Segers op partijcongres: ‘We kunnen en moeten het over migratie hebben’

Nieuws
ChristenUnie-partijleider Gert-Jan Segers gaat een coalitiegesprek over migratie ‘nooit bij voorbaat uit de weg’. Maar, als dat gesprek ontaardt in frustrerende maatregelen voor asielzoekers, wordt het wat Segers betreft een heel kort gesprek. Dat zei de partijleider zaterdag op het partijcongres van de ChristenUnie.
Niels van den Bovenkamp
zaterdag 26 november 2022 om 12:16
Partijleider Gert-Jan Segers tijdens het 47e partijcongres van de ChristenUnie in de Prodentfabriek in Amersfoort.
Partijleider Gert-Jan Segers tijdens het 47e partijcongres van de ChristenUnie in de Prodentfabriek in Amersfoort. beeld anp / Robin Utrecht

Segers zegt niet te willen onderhandelen over ‘pestmaatregelen voor asielzoekers’. Tegelijk kan en moet zijn partij het gesprek over migratie aangaan, meent de partijleider. ‘In het huidige tempo komt er per jaar een stad als Deventer bij, zoals iemand zei op het extra partijcongres. Dat is ook een keer eindig.’

Migratie wordt volgens Segers echter te snel gelinkt aan vluchtelingen. ‘Als Deventer een stad met nieuwkomers is, dan is maar één van de wijken bewoond met vluchtelingen. Mensen voor wie wij een veilig huis willen zijn.’ In plaats van naar asielzoekers moet volgens Segers vaker naar arbeidsmigranten gekeken worden. ‘Mensen die hier hard werken en zo ook een bijdrage leveren aan ons land. Maar arbeidsmigratie is ook een ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Fel debat in Kamer over rol van kerken bij armenzorg. 'Het zijn partners die we keihard nodig hebben'

De rol van kerken bij armoedebestrijding leidde woensdag tot een felle discussie in de Tweede Kamer. ‘Kijk niet naar de kerken, maar naar het kapitaal.’

Afbeelding

Kamer debatteert over migratie-top: 'Hoe vindt de premier zelf dat het gaat?'

Versteviging van de Europese buitengrenzen met hekken: Het is een van de thema's die donderdag en vrijdag wordt besproken op de Europese top over migratie.

Afbeelding

CDA: maak onderscheid tussen echte vluchtelingen en tijdelijke bescherming

De CDA-fractie in de Tweede Kamer wil dat Nederland net als België en Duitsland statushouders in twee categorieën gaat opdelen: echte vluchtelingen, en mensen die tijdelijk bescherming zoeken.

Afbeelding

Herinvoering van de dienstplicht klinkt goed. Maar is het ook realistisch?

Bij verkiezingen duikt het plan telkens weer op: voer maatschappelijke diensttijd of dienstplicht in. Maar is het realistisch dat ons huidige leger jaarlijks tienduizenden jongeren hun dienstplicht kan laten vervullen?

Afbeelding

De kazerne van Assen mag toch openblijven. En dat komt sommige partijen goed uit

Voor het CDA en de ChristenUnie komt het goed uit dat de kazerne in Assen tóch open blijft. Net voor de Provinciale Statenverkiezingen claimen zij hun winst: zie je wel, de regio wordt niet vergeten.

Afbeelding

'Homogenezing', acceptatieplicht of 'voltooid leven': hierom worden deze omstreden wetsvoorstellen doorgezet

'Homogenezing' verbieden, een acceptatieplicht voor christelijke scholen, of 'voltooid leven'. De Raad van State is kritisch, maar libertijnse partijen gaan ermee door. Wetgeving is een voertuig van ideologie geworden.