Hoe de houding van de ChristenUnie tegenover lhbt+-kandidaten radicaal is omgeslagen

Analyse
De houding van de ChristenUnie jegens lhbt+’ers is radicaal omgeslagen. De uitsluitings-formule die met een kunstgreep in de grondslagen van de partij werd verankerd, is afgeschaft. Opluchting daarover overstemde op het laatste congres die éne proteststem uit een nog niet zo lang verleden.
Sjirk Kuijper
vrijdag 9 december 2022 om 17:47
Sjirk Kuijper: 'Op het congres van november 2018 is zelfs geprobeerd via een amendement een positieve, inclusieve tekst toe te voegen over het ‘homohuwelijk’'
Sjirk Kuijper: 'Op het congres van november 2018 is zelfs geprobeerd via een amendement een positieve, inclusieve tekst toe te voegen over het ‘homohuwelijk’' beeld © Dick Vos

Niet eerder had hij zo veel journalisten (’ramptoeristen’) op een partijcongres gezien, grapte Gert-Jan Segers in oktober. Dat kan kloppen; het massaal verslagen rampcongres van 14 juni 2008 had hij nét gemist. Elf dagen later vloog Segers naar Nederland om, na zeven jaar zendingswerk in Egypte en een studiejaar in Washington, als directeur aan de slag te gaan bij het wetenschappelijk instituut (WI) van de partij.

Juist in zijn Amerikaanse tijd trilde de ChristenUnie op haar grondvesten, door strijd over de vraag of homoseksuelen de partij kunnen vertegenwoordigen – ook zij die niet celibatair maar in een relatie samenleven. En dat bleef geen besloten onderonsje; heel Nederland keek mee. De CU was nog maar net vanuit de marge regeringspar..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kuik en Van der Graaf deden onderzoek naar de problemen bij aardgaswinning. 'Er ligt opdracht voor de regering'

‘Een systeem kan ervoor zorgen dat mensen worden vermalen’, zegt Kamerlid Anne Kuik. De Tweede Kamer debatteert deze week met het kabinet over het onderzoek naar alles wat er mis ging bij de aardgaswinning in Groningen.

Afbeelding

VVD-achterban verliest geduld. 'Mark schiet eens op', waarschuwt fractievoorzitter Sophie Hermans

De VVD wil dat het kabinet op korte termijn met concrete maatregelen komt om het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt in te perken. Sommige partijleden willen dat de VVD nu al uit het kabinet stapt.

Afbeelding

Op haar eerste congres als partijleider heeft Mirjam Bikker een duidelijke boodschap aan coalitiegenoten

Ongewild hing het asielvraagstuk zaterdag toch weer boven het ChristenUnie-congres. Tijdens haar eerste congresspeech als partijleider bakende Mirjam Bikker op dat thema haar grenzen af.

Afbeelding

ChristenUnie-partijleider Mirjam Bikker op congres: 'Verantwoordelijkheid pakken in opvang asielzoekers'

In plaats van ‘stoere plannetjes voor de korte termijn’ moet Nederland zijn verantwoordelijkheid pakken in het opvangen van asielzoekers. Dat zei Mirjam Bikker zaterdag op het congres van de ChristenUnie.

Afbeelding

SP herziet na kwart eeuw eigen principes: geen strijd meer voor een maximumloon of vertrek uit de NAVO

De SP stemt zaterdag op haar ledencongres voor het eerst in een kwarteeuw over herziening van het beginselprogramma. De strijd voor meer zeggenschap van werknemers blijft.

Afbeelding

ChristenUnie-voorzitter Ankie van Tatenhove: 'De uitersten laten zich steeds meer horen'

De flanken roeren zich binnen de ChristenUnie, ziet partijvoorzitter Ankie van Tatenhove. Of het nu gaat om asiel, klimaat of homoseksualiteit: leden schromen niet hun mening kenbaar te maken.