Segers en Kamerleden willen af van vrijblijvend kabinetsbeleid: ‘Voer sancties tegen Iran uit’

Nieuws
Tien Tweede Kamerleden roepen op tot strenge sancties tegen Iran. En handhaving daarvan. Mede-initiatiefnemer Gert-Jan Segers: ‘Het is te lang stil geweest. Ik hoop dat dit extra druk op ons kabinet zet.’
Jacolien Viveen
vrijdag 6 januari 2023 om 16:09 aangepast 18:35
Iraanse vrouwen volgen een leidersvergadering in Teheran. De foto werd uitgegeven door het Iraanse regime.
Iraanse vrouwen volgen een leidersvergadering in Teheran. De foto werd uitgegeven door het Iraanse regime. beeld credit Image: © Iranian Supreme Leader's Office via Zuma Press Wire

Den Haag

‘Onze belangrijkste boodschap is: steun Iraanse demonstranten die vrijheid willen. De Verenigde Staten zijn goed bezig qua sancties. De naleving van onze eigen Europese sancties kan beter’, vertelt Gert-Jan Segers (ChristenUnie). Samen met Sophie Hermans (VVD) nam hij het initiatief tot een open brief in de Volkskrant. Mede-ondertekenaars zijn fractievoorzitters van CDA, PvdA, D66, SP, SGP, JA21, GroenLinks en Denk. Hun oproep: ‘Steun de demonstranten in Iran en zet de Revolutionaire Garde op de lijst van terroristische organisaties.’

Wat de briefschrijvers betreft, is het tijd om het Iraanse regime verder onder druk te zetten. ‘Met name vrouwen en jongeren voeren in Iran een strijd op leven en dood en dreigen het onders..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe 'voltooid leven' al steeds meer verweven raakt met de huidige euthanasiepraktijk

De maatschappelijke opvattingen over zelfbeschikking en 'voltooid leven' raken steeds meer verweven met de bestaande euthanasiepraktijk. Is er wel een aparte stervensregeling nodig voor mensen die 'klaar met leven' zijn?

Afbeelding

Uitvoeringsorganisaties hekelen spreidingswet in huidige vorm: 'Daar passen wij voor'

De wet om asielzoekers te verdelen over gemeenten is hard nodig om de opvangcrisis te bezweren, maar in zijn huidige vorm te onuitvoerbaar en complex, zeggen uitvoerende organisaties donderdag in een rondetafelgesprek.

Afbeelding

Hoe de nieuwe ChristenUnie-leider Mirjam Bikker een ander spoor kiest dan Gert-Jan Segers

Sterk inhoudelijk, maar ook met een zekere lichtheid, probeert Mirjam Bikker haar rol als ChristenUnie-aanvoerder op te bouwen. Hoe doet zij het tot nu toe? ‘Ik vind haar een mooi gezicht voor de partij.’

Afbeelding

Weerwind in actie voor vrouwengevangenis

Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) neemt maatregelen om grensoverschrijdend gedrag in vrouwengevangenissen tegen te gaan.

Afbeelding

Echte werk voor pensioen begint nu: vier uitdagingen waar het nieuwe stelsel mee te maken krijgt

Nu de politieke discussie over de pensioenwet voorbij is, begint het echte werk pas. Bij de stemming tekende zich dinsdagavond in de Eerste Kamer een meerderheid af voor de grootste hervorming van het stelsel ooit.

Afbeelding

Afrika wordt een wereldspeler en verdient een strategie, vindt het kabinet. Wat staat erin?

Voor het eerst ligt er een Nederlandse Afrika-strategie, die een visie schetst op hete hangijzers als migratiestromen en de strijd om grondstoffen. Eén van de grote thema’s is migratie.