Nieuwe stikstofplannen maken boeren onzeker, natuur en bouw voorzichtig positief

Nieuws
De nieuwe stikstofplannen van het kabinet leveren volgens de boeren vooral nieuwe beperkingen op. In de bouwsector klinkt ondertussen voorzichtig optimisme: ‘Het einde van de stikstofimpasse is in zicht.’
Anna de Haas en Maarten Albers / vk
zaterdag 26 november 2022 om 05:00 aangepast 09:05
2022-11-14 11:43:36 Koeien grazen in een weiland in Midden Delfland. Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Hans van Rhoon
2022-11-14 11:43:36 Koeien grazen in een weiland in Midden Delfland. Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Hans van Rhoon beeld anp / Hollandse Hoogte / Hans van Rhoon

Den Haag

Boerenorganisaties zijn weinig positief over de stikstofplannen die het kabinet vrijdag heeft ontvouwd. ‘In de nieuwe stikstofaanpak zien wij weinig perspectief voor de boeren die wel doorgaan’, zegt voorzitter Sjaak van der Tak van LTO Nederland. ‘Er moet niet alleen een goede regeling voor de stoppers komen, maar ook voor de blijvers.’ Bovendien, stelt, LTO, ‘de plannen voor een hoger grondwaterpeil en de beperkte innovatiemogelijkheden gaan het werk van de boeren nog moeilijker maken’.

Toch zet het kabinet volgens de boerenbelangenorganisatie ook belangrijke stappen: ‘Het is goed dat de landbouwgrond beschermd wordt.’ Ook de inrichting van twee stikstofbanken kan op goedkeuring rekenen van LTO, omdat dat ‘roof’ van stikstofruim..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kamer debatteert over migratie-top: 'Hoe vindt de premier zelf dat het gaat?'

Versteviging van de Europese buitengrenzen met hekken: Het is een van de thema's die donderdag en vrijdag wordt besproken op de Europese top over migratie.

Afbeelding

CDA: maak onderscheid tussen echte vluchtelingen en tijdelijke bescherming

De CDA-fractie in de Tweede Kamer wil dat Nederland net als België en Duitsland statushouders in twee categorieën gaat opdelen: echte vluchtelingen, en mensen die tijdelijk bescherming zoeken.

Afbeelding

Herinvoering van de dienstplicht klinkt goed. Maar is het ook realistisch?

Bij verkiezingen duikt het plan telkens weer op: voer maatschappelijke diensttijd of dienstplicht in. Maar is het realistisch dat ons huidige leger jaarlijks tienduizenden jongeren hun dienstplicht kan laten vervullen?

Afbeelding

De kazerne van Assen mag toch openblijven. En dat komt sommige partijen goed uit

Voor het CDA en de ChristenUnie komt het goed uit dat de kazerne in Assen tóch open blijft. Net voor de Provinciale Statenverkiezingen claimen zij hun winst: zie je wel, de regio wordt niet vergeten.

Afbeelding

'Homogenezing', acceptatieplicht of 'voltooid leven': hierom worden deze omstreden wetsvoorstellen doorgezet

'Homogenezing' verbieden, een acceptatieplicht voor christelijke scholen, of 'voltooid leven'. De Raad van State is kritisch, maar libertijnse partijen gaan ermee door. Wetgeving is een voertuig van ideologie geworden.

Afbeelding

CDA-fractie wil af van Randstaddenken: overheid moet actief opkomen voor de regio

De kloof tussen stad en platteland is een te simpel beeld. De ongelijkheid in Nederland zit ingewikkelder in elkaar. Die ongelijkheid is ook het gevolg van overheidsbeleid dat zich liet leiden door rendementsdenken.