Kabinet mikt op twee nieuwe kerncentrales in Borssele, dat er al vele jaren aan gewend is

Nieuws
De twee nieuwe kerncentrales die het kabinet wil bouwen, moeten komen in het Zeeuwse Borssele. Daar staat al sinds 1973 een centrale. Met de nieuwe centrales hoopt het kabinet vanaf 2035 te voorzien in 11 tot 15 procent van de nationale behoefte aan elektriciteit.
redactie vk
dinsdag 29 november 2022 om 19:48
Minister Jetten voor Klimaat en Energie reist vrijdag naar Zeeland om de plannen daar bekend te maken
Minister Jetten voor Klimaat en Energie reist vrijdag naar Zeeland om de plannen daar bekend te maken beeld anp / Peter Hilz

Den Haag

De keus voor Borssele blijkt uit nog geheime kabinetsstukken waarop RTL Nieuws dinsdag de hand wist te leggen. De huidige centrale in Borssele levert nu ongeveer 4 procent van de elektriciteit in Nederland. Minister Jetten voor Klimaat en Energie reist vrijdag naar Zeeland om de plannen daar bekend te maken.

De bouw van twee nieuwe centrales werd begin dit jaar aangekondigd in het regeerakkoord. Voor de voorbereiding en de bouw ligt, om te beginnen, 5 miljard euro klaar. Dat zal meer worden, maar het bedrag hangt ook af van de bijdrage van de uiteindelijke exploitant.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Homogenezing', acceptatieplicht of 'voltooid leven': hierom worden deze omstreden wetsvoorstellen doorgezet

'Homogenezing' verbieden, een acceptatieplicht voor christelijke scholen, of 'voltooid leven'. De Raad van State is kritisch, maar libertijnse partijen gaan ermee door. Wetgeving is een voertuig van ideologie geworden.

Afbeelding

CDA-fractie wil af van Randstaddenken: overheid moet actief opkomen voor de regio

De kloof tussen stad en platteland is een te simpel beeld. De ongelijkheid in Nederland zit ingewikkelder in elkaar. Die ongelijkheid is ook het gevolg van overheidsbeleid dat zich liet leiden door rendementsdenken.

Afbeelding

Israël-liefde domineert bij de ChristenUnie. Maar er zijn steeds meer vraagtekens

In de ChristenUnie wordt opnieuw het debat aangezwengeld over het Israël-standpunt. Bijbelse beloften en hedendaagse politiek lopen in die gevoelige discussie door elkaar heen. ‘Over Israël praten is ingewikkeld.’

Afbeelding

Zeeland op weg naar de verkiezingen. 'Overal waar jodiumpillen worden uitgedeeld, moeten mensen mee kunnen praten'

Twaalf unieke provincies, met elk hun eigen sores en regionale karakter. Op weg naar de Provinciale Statenverkiezingen zoekt het Nederlands Dagblad uit welke kwesties er spelen. Vandaag: Zeeland.

Afbeelding

Voormalig SGP'er Hans van de Breevaart begint als onderzoeker bij FVD

Oud-SGP’er Hans van de Breevaart start met ingang van deze maand bij het Renaissance Instituut, het Wetenschappelijk Instituut van de rechts-populistische partij Forum voor Democratie (FVD).

Afbeelding

Regeling voor zorgmedewerkers die al twee jaar aan longcovid lijden en niet meer kunnen werken

Er komt een regeling voor zorgmedewerkers die al twee jaar aan longcovid-klachten lijden en niet meer kunnen werken. Hoe de regeling eruit komt te zien, wordt binnenkort duidelijk.