ChristenUnie-leider Segers wil migratiestroom in zijn totaliteit inperken

Nieuws
De VVD krijgt steun van coalitiepartner ChristenUnie om de asielinstroom verder te beperken. Het moet alleen wel breder worden getrokken, want ook de arbeidsmigratie binnen Europa moet worden aangepakt, zegt partijleider Gert-Jan Segers in een interview met het AD.
anp
vrijdag 25 november 2022 om 07:52
CU-leider Gert-Jan Segers.
CU-leider Gert-Jan Segers. beeld anp / Peter Hilz

Segers benadrukt in de krant dat van alle migranten die jaarlijks naar Nederland komen, ‘de bulk’ uit arbeidsmigranten bestaat. Hij vindt de werk- en woonomstandigheden van die groep in Nederland echter ‘niet humaan’ en ziet graag een rem op de instroom. Daar moeten volgens hem afspraken over gemaakt worden binnen Europa.

Hetzelfde geldt voor de instroom van asielzoekers. ‘Ook daar moet je kunnen bepalen wie er wel en wie niet binnenkomen’, zegt de partijleider in de krant. Hij vindt dat er ingezet moet worden op een Europees asiel- en een migratiebeleid. ‘Onze grenzen moeten inderdaad beschermd worden, maar dan wel de buitengrenzen.’ Daarvoor moet premier Mark Rutte aan de bak, meent Segers. Die moet in Brussel ‘zijn gewicht’ inzetten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wat mogen kinderen leren op zondags- en Koranscholen? Graag een afgebakende definitie

Als kinderen op een zondags- of Koranschool zitten, mogen ze dan zomaar álles te horen krijgen? De politiek wil duidelijke misstanden kunnen aanpakken, maar belandt ook al snel in een discussie over de onderwijsvrijheid.

Afbeelding

Rutte wil leraar worden na zijn aftreden, zegt hij. Wat deden de vorige premiers?

Premier Rutte zegt dat hij na zijn aftreden fulltime voor de klas wil staan. Wat deden zijn voorgangers nadat ze de politieke top hadden bereikt? Tot nu toe koos geen enkele ex-premier voor een baan in de klas.

Afbeelding

Staatssecretaris Van Ooijen gaat voor nul daklozen: ‘Geef ze met voorrang een woning’

Door financiële problemen belandt een groeiende groep mensen op straat, ziet ook staatssecretaris Maarten van Ooijen. Neem hun schulden over en geef daklozen een woning, zegt hij. ‘Dat is maatschappelijk heel lucratief.’

Afbeelding

Meerderheid Eerste Kamer voor abortuspil bij de huisarts lijkt in zicht, ondanks kritiek

Het initiatiefvoorstel van GroenLinks, PvdA, VVD en D66 om de abortuspil door de huisarts te laten verstrekken, roept dinsdag nog veel vragen op in de Eerste Kamer. Toch tekent zich een ruime meerderheid af.

Afbeelding

Kabinet mikt op twee nieuwe kerncentrales in Borssele, dat er al vele jaren aan gewend is

De twee kerncentrales die het kabinet wil bouwen, moeten komen in het Zeeuwse Borssele. Met de nieuwe centrales hoopt het kabinet vanaf 2035 te voorzien in 11 tot 15 procent van de nationale behoefte aan elektriciteit.

Afbeelding

SGP wil aankoop kinderwagen sponsoren met duizend euro: ‘Jong gezin verdient extra steun’

Volgens SGP-Tweede Kamerlid Chris Stoffer loopt een babyuitzet ‘flink in de papieren’. Het kabinet zou kersverse ouders daarom een ‘kinderwagenbonus’ moeten geven van duizend euro.