Als vrouwen meer gaan werken, betekent dat ook iets voor de rol van de man in het huishouden

Achtergrond
Of het nu gaat om een gelijke arbeidspositie, straatintimidatie of de veiligheid van lhbti+-personen: mannen moeten hun verantwoordelijkheid nemen. In het streven naar een gelijkwaardige samenleving blijft de man te vaak achter, vindt een deel van de Kamer maandag tijdens een debat over het emancipatiebeleid.
Niels van den Bovenkamp
maandag 5 december 2022 om 19:27 aangepast 06:23
Vrouwen komen te vanzelfsprekend in zorgtaken terecht, vindt minister Robbert Dijkgraaf (Emancipatie)
Vrouwen komen te vanzelfsprekend in zorgtaken terecht, vindt minister Robbert Dijkgraaf (Emancipatie) beeld anp / Bart Maat

We leven in een wereld die gebouwd is door en voor mannen, betoogt GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld in het debat over het emancipatiebeleid van het kabinet. Auto’s die ontworpen worden op basis van mannenlichamen, of ziektes en aandoeningen die alleen bij het mannelijke geslacht herkend worden: het zijn zomaar wat voorbeelden van die mannelijke werkelijkheid, vervolgt Westerveld. De emancipatie van de man blijft achter en zijn rol in de emancipatie is onderbelicht, meent het Kamerlid.

De rol van mannen in de emancipatie moet explicieter aan bod komen, vindt ook D66-Kamerlid Jeanet van der Laan. Neem nu de arbeidspositie: als vrouwen meer gaan werken, betekent dat ook iets voor de rol van de man in het huishouden, meent Van de..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Homogenezing', acceptatieplicht of 'voltooid leven': hierom worden deze omstreden wetsvoorstellen doorgezet

'Homogenezing' verbieden, een acceptatieplicht voor christelijke scholen, of 'voltooid leven'. De Raad van State is kritisch, maar libertijnse partijen gaan ermee door. Wetgeving is een voertuig van ideologie geworden.

Afbeelding

CDA-fractie wil af van Randstaddenken: overheid moet actief opkomen voor de regio

De kloof tussen stad en platteland is een te simpel beeld. De ongelijkheid in Nederland zit ingewikkelder in elkaar. Die ongelijkheid is ook het gevolg van overheidsbeleid dat zich liet leiden door rendementsdenken.

Afbeelding

Israël-liefde domineert bij de ChristenUnie. Maar er zijn steeds meer vraagtekens

In de ChristenUnie wordt opnieuw het debat aangezwengeld over het Israël-standpunt. Bijbelse beloften en hedendaagse politiek lopen in die gevoelige discussie door elkaar heen. ‘Over Israël praten is ingewikkeld.’

Afbeelding

Zeeland op weg naar de verkiezingen. 'Overal waar jodiumpillen worden uitgedeeld, moeten mensen mee kunnen praten'

Twaalf unieke provincies, met elk hun eigen sores en regionale karakter. Op weg naar de Provinciale Statenverkiezingen zoekt het Nederlands Dagblad uit welke kwesties er spelen. Vandaag: Zeeland.

Afbeelding

Voormalig SGP'er Hans van de Breevaart begint als onderzoeker bij FVD

Oud-SGP’er Hans van de Breevaart start met ingang van deze maand bij het Renaissance Instituut, het Wetenschappelijk Instituut van de rechts-populistische partij Forum voor Democratie (FVD).

Afbeelding

Regeling voor zorgmedewerkers die al twee jaar aan longcovid lijden en niet meer kunnen werken

Er komt een regeling voor zorgmedewerkers die al twee jaar aan longcovid-klachten lijden en niet meer kunnen werken. Hoe de regeling eruit komt te zien, wordt binnenkort duidelijk.