ChristenUnie verdeeld over migratie: ‘Voorstanders zijn luider dan tegenstanders’

Achtergrond
Asielkwesties domineren zaterdag opnieuw het congres van de ChristenUnie. Voor een langetermijnvisie op migratie zijn ook de leden die kritisch zijn op migratie nodig, vindt Laurens Wijmenga, medewerker van het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie.
Niels van den Bovenkamp
donderdag 24 november 2022 om 11:02 aangepast 15:15
Op een extra congres lieten sommige ChristenUnie-leden zich in niet mis te verstane bewoordingen uit over de asieldeal binnen het kabinet.
Op een extra congres lieten sommige ChristenUnie-leden zich in niet mis te verstane bewoordingen uit over de asieldeal binnen het kabinet. beeld anp / Ramon van Flymen

Alkmaar - Amersfoort

Mensonterende omstandigheden in het vluchtelingenaanmeldcentrum in Ter Apel, een extra partijcongres en uiteindelijk een asieldeal. Als er een thema is dat de afgelopen maanden voor beroering zorgde binnen de ChristenUnie dan is het wel migratie. In de partij bestaat een luide groep die een ruimhartig migratiebeleid voorstaat. Tegelijk is er ook een gedeelte in de partij dat huiverig kijkt naar de gevolgen van migratie op de samenleving. Stemuitslagen van moties en amendementen op partijcongressen laten de verdeeldheid binnen de partij op dit thema zien.  

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wat mogen kinderen leren op zondags- en Koranscholen? Graag een afgebakende definitie

Als kinderen op een zondags- of Koranschool zitten, mogen ze dan zomaar álles te horen krijgen? De politiek wil duidelijke misstanden kunnen aanpakken, maar belandt ook al snel in een discussie over de onderwijsvrijheid.

Afbeelding

Rutte wil leraar worden na zijn aftreden, zegt hij. Wat deden de vorige premiers?

Premier Rutte zegt dat hij na zijn aftreden fulltime voor de klas wil staan. Wat deden zijn voorgangers nadat ze de politieke top hadden bereikt? Tot nu toe koos geen enkele ex-premier voor een baan in de klas.

Afbeelding

Staatssecretaris Van Ooijen gaat voor nul daklozen: ‘Geef ze met voorrang een woning’

Door financiële problemen belandt een groeiende groep mensen op straat, ziet ook staatssecretaris Maarten van Ooijen. Neem hun schulden over en geef daklozen een woning, zegt hij. ‘Dat is maatschappelijk heel lucratief.’

Afbeelding

Meerderheid Eerste Kamer voor abortuspil bij de huisarts lijkt in zicht, ondanks kritiek

Het initiatiefvoorstel van GroenLinks, PvdA, VVD en D66 om de abortuspil door de huisarts te laten verstrekken, roept dinsdag nog veel vragen op in de Eerste Kamer. Toch tekent zich een ruime meerderheid af.

Afbeelding

Kabinet mikt op twee nieuwe kerncentrales in Borssele, dat er al vele jaren aan gewend is

De twee kerncentrales die het kabinet wil bouwen, moeten komen in het Zeeuwse Borssele. Met de nieuwe centrales hoopt het kabinet vanaf 2035 te voorzien in 11 tot 15 procent van de nationale behoefte aan elektriciteit.

Afbeelding

SGP wil aankoop kinderwagen sponsoren met duizend euro: ‘Jong gezin verdient extra steun’

Volgens SGP-Tweede Kamerlid Chris Stoffer loopt een babyuitzet ‘flink in de papieren’. Het kabinet zou kersverse ouders daarom een ‘kinderwagenbonus’ moeten geven van duizend euro.