Forum valt van buiten aan. ‘Daarom moeten we de democratie kunnen verdedigen met een partijverbod’

Interview
In het uiterste geval moet een politieke partij verboden kunnen worden, vindt hoogleraar Bastiaan Rijpkema. Hij stelt dat Forum voor Democratie op een misschien nog wel zorgwekkender manier de democratische rechtsstaat ondermijnt dan de PVV.
Gerard Beverdam Niels van den Bovenkamp
woensdag 23 november 2022 om 19:00 aangepast 20:07
Hoogleraar Bastiaan Rijpkema: 'Het is niet toevallig dat populisten en radicalen hun pijlen bij uitstek richten op klassieke partijen en de media.'
Hoogleraar Bastiaan Rijpkema: 'Het is niet toevallig dat populisten en radicalen hun pijlen bij uitstek richten op klassieke partijen en de media.' beeld Hielco Kuipers

We hebben de beste tijd om onze democratie te beschermen laten voorbijgaan, zegt rechtsfilosoof Bastiaan Rijpkema (35). In de jaren dat de klassieke volkspartijen nog groot waren, is te snel gedacht dat het altijd wel vanzelf goed komt met onze democratie en rechtsstaat. Rijpkema geldt als dé Nederlandse autoriteit op het gebied van antidemocratische partijen. Hij promoveerde op dat onderwerp in 2015, met zijn boek Weerbare Democratie. Sinds 2021 is hij hoogleraar in Leiden.

‘We mogen ons als democratie verdedigen, in uiterste instantie ook met een partijverbod.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Partijcongres ChristenUnie: migratiekwesties en ongemak om pleidooi tegen homoseksuele kandidaat

Na maanden van spanningen over asiel en migratie leek de CU in relatieve rust te kunnen toewerken naar het partijcongres. Het interview dat Segers aan het AD gaf, bracht toch nog kortstondig verandering in de rust.

Afbeelding

Segers op partijcongres: ‘We kunnen en moeten het over migratie hebben’

CU-partijleider Segers gaat een coalitiegesprek over migratie ‘nooit bij voorbaat uit de weg’. Maar, als dat gesprek ontaardt in frustrerende maatregelen voor asielzoekers, wordt het een heel kort gesprek.

Afbeelding

Regels bijstand worden versoepeld, giften van 1200 euro per jaar mag

Uitkeringsgerechtigden mogen vanaf 2024 giften ontvangen van 1200 euro per jaar en inkomsten hebben door verkoop van spullen. Dat kondigt minister Carola Schouten (CU) voor Armoedebeleid aan in een Kamerbrief

Afbeelding

Nieuwe stikstofplannen maken boeren onzeker, natuur en bouw voorzichtig positief

De nieuwe stikstofplannen van het kabinet leveren volgens de boeren vooral nieuwe beperkingen op. In de bouwsector klinkt ondertussen voorzichtig optimisme: ‘Het einde van de stikstofimpasse is in zicht.’

Afbeelding

Adema: straks alleen maar duurzame producten in supermarkt

Nederlandse boeren moeten vanaf 2040 alleen nog maar duurzaam boeren, zegt landbouwminister Piet Adema. Ook moeten in de supermarkten dan alleen nog maar groen geproduceerde producten liggen.

Afbeelding

Kabinet probeert vergroening te redden. ‘Investeringen in verduurzaming zijn juist nu urgent’

Nederland kan achterop kan raken met de verduurzaming van de economie en landbouw en het behalen van de klimaatdoelen. Daar waarschuwt stikstofminister Christianne van der Wal voor in een brief aan de Tweede Kamer.