Minister Dijkgraaf hekelt prestatiedruk in het onderwijs: ‘Nederland staat op een kantelpunt’

Nieuws
Er moet een einde komen aan de prestatiedruk in het onderwijs, waarbij het streven is om iedereen zo hoog mogelijk op te leiden. Dat zegt Robbert Dijkgraaf (D66), minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, in een interview met de Volkskrant.
Remco Meijer en Mark Misérus / vk
vrijdag 6 januari 2023 om 20:28
Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf signaleert een 'intrinsieke ongelijkheid' tussen onderwijsvormen.
Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf signaleert een 'intrinsieke ongelijkheid' tussen onderwijsvormen. beeld anp / Laurens van Putten

Den Haag

‘Ik denk dat ons land in een fase zit waarin we wel klaar zijn met het proces dat iedereen hoger opgeleid moet worden’, aldus Dijkgraaf. Hij is in het kabinet verantwoordelijk voor hoger onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en emancipatie. De bewindsman, zelf gepromoveerd natuurkundige, zegt dat het hem in zijn eerste jaar als minister is opgevallen dat het mbo ‘altijd een beetje apart wordt gezien’, terwijl het land zit te springen om goed opgeleide vakmensen.

Dijkgraaf: ‘Ik ben ervan geschrokken dat er zo weinig samenhang is tussen het mbo enerzijds en hogescholen en universiteiten anderzijds.’ Hij hekelt de ‘intrinsieke ongelijkheid’ tussen de verschillende onderwijsvormen en spreekt van ‘een 19de-eeuws model’: hoe ‘hog..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Echte werk voor pensioen begint nu: vier uitdagingen waar het nieuwe stelsel mee te maken krijgt

Nu de politieke discussie over de pensioenwet voorbij is, begint het echte werk pas. Bij de stemming tekende zich dinsdagavond in de Eerste Kamer een meerderheid af voor de grootste hervorming van het stelsel ooit.

Afbeelding

Afrika wordt een wereldspeler en verdient een strategie, vindt het kabinet. Wat staat erin?

Voor het eerst ligt er een Nederlandse Afrika-strategie, die een visie schetst op hete hangijzers als migratiestromen en de strijd om grondstoffen. Eén van de grote thema’s is migratie.

Afbeelding

Extra zetels voor CDA en CU: coalitie helpt zichzelf aan 24 zetels in Eerste Kamer

De regeringscoalitie heeft zich door strategisch stemmen verzekerd van 24 zetels in de Eerste Kamer. Vooral confessionele partijen profiteren van de verdeling van de restzetels.

Afbeelding

SGP krijgt twee zetels in de Eerste Kamer, mede dankzij ChristenUnie

Met een beetje hulp én door eigen groei is de SGP zo goed als verzekerd van opnieuw twee zetels in de Eerste Kamer. En hoe zat het ook alweer met het kiezen van senatoren?

Afbeelding

Minister Wiersma wil strenger toezicht op informele scholen, zoals zondagsscholen. Wat betekent dat?

Onderwijsminister Dennis Wiersma heeft nog een lange weg te gaan als het gaat om zijn wet die gaat over strenger toezicht op informele scholen. De Onderwijsinspectie, die de taak moet uitvoeren, heeft bezwaren.

Afbeelding

De wind in huize VVD - álles voor de beeldvorming! - wakkerde storm en drang van Dennis Wiersma aan

In de VVD-partijcultuur gedijde een Dennis Wiersma. Met lessen die hij in het klasje van Klaas Dijkhoff leerde, bereikte hij een ministerspost. Maar dat ambt en z'n entourage is er niet om de persoon te dienen.