Rutte wil leraar worden na zijn aftreden, zegt hij. Wat deden de vorige premiers?

Achtergrond
Premier Rutte zegt dat hij na zijn aftreden fulltime voor de klas wil staan. Wat deden zijn voorgangers nadat ze de politieke top hadden bereikt?
Alexander Dommerholt Ilse Brandemann
vrijdag 2 december 2022 om 11:00
Mark Rutte wil leerkracht worden, zegt hij. Met uitzondering van Willem Drees kwamen de voorgangers van Rutte allemaal op een andere plek terecht.
Mark Rutte wil leerkracht worden, zegt hij. Met uitzondering van Willem Drees kwamen de voorgangers van Rutte allemaal op een andere plek terecht. anp / Harold Versteeg

Den Haag 

‘Ik denk dat ik een tijdje het onderwijs in ga. Dat vind ik superleuk om te doen. Je moet in het leven dingen doen waarbij je ‘s avonds niet denkt: was dit nou nuttig? Een leraar hoeft zich die vraag nooit te stellen.’ Dat zei minister-president Rutte vorige week bij Den Haag FM.

Hoewel Mark Rutte nog niet denkt aan aftreden - ‘Ik voel wel dat ik langzamerhand halverwege ben’ - wil hij als dat toch gebeurt, terugkeren naar een maatschappelijke functie. Rutte weet hoe het is om leraar te zijn; sinds 2008 staat hij als gastdocent voor de klas. ‘Ik geef nu een paar uurtjes les op de Johan de Witt Scholengroep. Dat vind ik superleuk’, zei Rutte op de radio. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Adema overleeft motie van wantrouwen; veel irritatie in mestdebat tussen coalitiepartijen D66 en ChristenUnie

Minister Piet Adema (Landbouw) heeft een motie van wantrouwen vanuit de Tweede Kamer overleefd. In een afrondend Kamerdebat over Adema's mestbeleid kwamen D66 en ChristenUnie hard in aanvaring.

Afbeelding

Coalitie gefrustreerd over opstelling linkse partijen in salderingsdebat

In het debat over de salderingsregeling voor zonnepanelen staan de verhoudingen tussen de regeringspartijen en GroenLinks/PvdA op scherp. Met name het feit dat de linkse partijen hun steun koppelen aan ander kabinetsbeleid wekt wrevel.

Afbeelding

Adema diep door het stof. Maar hij weet niet zeker of boeren méér mest mogen blijven uitrijden

Mogen Nederlandse boeren de komende jaren nog méér mest blijven uitrijden? Ondanks alle tumult weet minister Adema dat nog steeds niet zeker. Woensdag ging hij diep door het stof in de Tweede Kamer.

Afbeelding

Wat volgt er na de komma van de excuses voor het slavernijverleden?

Een komma, geen punt, zei premier Mark Rutte over de excuses voor het slavernijverleden die hij 19 december aanbood. Maar wat volgt er precies na die komma, vroeg de Tweede Kamer zich woensdag af.

Afbeelding

Kabinet gokte en verloor in mestconflict met Brussel, maar gaat zelf over de handhaving

Het kabinet ging er voetstoots van uit dat het glasheldere afspraken met de Europese Commissie over het Nederlandse mestbeleid straffeloos kon negeren. Geen gekke gedachte, want lidstaten moeten die EU-wetten zélf handhaven.

Afbeelding

Het kabinet heeft het minimumloon flink verhoogd, 'maar dat is niet genoeg'

Dat zegt Peter Heijkoop namens alle wethouders Sociale Zaken. Heijkoop - die zelf wethouder is in Dordrecht - is vandaag één van de sprekers tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over rondkomen.