Als vrouwen meer gaan werken, betekent dat ook iets voor de rol van de man in het huishouden

Achtergrond
Of het nu gaat om een gelijke arbeidspositie, straatintimidatie of de veiligheid van lhbti+-personen: mannen moeten hun verantwoordelijkheid nemen. In het streven naar een gelijkwaardige samenleving blijft de man te vaak achter, vindt een deel van de Kamer maandag tijdens een debat over het emancipatiebeleid.
Niels van den Bovenkamp
maandag 5 december 2022 om 19:27 aangepast 06:23
Vrouwen komen te vanzelfsprekend in zorgtaken terecht, vindt minister Robbert Dijkgraaf (Emancipatie)
Vrouwen komen te vanzelfsprekend in zorgtaken terecht, vindt minister Robbert Dijkgraaf (Emancipatie) beeld anp / Bart Maat

We leven in een wereld die gebouwd is door en voor mannen, betoogt GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld in het debat over het emancipatiebeleid van het kabinet. Auto’s die ontworpen worden op basis van mannenlichamen, of ziektes en aandoeningen die alleen bij het mannelijke geslacht herkend worden: het zijn zomaar wat voorbeelden van die mannelijke werkelijkheid, vervolgt Westerveld. De emancipatie van de man blijft achter en zijn rol in de emancipatie is onderbelicht, meent het Kamerlid.

De rol van mannen in de emancipatie moet explicieter aan bod komen, vindt ook D66-Kamerlid Jeanet van der Laan. Neem nu de arbeidspositie: als vrouwen meer gaan werken, betekent dat ook iets voor de rol van de man in het huishouden, meent Van de..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kabinet stuurt asielwet ondanks kritiek in ongewijzigde vorm naar Tweede Kamer

Het kabinet neemt de kritiek van de Raad van State, gemeenten en Veiligheidsberaad op de beoogde ‘spreidingswet’ voor asielopvang niet over. De ministerraad is vrijdag akkoord gegaan met het oorspronkelijke wetsvoorstel.

Afbeelding

Einde in zicht voor tijdelijk huurcontract: Kamer wil positie huurders verstevigen

De Tweede Kamer ligt op koers om de regels voor particuliere huur aan te scherpen. Het wetsvoorstel van PvdA en ChristenUnie om tijdelijke huurcontracten te verbieden, lijkt te kunnen rekenen op een overgrote meerderheid.

Afbeelding

Strategische stem kan coalitie nog aan een zeer gewilde 23ste zetel helpen, en de CU aan een derde zetel

Hoewel de regeringscoalitie volgens de laatste prognoses 22 zetels haalt in de Eerste Kamer, is er een grote kans dat de vier partijen nog een extra zetel in de wacht slepen. Een Statenlid van VVD, CDA of D66 moet dan op de ChristenUnie stemmen.

Afbeelding

Spanning loopt op: de identiteitscrisis van het CDA bezorgt ook het kabinet kopzorgen

Het CDA hobbelt van het ene naar het andere crisisoverleg over de desastreus verlopen verkiezingen. De partij vindt dat de politieke realiteit een andere houding op stikstofgebied vereist. Maar daar botst het met D66.

Afbeelding

Wiersma tracht Kamer gerust te stellen: Lentekriebels-lessen zijn heus wel aangepast aan de leeftijd

Zonder uit te willen sluiten dat er weleens iets mis gaat, heeft het kabinet geen probleem met de seksuele voorlichting die deze week op veel basisscholen wordt gegeven, stelde minister Wiersma in de Tweede Kamer.

Afbeelding

CDA in crisissfeer: 'Met het verhaal is niets mis, maar het is té laat en té zwak gecommuniceerd'

Na opnieuw een verkiezingsnederlaag hangt al dagen een crisissfeer in het CDA. Dinsdag praat de CDA-top met afdelingsvoorzitters over de desastreus verlopen verkiezingen. Hoe moet het verder en met welke leider?