Forum valt van buiten aan. ‘Daarom moeten we de democratie kunnen verdedigen met een partijverbod’

Interview
In het uiterste geval moet een politieke partij verboden kunnen worden, vindt hoogleraar Bastiaan Rijpkema. Hij stelt dat Forum voor Democratie op een misschien nog wel zorgwekkender manier de democratische rechtsstaat ondermijnt dan de PVV.
Gerard Beverdam Niels van den Bovenkamp
woensdag 23 november 2022 om 19:00 aangepast 20:07
Hoogleraar Bastiaan Rijpkema: 'Het is niet toevallig dat populisten en radicalen hun pijlen bij uitstek richten op klassieke partijen en de media.'
Hoogleraar Bastiaan Rijpkema: 'Het is niet toevallig dat populisten en radicalen hun pijlen bij uitstek richten op klassieke partijen en de media.' beeld Hielco Kuipers

We hebben de beste tijd om onze democratie te beschermen laten voorbijgaan, zegt rechtsfilosoof Bastiaan Rijpkema (35). In de jaren dat de klassieke volkspartijen nog groot waren, is te snel gedacht dat het altijd wel vanzelf goed komt met onze democratie en rechtsstaat. Rijpkema geldt als dé Nederlandse autoriteit op het gebied van antidemocratische partijen. Hij promoveerde op dat onderwerp in 2015, met zijn boek Weerbare Democratie. Sinds 2021 is hij hoogleraar in Leiden.

‘We mogen ons als democratie verdedigen, in uiterste instantie ook met een partijverbod.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Het is crisis hier, crisis daar in Europa, maar de regerende coalities hebben weinig slagkracht

Vruchteloos overleg in het Torentje, marathoncrisisberaad in de Duitse coalitie, onrust in Frankrijk. Meerdere Europese landen staan voor grote, fundamentele opgaven, maar de regeringen staan er zwak voor.

Afbeelding

Coalitie piept en kraakt: CDA wil opnieuw onderhandelen over stikstofbeleid

Het stikstofbeleid van het kabinet hangt aan een zijden draadje, nu het CDA binnenkort over dit gevoelige dossier opnieuw wil onderhandelen. Tot die tijd wil het kabinet het huidige beleid voortzetten.

Afbeelding

Kabinetscrisis van de baan: pauze in stikstofbeleid

Het kabinet heeft na urenlang spoedberaad een compromis gesloten over het stikstofbeleid. Vooral regeringspartijen D66 en CDA lagen hierover op ramkoers. Door de deal is een kabinetscrisis van de baan.

Afbeelding

Staatssecretaris Van der Burg: kabinet blijft asielopvang betalen met ontwikkelingsgeld

Het kabinet blijft voorlopig geld dat bedoeld is voor ontwikkelingshulp uitgeven aan asielopvang. Het geld moet namelijk érgens vandaan komen, zei staatssecretaris Van der Burg (Asiel) donderdag.

Afbeelding

Tweede Kamer gefrustreerd over 'vage' klimaatstrategie. 'De plannen staan bol van abstracte intenties'

De Nederlandse plannen om arme landen te helpen klimaatverandering tegen te gaan, zijn te abstract. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het kabinet de plannen concreter maakt.

Afbeelding

Kopzorgen bij ChristenUnie om weglopen traditionele stemmer: 'Keuzes in Den Haag kosten ons kiezers'

Lokale CU-afdelingen zijn bezig met een brief aan het landelijk bestuur van de partij. Ze maken zich zorgen over het afhaken van de ‘traditionele’ CU-stemmer. De partij verloor veel stemmen in traditionele bolwerken.