Staatssecretaris Van Ooijen gaat voor nul daklozen: ‘Geef ze met voorrang een woning’

Nieuws
Door financiële problemen belandt een groeiende groep mensen op straat, ziet ook staatssecretaris Maarten van Ooijen. Neem hun schulden over en geef daklozen een woning, zegt hij. ‘Dat is maatschappelijk heel lucratief.’
Niels van den Bovenkamp Gerard Beverdam
donderdag 1 december 2022 om 14:09
Komende maandag presenteert Van Ooijen samen met de ministers Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) en Carola Schouten (Armoedebeleid) het Nationaal Actieplan Dakloosheid
Komende maandag presenteert Van Ooijen samen met de ministers Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) en Carola Schouten (Armoedebeleid) het Nationaal Actieplan Dakloosheid beeld anp/ Robin Utrecht

Den Haag

Geschrokken is hij van nieuwe cijfers van het Leger des Heils, waaruit naar voren komt dat het aantal daklozen fors aan het groeien is. En dan vooral onder jongeren. Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) denkt dat de inflatie een stevige bijdrage levert aan deze groei, en vindt dan ook dat de aanpak van financiële problemen niet langer los mag staan van de aanpak van dakloosheid. Maar het allerbelangrijkste is het dat mensen een plek krijgen om te wonen. Van slapen in de daklozenopvang wordt niemand beter, stelt de bewindsman.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Adema overleeft motie van wantrouwen; veel irritatie in mestdebat tussen coalitiepartijen D66 en ChristenUnie

Minister Piet Adema (Landbouw) heeft een motie van wantrouwen vanuit de Tweede Kamer overleefd. In een afrondend Kamerdebat over Adema's mestbeleid kwamen D66 en ChristenUnie hard in aanvaring.

Afbeelding

Coalitie gefrustreerd over opstelling linkse partijen in salderingsdebat

In het debat over de salderingsregeling voor zonnepanelen staan de verhoudingen tussen de regeringspartijen en GroenLinks/PvdA op scherp. Met name het feit dat de linkse partijen hun steun koppelen aan ander kabinetsbeleid wekt wrevel.

Afbeelding

Adema diep door het stof. Maar hij weet niet zeker of boeren méér mest mogen blijven uitrijden

Mogen Nederlandse boeren de komende jaren nog méér mest blijven uitrijden? Ondanks alle tumult weet minister Adema dat nog steeds niet zeker. Woensdag ging hij diep door het stof in de Tweede Kamer.

Afbeelding

Wat volgt er na de komma van de excuses voor het slavernijverleden?

Een komma, geen punt, zei premier Mark Rutte over de excuses voor het slavernijverleden die hij 19 december aanbood. Maar wat volgt er precies na die komma, vroeg de Tweede Kamer zich woensdag af.

Afbeelding

Kabinet gokte en verloor in mestconflict met Brussel, maar gaat zelf over de handhaving

Het kabinet ging er voetstoots van uit dat het glasheldere afspraken met de Europese Commissie over het Nederlandse mestbeleid straffeloos kon negeren. Geen gekke gedachte, want lidstaten moeten die EU-wetten zélf handhaven.

Afbeelding

Het kabinet heeft het minimumloon flink verhoogd, 'maar dat is niet genoeg'

Dat zegt Peter Heijkoop namens alle wethouders Sociale Zaken. Heijkoop - die zelf wethouder is in Dordrecht - is vandaag één van de sprekers tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over rondkomen.