Meerderheid Eerste Kamer voor abortuspil bij de huisarts lijkt in zicht, ondanks kritiek

Nieuws
Wordt de keuzevrijheid van vrouwen wel echt vergroot als zij de abortuspil bij de huisarts kunnen halen? En wat betekent het voor de positie van abortusklinieken? Het initiatiefvoorstel van GroenLinks, PvdA, VVD en D66 om de abortuspil door de huisarts te laten verstrekken, roept dinsdag nog veel vragen op in de Eerste Kamer. Toch tekent zich een ruime meerderheid af.
Niels van den Bovenkamp
dinsdag 29 november 2022 om 20:10
Corinne Ellemeet van GroenLinks verdedigde het wetsvoorstel voor de abortuspil bij de huisarts dinsdag in de Eerste Kamer.
Corinne Ellemeet van GroenLinks verdedigde het wetsvoorstel voor de abortuspil bij de huisarts dinsdag in de Eerste Kamer. beeld anp / Bart Maat

Het wetsvoorstel dat in maart dit jaar al door de Tweede Kamer heen werd geloodst, beoogt dat vrouwen de abortuspil ook bij de huisarts kunnen halen, in plaats van alleen bij speciale abortusklinieken en ziekenhuizen. Met de abortuspil kan een vroege zwangerschap, tot negen weken, worden afgebroken. Ruim een derde van de ruim 30.000 abortussen per jaar in Nederland wordt op deze manier uitgevoerd.

combinatie van medicijnen

De abortuspil bestaat uit een combinatie van medicijnen. Eerst wordt het middel mifepriston ingenomen. Dit blokkeert de werking van het hormoon progesteron, dat bij een zwangerschap bijdraagt aan de bescherming van de foetus. Na 24 tot 72 uur moet het middel misoprostol worden gebruik..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Homogenezing', acceptatieplicht of 'voltooid leven': hierom worden deze omstreden wetsvoorstellen doorgezet

'Homogenezing' verbieden, een acceptatieplicht voor christelijke scholen, of 'voltooid leven'. De Raad van State is kritisch, maar libertijnse partijen gaan ermee door. Wetgeving is een voertuig van ideologie geworden.

Afbeelding

CDA-fractie wil af van Randstaddenken: overheid moet actief opkomen voor de regio

De kloof tussen stad en platteland is een te simpel beeld. De ongelijkheid in Nederland zit ingewikkelder in elkaar. Die ongelijkheid is ook het gevolg van overheidsbeleid dat zich liet leiden door rendementsdenken.

Afbeelding

Israël-liefde domineert bij de ChristenUnie. Maar er zijn steeds meer vraagtekens

In de ChristenUnie wordt opnieuw het debat aangezwengeld over het Israël-standpunt. Bijbelse beloften en hedendaagse politiek lopen in die gevoelige discussie door elkaar heen. ‘Over Israël praten is ingewikkeld.’

Afbeelding

Zeeland op weg naar de verkiezingen. 'Overal waar jodiumpillen worden uitgedeeld, moeten mensen mee kunnen praten'

Twaalf unieke provincies, met elk hun eigen sores en regionale karakter. Op weg naar de Provinciale Statenverkiezingen zoekt het Nederlands Dagblad uit welke kwesties er spelen. Vandaag: Zeeland.

Afbeelding

Voormalig SGP'er Hans van de Breevaart begint als onderzoeker bij FVD

Oud-SGP’er Hans van de Breevaart start met ingang van deze maand bij het Renaissance Instituut, het Wetenschappelijk Instituut van de rechts-populistische partij Forum voor Democratie (FVD).

Afbeelding

Regeling voor zorgmedewerkers die al twee jaar aan longcovid lijden en niet meer kunnen werken

Er komt een regeling voor zorgmedewerkers die al twee jaar aan longcovid-klachten lijden en niet meer kunnen werken. Hoe de regeling eruit komt te zien, wordt binnenkort duidelijk.