CDA schiet Rutte te hulp en pleit voor intensieve grenscontroles tegen asielzoekers

Nieuws
Het CDA schiet VVD-leider Mark Rutte te hulp in zijn poging de asielinstroom te beheersen. In een opinieartikel in de Volkskrant stelt CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma dat Nederland zich met andere Europese landen moet inzetten ‘om een fysieke grens op te werpen aan de buitengrenzen van Europa’. Hij pleit ook voor ‘intensieve grenscontroles’ in eigen land.
Remco Meijer / vk
woensdag 23 november 2022 om 21:09
Pieter Heerma, fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer.
Pieter Heerma, fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer. beeld anp / Peter Hilz

De opstelling van het CDA is opmerkelijk, omdat de partij in de discussie over de spreidingswet nog aan de zijde stond van coalitiepartners D66 en ChristenUnie. De wet die gemeenten dwingt de opvang van asielzoekers beter over Nederland te verspreiden, stuitte op maandenlang verzet van de VVD-fractie. Die ging pas akkoord nadat Rutte in een lange fractievergadering had toegezegd dat het kabinet gaat proberen het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt te verlagen.

De spreidingswet maakt deel uit van een akkoord dat de coalitie deze zomer sloot, waarbij D66 en CU een tijdelijke beperking van de gezinshereniging en het opschorten van de Turkije-deal moesten slikken. Ter geruststelling van hun achterban beloofden deze partijen er alles a..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Adema overleeft motie van wantrouwen; veel irritatie in mestdebat tussen coalitiepartijen D66 en ChristenUnie

Minister Piet Adema (Landbouw) heeft een motie van wantrouwen vanuit de Tweede Kamer overleefd. In een afrondend Kamerdebat over Adema's mestbeleid kwamen D66 en ChristenUnie hard in aanvaring.

Afbeelding

Coalitie gefrustreerd over opstelling linkse partijen in salderingsdebat

In het debat over de salderingsregeling voor zonnepanelen staan de verhoudingen tussen de regeringspartijen en GroenLinks/PvdA op scherp. Met name het feit dat de linkse partijen hun steun koppelen aan ander kabinetsbeleid wekt wrevel.

Afbeelding

Adema diep door het stof. Maar hij weet niet zeker of boeren méér mest mogen blijven uitrijden

Mogen Nederlandse boeren de komende jaren nog méér mest blijven uitrijden? Ondanks alle tumult weet minister Adema dat nog steeds niet zeker. Woensdag ging hij diep door het stof in de Tweede Kamer.

Afbeelding

Wat volgt er na de komma van de excuses voor het slavernijverleden?

Een komma, geen punt, zei premier Mark Rutte over de excuses voor het slavernijverleden die hij 19 december aanbood. Maar wat volgt er precies na die komma, vroeg de Tweede Kamer zich woensdag af.

Afbeelding

Kabinet gokte en verloor in mestconflict met Brussel, maar gaat zelf over de handhaving

Het kabinet ging er voetstoots van uit dat het glasheldere afspraken met de Europese Commissie over het Nederlandse mestbeleid straffeloos kon negeren. Geen gekke gedachte, want lidstaten moeten die EU-wetten zélf handhaven.

Afbeelding

Het kabinet heeft het minimumloon flink verhoogd, 'maar dat is niet genoeg'

Dat zegt Peter Heijkoop namens alle wethouders Sociale Zaken. Heijkoop - die zelf wethouder is in Dordrecht - is vandaag één van de sprekers tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over rondkomen.