Het kabinet blijft doelbewust de wet overtreden met vertragen gezinshereniging. ‘Beangstigend’

Interview
Al zes keer tikte de rechter het kabinet op vingers over het vertragen van gezinshereniging. Eerder deze week stapt het kabinet naar de Raad van State, om voor elkaar te krijgen dat dit voorlopig zo mag blijven. Daarmee blijft het kabinet doelbewust de wet overtreden, zegt universitair hoofddocent politicologie Saskia Bonjour, die gespecialiseerd is in migratie.
Niels van den Bovenkamp
woensdag 28 december 2022 om 19:29
Eerder dit jaar was de druk op het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel zo groot dat mensen buiten moesten slapen.
Eerder dit jaar was de druk op het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel zo groot dat mensen buiten moesten slapen. beeld anp / Vincent Jannink

Hoe kijkt u naar de vraag om schorsing van rechterlijke uitspraken? Probeert het kabinet de zaak te traineren?

‘Ik ben er van overtuigd dat het kabinet had kunnen en moeten weten dat de maatregel van vertraagde gezinshereniging illegaal is. Hier wordt dus een politiek spel gespeeld. Daar zit de grote fout. De politieke realiteit van tegenwoordig is: als je eenmaal een keuze hebt gemaakt, blijf je die verdedigen. Dat het kabinet daarom tot de hoogste rechter gaat, de Raad van State in dit geval, past in dat beeld. Maar ik mag toch hopen dat de regering haar verzet daarna opgeeft en de maatregel van vertraagde gezinshereniging afschaft.’ 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kuik en Van der Graaf deden onderzoek naar de problemen bij aardgaswinning. 'Er ligt opdracht voor de regering'

‘Een systeem kan ervoor zorgen dat mensen worden vermalen’, zegt Kamerlid Anne Kuik. De Tweede Kamer debatteert deze week met het kabinet over het onderzoek naar alles wat er mis ging bij de aardgaswinning in Groningen.

Afbeelding

VVD-achterban verliest geduld. 'Mark schiet eens op', waarschuwt fractievoorzitter Sophie Hermans

De VVD wil dat het kabinet op korte termijn met concrete maatregelen komt om het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt in te perken. Sommige partijleden willen dat de VVD nu al uit het kabinet stapt.

Afbeelding

Op haar eerste congres als partijleider heeft Mirjam Bikker een duidelijke boodschap aan coalitiegenoten

Ongewild hing het asielvraagstuk zaterdag toch weer boven het ChristenUnie-congres. Tijdens haar eerste congresspeech als partijleider bakende Mirjam Bikker op dat thema haar grenzen af.

Afbeelding

ChristenUnie-partijleider Mirjam Bikker op congres: 'Verantwoordelijkheid pakken in opvang asielzoekers'

In plaats van ‘stoere plannetjes voor de korte termijn’ moet Nederland zijn verantwoordelijkheid pakken in het opvangen van asielzoekers. Dat zei Mirjam Bikker zaterdag op het congres van de ChristenUnie.

Afbeelding

SP herziet na kwart eeuw eigen principes: geen strijd meer voor een maximumloon of vertrek uit de NAVO

De SP stemt zaterdag op haar ledencongres voor het eerst in een kwarteeuw over herziening van het beginselprogramma. De strijd voor meer zeggenschap van werknemers blijft.

Afbeelding

ChristenUnie-voorzitter Ankie van Tatenhove: 'De uitersten laten zich steeds meer horen'

De flanken roeren zich binnen de ChristenUnie, ziet partijvoorzitter Ankie van Tatenhove. Of het nu gaat om asiel, klimaat of homoseksualiteit: leden schromen niet hun mening kenbaar te maken.