bestormt ook de waterschappen en dat kan tot pittige discussies leiden

De BoerBurgerBeweging heeft ook de waterschapsverkiezingen gewonnen, al werd de partij van Caroline van der Plas niet in alle 21 waterschappen de grootste. Dat belooft pittige discussies tussen boeren en natuurbeschermers.

Afbeelding

Adri Duivesteijn,1950-2023

Adri Duivesteijn, voormalig Tweede Kamerlid, wethouder en senator namens de PvdA, is vrijdag overleden. Duivesteijn is 72 jaar geworden. Hij leed al jaren aan prostaatkanker.

Afbeelding

Overmacht BBB en coalitiekansen verschillen sterk per landsdeel

Pas na anderhalve dag tellen was er zekerheid: overal is BBB de grootste, ook in de Randstad.

Afbeelding

Caroline van der Plas won. 'Mam, realiseer jij je dat je binnen een jaar premier kan zijn?'

In haar achtertuin in een volksbuurt in Deventer vertelt Caroline van der Plas twee dagen na de verkiezingen over de druk op haar schouders, lonkend premierschap en een partijstandpunt dat wordt ingetrokken.