CDA schiet Rutte te hulp en pleit voor intensieve grenscontroles tegen asielzoekers

Nieuws
Het CDA schiet VVD-leider Mark Rutte te hulp in zijn poging de asielinstroom te beheersen. In een opinieartikel in de Volkskrant stelt CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma dat Nederland zich met andere Europese landen moet inzetten ‘om een fysieke grens op te werpen aan de buitengrenzen van Europa’. Hij pleit ook voor ‘intensieve grenscontroles’ in eigen land.
Remco Meijer / vk
woensdag 23 november 2022 om 21:09
Pieter Heerma, fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer.
Pieter Heerma, fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer. beeld anp / Peter Hilz

De opstelling van het CDA is opmerkelijk, omdat de partij in de discussie over de spreidingswet nog aan de zijde stond van coalitiepartners D66 en ChristenUnie. De wet die gemeenten dwingt de opvang van asielzoekers beter over Nederland te verspreiden, stuitte op maandenlang verzet van de VVD-fractie. Die ging pas akkoord nadat Rutte in een lange fractievergadering had toegezegd dat het kabinet gaat proberen het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt te verlagen.

De spreidingswet maakt deel uit van een akkoord dat de coalitie deze zomer sloot, waarbij D66 en CU een tijdelijke beperking van de gezinshereniging en het opschorten van de Turkije-deal moesten slikken. Ter geruststelling van hun achterban beloofden deze partijen er alles a..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Partijcongres ChristenUnie: migratiekwesties en ongemak om pleidooi tegen homoseksuele kandidaat

Na maanden van spanningen over asiel en migratie leek de CU in relatieve rust te kunnen toewerken naar het partijcongres. Het interview dat Segers aan het AD gaf, bracht toch nog kortstondig verandering in de rust.

Afbeelding

Segers op partijcongres: ‘We kunnen en moeten het over migratie hebben’

CU-partijleider Segers gaat een coalitiegesprek over migratie ‘nooit bij voorbaat uit de weg’. Maar, als dat gesprek ontaardt in frustrerende maatregelen voor asielzoekers, wordt het een heel kort gesprek.

Afbeelding

Regels bijstand worden versoepeld, giften van 1200 euro per jaar mag

Uitkeringsgerechtigden mogen vanaf 2024 giften ontvangen van 1200 euro per jaar en inkomsten hebben door verkoop van spullen. Dat kondigt minister Carola Schouten (CU) voor Armoedebeleid aan in een Kamerbrief

Afbeelding

Nieuwe stikstofplannen maken boeren onzeker, natuur en bouw voorzichtig positief

De nieuwe stikstofplannen van het kabinet leveren volgens de boeren vooral nieuwe beperkingen op. In de bouwsector klinkt ondertussen voorzichtig optimisme: ‘Het einde van de stikstofimpasse is in zicht.’

Afbeelding

Adema: straks alleen maar duurzame producten in supermarkt

Nederlandse boeren moeten vanaf 2040 alleen nog maar duurzaam boeren, zegt landbouwminister Piet Adema. Ook moeten in de supermarkten dan alleen nog maar groen geproduceerde producten liggen.

Afbeelding

Kabinet probeert vergroening te redden. ‘Investeringen in verduurzaming zijn juist nu urgent’

Nederland kan achterop kan raken met de verduurzaming van de economie en landbouw en het behalen van de klimaatdoelen. Daar waarschuwt stikstofminister Christianne van der Wal voor in een brief aan de Tweede Kamer.