Hoe de houding van de ChristenUnie tegenover lhbt+-kandidaten radicaal is omgeslagen

Analyse
De houding van de ChristenUnie jegens lhbt+’ers is radicaal omgeslagen. De uitsluitings-formule die met een kunstgreep in de grondslagen van de partij werd verankerd, is afgeschaft. Opluchting daarover overstemde op het laatste congres die éne proteststem uit een nog niet zo lang verleden.
Sjirk Kuijper
vrijdag 9 december 2022 om 17:47
Sjirk Kuijper: 'Op het congres van november 2018 is zelfs geprobeerd via een amendement een positieve, inclusieve tekst toe te voegen over het ‘homohuwelijk’'
Sjirk Kuijper: 'Op het congres van november 2018 is zelfs geprobeerd via een amendement een positieve, inclusieve tekst toe te voegen over het ‘homohuwelijk’' beeld © Dick Vos

Niet eerder had hij zo veel journalisten (’ramptoeristen’) op een partijcongres gezien, grapte Gert-Jan Segers in oktober. Dat kan kloppen; het massaal verslagen rampcongres van 14 juni 2008 had hij nét gemist. Elf dagen later vloog Segers naar Nederland om, na zeven jaar zendingswerk in Egypte en een studiejaar in Washington, als directeur aan de slag te gaan bij het wetenschappelijk instituut (WI) van de partij.

Juist in zijn Amerikaanse tijd trilde de ChristenUnie op haar grondvesten, door strijd over de vraag of homoseksuelen de partij kunnen vertegenwoordigen – ook zij die niet celibatair maar in een relatie samenleven. En dat bleef geen besloten onderonsje; heel Nederland keek mee. De CU was nog maar net vanuit de marge regeringspar..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bontenbal (CDA): 'Er gaat geen 17,5 miljard subsidie naar de fossiele industrie. Wij zijn niet gek'

Extinction Rebellion, de actiegroep achter de A12-blokkades, zegt dat Nederland jaarlijks 17,5 miljard euro subsidie geeft voor fossiele brandstoffen. Onzin, vindt CDA-Kamerlid Henri Bontenbal. 'Het is niet zo simpel.'

Afbeelding

Raad van State: verbod op 'homogenezing' voegt weinig toe, en werkt mogelijk averechts

Een verbod op 'homogenezing' voegt weinig toe aan de huidige wetgeving rond mishandeling en dwang. Ook kan zo'n verbod averechts werken bij de gewenste cultuurverandering in geloofsgemeenschappen, zegt de Raad van State.

Afbeelding

In Alkmaar is het 'win-win' in de asielopvang. Wethouder Joël Voordewind legt uit hoe dat werkt

Met een groot oud kantoor helpt de gemeente Alkmaar de landelijke migratiecrisis vlot te trekken. Er is slim onderhandeld met het Rijk. Wethouder Joël Voordewind legt uit hoe het zit.

Afbeelding

Adema overleeft motie van wantrouwen; veel irritatie in mestdebat tussen coalitiepartijen D66 en ChristenUnie

Minister Piet Adema (Landbouw) heeft een motie van wantrouwen vanuit de Tweede Kamer overleefd. In een afrondend Kamerdebat over Adema's mestbeleid kwamen D66 en ChristenUnie hard in aanvaring.

Afbeelding

Coalitie gefrustreerd over opstelling linkse partijen in salderingsdebat

In het debat over de salderingsregeling voor zonnepanelen staan de verhoudingen tussen de regeringspartijen en GroenLinks/PvdA op scherp. Met name het feit dat de linkse partijen hun steun koppelen aan ander kabinetsbeleid wekt wrevel.

Afbeelding

Adema diep door het stof. Maar hij weet niet zeker of boeren méér mest mogen blijven uitrijden

Mogen Nederlandse boeren de komende jaren nog méér mest blijven uitrijden? Ondanks alle tumult weet minister Adema dat nog steeds niet zeker. Woensdag ging hij diep door het stof in de Tweede Kamer.