Hoe de VVD door de jaren heen haar liberale principes meer en meer uit het oog verloor

Achtergrond
De VVD bestaat dinsdag 75 jaar. Van een driedelig kostuum met zakhorloge naar de vrijetijdskleding die partijleider Mark Rutte nu draagt: driekwart eeuw na de oprichting is er veel veranderd bij de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie.
Niels van den Bovenkamp
dinsdag 24 januari 2023 om 01:00 aangepast 09:55
Hans Wiegel (l.), Frits Bolkestein (m.) en minister-president Mark Rutte in 2011. Ze drukten een belangrijke stempel op de partij.
Hans Wiegel (l.), Frits Bolkestein (m.) en minister-president Mark Rutte in 2011. Ze drukten een belangrijke stempel op de partij. beeld anp / Robert Vos

Den Haag

‘Goedemorgen!’ Met een brede grijns groet VVD-premier Mark Rutte zijn collega-politici in de Tweede Kamer. Zijn opgewekte gemoed doet niet vermoeden dat hij voor een van de zwaarste debatten uit zijn loopbaan staat. De premier moet verantwoording afleggen over het zonder overleg wissen van belangrijke sms’jes. Het onversneden optimisme van Rutte zit diep verankerd in de VVD, waar vaak een goedgemutste stemming heerst.

André Vermeulen, journalist en auteur van een boek over de fractiegeschiedenis van de VVD, denkt dat het te maken heeft met de ondernemersgeest in de partij. ‘Als ondernemer is het van levensbelang om een positieve instelling te hebben. Als acht van de tien ideeën mislukken, moet je wel een heel positieve i..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

In Alkmaar is het 'win-win' in de asielopvang. Wethouder Joël Voordewind legt uit hoe dat werkt

Met een groot oud kantoor helpt de gemeente Alkmaar de landelijke migratiecrisis vlot te trekken. Er is slim onderhandeld met het Rijk. Wethouder Joël Voordewind legt uit hoe het zit.

Afbeelding

Adema overleeft motie van wantrouwen; veel irritatie in mestdebat tussen coalitiepartijen D66 en ChristenUnie

Minister Piet Adema (Landbouw) heeft een motie van wantrouwen vanuit de Tweede Kamer overleefd. In een afrondend Kamerdebat over Adema's mestbeleid kwamen D66 en ChristenUnie hard in aanvaring.

Afbeelding

Coalitie gefrustreerd over opstelling linkse partijen in salderingsdebat

In het debat over de salderingsregeling voor zonnepanelen staan de verhoudingen tussen de regeringspartijen en GroenLinks/PvdA op scherp. Met name het feit dat de linkse partijen hun steun koppelen aan ander kabinetsbeleid wekt wrevel.

Afbeelding

Adema diep door het stof. Maar hij weet niet zeker of boeren méér mest mogen blijven uitrijden

Mogen Nederlandse boeren de komende jaren nog méér mest blijven uitrijden? Ondanks alle tumult weet minister Adema dat nog steeds niet zeker. Woensdag ging hij diep door het stof in de Tweede Kamer.

Afbeelding

Wat volgt er na de komma van de excuses voor het slavernijverleden?

Een komma, geen punt, zei premier Mark Rutte over de excuses voor het slavernijverleden die hij 19 december aanbood. Maar wat volgt er precies na die komma, vroeg de Tweede Kamer zich woensdag af.

Afbeelding

Kabinet gokte en verloor in mestconflict met Brussel, maar gaat zelf over de handhaving

Het kabinet ging er voetstoots van uit dat het glasheldere afspraken met de Europese Commissie over het Nederlandse mestbeleid straffeloos kon negeren. Geen gekke gedachte, want lidstaten moeten die EU-wetten zélf handhaven.