Partijcongres ChristenUnie: migratiekwesties en ongemak om pleidooi tegen homoseksuele kandidaat

Achtergrond
Even schrok ChristenUnie-lid Cora Otter zich naar, toen ze vrijdag in het AD las dat haar partijleider Gert-Jan Segers wil meewerken aan het inperken van de asielinstroom. Maar na de toespraak die Segers zaterdag hield op het partijcongres in Amersfoort, volgde een zucht van verlichting.
Niels van den Bovenkamp
zaterdag 26 november 2022 om 18:51
Partijleider Gert-Jan Segers houdt een speech tijdens het 47e partijcongres van de ChristenUnie in de Prodentfabriek in Amersfoort.
Partijleider Gert-Jan Segers houdt een speech tijdens het 47e partijcongres van de ChristenUnie in de Prodentfabriek in Amersfoort. beeld anp / Robin Utrecht

Na maanden van spanningen over asiel en migratie leek de ChristenUnie eindelijk in relatieve rust te kunnen toewerken naar het partijcongres van zaterdag. De VVD was immers vorige week na maanden getrouwtrek akkoord gegaan met de spreidingswet, een voor de ChristenUnie belangrijk onderdeel uit de asieldeal die in augustus gesloten werd.    

Het interview dat Segers vrijdag aan het AD gaf, bracht toch nog kortstondig verandering in de rust. De partijleider gaf aan dat de ChristenUnie bereid is mee te werken aan een inperking van de asielinstroom, op voorwaarde dat er minder arbeidsmigranten naar Nederland komen. Bovendien moet premier Rutte zijn gezag laten gelden in Europa. Zaterdag herhaalde Segers die woorden tijdens het congr..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Homogenezing', acceptatieplicht of 'voltooid leven': hierom worden deze omstreden wetsvoorstellen doorgezet

'Homogenezing' verbieden, een acceptatieplicht voor christelijke scholen, of 'voltooid leven'. De Raad van State is kritisch, maar libertijnse partijen gaan ermee door. Wetgeving is een voertuig van ideologie geworden.

Afbeelding

CDA-fractie wil af van Randstaddenken: overheid moet actief opkomen voor de regio

De kloof tussen stad en platteland is een te simpel beeld. De ongelijkheid in Nederland zit ingewikkelder in elkaar. Die ongelijkheid is ook het gevolg van overheidsbeleid dat zich liet leiden door rendementsdenken.

Afbeelding

Israël-liefde domineert bij de ChristenUnie. Maar er zijn steeds meer vraagtekens

In de ChristenUnie wordt opnieuw het debat aangezwengeld over het Israël-standpunt. Bijbelse beloften en hedendaagse politiek lopen in die gevoelige discussie door elkaar heen. ‘Over Israël praten is ingewikkeld.’

Afbeelding

Zeeland op weg naar de verkiezingen. 'Overal waar jodiumpillen worden uitgedeeld, moeten mensen mee kunnen praten'

Twaalf unieke provincies, met elk hun eigen sores en regionale karakter. Op weg naar de Provinciale Statenverkiezingen zoekt het Nederlands Dagblad uit welke kwesties er spelen. Vandaag: Zeeland.

Afbeelding

Voormalig SGP'er Hans van de Breevaart begint als onderzoeker bij FVD

Oud-SGP’er Hans van de Breevaart start met ingang van deze maand bij het Renaissance Instituut, het Wetenschappelijk Instituut van de rechts-populistische partij Forum voor Democratie (FVD).

Afbeelding

Regeling voor zorgmedewerkers die al twee jaar aan longcovid lijden en niet meer kunnen werken

Er komt een regeling voor zorgmedewerkers die al twee jaar aan longcovid-klachten lijden en niet meer kunnen werken. Hoe de regeling eruit komt te zien, wordt binnenkort duidelijk.