Minister botst hard met Sylvana Simons over Staphorst. ‘Ik laat politieagenten niet wegzetten als racisten’

Achtergrond
Sylvana Simons (Bij1) en justitieminister Dilan Yeşilgöz zijn dinsdag hard naar elkaar uitgevallen. Dat gebeurde in een debat over de ongeregeldheden in Staphorst bij de intocht van Sinterklaas.
Gerard Beverdam
dinsdag 22 november 2022 om 16:54 aangepast 23 november 2022 08:23
Minister Dilan Yesilgöz: 'Dit raakt me.'
Minister Dilan Yesilgöz: 'Dit raakt me.' beeld anp / Bart Maat

Den Haag

Volgens Bij1-fractievoorzitter Sylvana Simons kijkt de Nederlandse politie al ruim tien jaar toe als anti-zwartepietprotesten worden verstoord, en wordt op die manier geweld tegen vreedzame demonstranten ‘gefaciliteerd door de politie’. Daarop zei een getergde Yeşilgöz dat ze ‘zestigduizend Nederlandse politieagenten niet laat wegzetten als racisten’. ‘Hell no’, voegde de VVD-minister daaraan toe, haar pen op het katheder smijtend.

Simons had Yeşilgöz juist naar de Kamer geroepen vanwege de uit de hand gelopen intocht in Staphorst. Volgens het Kamerlid zijn ‘vreedzame anti-zwartepietdemonstranten opnieuw geconfronteerd met gruwelijk racistisch geweld door terreurplegers in blackface’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Partijcongres ChristenUnie: migratiekwesties en ongemak om pleidooi tegen homoseksuele kandidaat

Na maanden van spanningen over asiel en migratie leek de CU in relatieve rust te kunnen toewerken naar het partijcongres. Het interview dat Segers aan het AD gaf, bracht toch nog kortstondig verandering in de rust.

Afbeelding

Segers op partijcongres: ‘We kunnen en moeten het over migratie hebben’

CU-partijleider Segers gaat een coalitiegesprek over migratie ‘nooit bij voorbaat uit de weg’. Maar, als dat gesprek ontaardt in frustrerende maatregelen voor asielzoekers, wordt het een heel kort gesprek.

Afbeelding

Regels bijstand worden versoepeld, giften van 1200 euro per jaar mag

Uitkeringsgerechtigden mogen vanaf 2024 giften ontvangen van 1200 euro per jaar en inkomsten hebben door verkoop van spullen. Dat kondigt minister Carola Schouten (CU) voor Armoedebeleid aan in een Kamerbrief

Afbeelding

Nieuwe stikstofplannen maken boeren onzeker, natuur en bouw voorzichtig positief

De nieuwe stikstofplannen van het kabinet leveren volgens de boeren vooral nieuwe beperkingen op. In de bouwsector klinkt ondertussen voorzichtig optimisme: ‘Het einde van de stikstofimpasse is in zicht.’

Afbeelding

Adema: straks alleen maar duurzame producten in supermarkt

Nederlandse boeren moeten vanaf 2040 alleen nog maar duurzaam boeren, zegt landbouwminister Piet Adema. Ook moeten in de supermarkten dan alleen nog maar groen geproduceerde producten liggen.

Afbeelding

Kabinet probeert vergroening te redden. ‘Investeringen in verduurzaming zijn juist nu urgent’

Nederland kan achterop kan raken met de verduurzaming van de economie en landbouw en het behalen van de klimaatdoelen. Daar waarschuwt stikstofminister Christianne van der Wal voor in een brief aan de Tweede Kamer.