Nieuwe stikstofplannen maken boeren onzeker, natuur en bouw voorzichtig positief

Nieuws
De nieuwe stikstofplannen van het kabinet leveren volgens de boeren vooral nieuwe beperkingen op. In de bouwsector klinkt ondertussen voorzichtig optimisme: ‘Het einde van de stikstofimpasse is in zicht.’
Anna de Haas en Maarten Albers / vk
zaterdag 26 november 2022 om 05:00 aangepast 09:05
2022-11-14 11:43:36 Koeien grazen in een weiland in Midden Delfland. Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Hans van Rhoon
2022-11-14 11:43:36 Koeien grazen in een weiland in Midden Delfland. Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Hans van Rhoon beeld anp / Hollandse Hoogte / Hans van Rhoon

Den Haag

Boerenorganisaties zijn weinig positief over de stikstofplannen die het kabinet vrijdag heeft ontvouwd. ‘In de nieuwe stikstofaanpak zien wij weinig perspectief voor de boeren die wel doorgaan’, zegt voorzitter Sjaak van der Tak van LTO Nederland. ‘Er moet niet alleen een goede regeling voor de stoppers komen, maar ook voor de blijvers.’ Bovendien, stelt, LTO, ‘de plannen voor een hoger grondwaterpeil en de beperkte innovatiemogelijkheden gaan het werk van de boeren nog moeilijker maken’.

Toch zet het kabinet volgens de boerenbelangenorganisatie ook belangrijke stappen: ‘Het is goed dat de landbouwgrond beschermd wordt.’ Ook de inrichting van twee stikstofbanken kan op goedkeuring rekenen van LTO, omdat dat ‘roof’ van stikstofruim..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kabinet stuurt asielwet ondanks kritiek in ongewijzigde vorm naar Tweede Kamer

Het kabinet neemt de kritiek van de Raad van State, gemeenten en Veiligheidsberaad op de beoogde ‘spreidingswet’ voor asielopvang niet over. De ministerraad is vrijdag akkoord gegaan met het oorspronkelijke wetsvoorstel.

Afbeelding

Einde in zicht voor tijdelijk huurcontract: Kamer wil positie huurders verstevigen

De Tweede Kamer ligt op koers om de regels voor particuliere huur aan te scherpen. Het wetsvoorstel van PvdA en ChristenUnie om tijdelijke huurcontracten te verbieden, lijkt te kunnen rekenen op een overgrote meerderheid.

Afbeelding

Strategische stem kan coalitie nog aan een zeer gewilde 23ste zetel helpen, en de CU aan een derde zetel

Hoewel de regeringscoalitie volgens de laatste prognoses 22 zetels haalt in de Eerste Kamer, is er een grote kans dat de vier partijen nog een extra zetel in de wacht slepen. Een Statenlid van VVD, CDA of D66 moet dan op de ChristenUnie stemmen.

Afbeelding

Spanning loopt op: de identiteitscrisis van het CDA bezorgt ook het kabinet kopzorgen

Het CDA hobbelt van het ene naar het andere crisisoverleg over de desastreus verlopen verkiezingen. De partij vindt dat de politieke realiteit een andere houding op stikstofgebied vereist. Maar daar botst het met D66.

Afbeelding

Wiersma tracht Kamer gerust te stellen: Lentekriebels-lessen zijn heus wel aangepast aan de leeftijd

Zonder uit te willen sluiten dat er weleens iets mis gaat, heeft het kabinet geen probleem met de seksuele voorlichting die deze week op veel basisscholen wordt gegeven, stelde minister Wiersma in de Tweede Kamer.

Afbeelding

CDA in crisissfeer: 'Met het verhaal is niets mis, maar het is té laat en té zwak gecommuniceerd'

Na opnieuw een verkiezingsnederlaag hangt al dagen een crisissfeer in het CDA. Dinsdag praat de CDA-top met afdelingsvoorzitters over de desastreus verlopen verkiezingen. Hoe moet het verder en met welke leider?