ChristenUnie verdeeld over migratie: ‘Voorstanders zijn luider dan tegenstanders’

Achtergrond
Asielkwesties domineren zaterdag opnieuw het congres van de ChristenUnie. Voor een langetermijnvisie op migratie zijn ook de leden die kritisch zijn op migratie nodig, vindt Laurens Wijmenga, medewerker van het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie.
Niels van den Bovenkamp
donderdag 24 november 2022 om 11:02 aangepast 15:15
Op een extra congres lieten sommige ChristenUnie-leden zich in niet mis te verstane bewoordingen uit over de asieldeal binnen het kabinet.
Op een extra congres lieten sommige ChristenUnie-leden zich in niet mis te verstane bewoordingen uit over de asieldeal binnen het kabinet. beeld anp / Ramon van Flymen

Alkmaar - Amersfoort

Mensonterende omstandigheden in het vluchtelingenaanmeldcentrum in Ter Apel, een extra partijcongres en uiteindelijk een asieldeal. Als er een thema is dat de afgelopen maanden voor beroering zorgde binnen de ChristenUnie dan is het wel migratie. In de partij bestaat een luide groep die een ruimhartig migratiebeleid voorstaat. Tegelijk is er ook een gedeelte in de partij dat huiverig kijkt naar de gevolgen van migratie op de samenleving. Stemuitslagen van moties en amendementen op partijcongressen laten de verdeeldheid binnen de partij op dit thema zien.  

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Partijcongres ChristenUnie: migratiekwesties en ongemak om pleidooi tegen homoseksuele kandidaat

Na maanden van spanningen over asiel en migratie leek de CU in relatieve rust te kunnen toewerken naar het partijcongres. Het interview dat Segers aan het AD gaf, bracht toch nog kortstondig verandering in de rust.

Afbeelding

Segers op partijcongres: ‘We kunnen en moeten het over migratie hebben’

CU-partijleider Segers gaat een coalitiegesprek over migratie ‘nooit bij voorbaat uit de weg’. Maar, als dat gesprek ontaardt in frustrerende maatregelen voor asielzoekers, wordt het een heel kort gesprek.

Afbeelding

Regels bijstand worden versoepeld, giften van 1200 euro per jaar mag

Uitkeringsgerechtigden mogen vanaf 2024 giften ontvangen van 1200 euro per jaar en inkomsten hebben door verkoop van spullen. Dat kondigt minister Carola Schouten (CU) voor Armoedebeleid aan in een Kamerbrief

Afbeelding

Nieuwe stikstofplannen maken boeren onzeker, natuur en bouw voorzichtig positief

De nieuwe stikstofplannen van het kabinet leveren volgens de boeren vooral nieuwe beperkingen op. In de bouwsector klinkt ondertussen voorzichtig optimisme: ‘Het einde van de stikstofimpasse is in zicht.’

Afbeelding

Adema: straks alleen maar duurzame producten in supermarkt

Nederlandse boeren moeten vanaf 2040 alleen nog maar duurzaam boeren, zegt landbouwminister Piet Adema. Ook moeten in de supermarkten dan alleen nog maar groen geproduceerde producten liggen.

Afbeelding

Kabinet probeert vergroening te redden. ‘Investeringen in verduurzaming zijn juist nu urgent’

Nederland kan achterop kan raken met de verduurzaming van de economie en landbouw en het behalen van de klimaatdoelen. Daar waarschuwt stikstofminister Christianne van der Wal voor in een brief aan de Tweede Kamer.