Eerste Kamer stemt voor abortuspil via de huisarts; alleen PVV, CU, SGP en FvD tegen

Nieuws
De abortuspil mag binnenkort via de huisarts worden verstrekt. Een meerderheid van de Eerste Kamer heeft daarmee dinsdagmiddag ingestemd.
Gerard Beverdam
dinsdag 6 december 2022 om 13:43 aangepast 14:57
Tegenstanders van abortus bidden dinsdagmiddag bij de Eerste Kamer, voorafgaand aan een stemming over de abortuspil bij de huisarts.
Tegenstanders van abortus bidden dinsdagmiddag bij de Eerste Kamer, voorafgaand aan een stemming over de abortuspil bij de huisarts. beeld anp / Bart Maat

Den Haag

Tégen stemden alleen de fracties van PVV, ChristenUnie, SGP en Forum voor Democratie: zij hebben samen 12 van de 75 senaatszetels. Ook JA21-senator Bob van Pareren stemde tegen; de overige zes leden van de senaatsfractie van JA21 stemden wel voor.

Het wetsvoorstel werd vorige week in de senaat verdedigd door de Tweede Kamerleden Corinne Ellemeet (GroenLinks), Attje Kuiken (PvdA), Jan Paternotte (D66) en Jeroen van Wijngaarden (VVD). De Tweede Kamer had eerder dit jaar al ingestemd met het initiatiefwetsvoorstel van de vier partijen. Zij hopen dat de abortuszorg verbetert, als vrouwen hiervoor ook terechtkunnen bij de eigen huisarts. Nu wordt de abortuspil verstrekt door abortusklinieken, waarnaar vrouwen vaak verder moeten reizen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Afrika hoeft abortus niet te verruimen, zegt minister, maar: 'Mensenrechten zijn niet exclusief westers'

Afrikaanse landen hoeven niet eerst de Europese normen en waarden over te nemen, voordat ze een handelsverdrag krijgen met de Europese Unie. Dat heeft minister Schreinemacher geantwoord op Kamervragen.

Afbeelding

BBB kan met haar charmeoffensief beter niet stoppen bij de Nederlandse grens

BBB is bezig met een charmeoffensief in de provincies. Intussen moet Caroline van der Plas oppassen dat ze elders geen sympathie verspeelt. Zo kan ze Brussel nog weleens hard nodig hebben, wil ze écht iets bereiken.

Afbeelding

Kabinet stuurt asielwet ondanks kritiek in ongewijzigde vorm naar Tweede Kamer

Het kabinet neemt de kritiek van de Raad van State, gemeenten en Veiligheidsberaad op de beoogde ‘spreidingswet’ voor asielopvang niet over. De ministerraad is vrijdag akkoord gegaan met het oorspronkelijke wetsvoorstel.

Afbeelding

Einde in zicht voor tijdelijk huurcontract: Kamer wil positie huurders verstevigen

De Tweede Kamer ligt op koers om de regels voor particuliere huur aan te scherpen. Het wetsvoorstel van PvdA en ChristenUnie om tijdelijke huurcontracten te verbieden, lijkt te kunnen rekenen op een overgrote meerderheid.

Afbeelding

Strategische stem kan coalitie nog aan een zeer gewilde 23ste zetel helpen, en de CU aan een derde zetel

Hoewel de regeringscoalitie volgens de laatste prognoses 22 zetels haalt in de Eerste Kamer, is er een grote kans dat de vier partijen nog een extra zetel in de wacht slepen. Een Statenlid van VVD, CDA of D66 moet dan op de ChristenUnie stemmen.

Afbeelding

Spanning loopt op: de identiteitscrisis van het CDA bezorgt ook het kabinet kopzorgen

Het CDA hobbelt van het ene naar het andere crisisoverleg over de desastreus verlopen verkiezingen. De partij vindt dat de politieke realiteit een andere houding op stikstofgebied vereist. Maar daar botst het met D66.