Minister botst hard met Sylvana Simons over Staphorst. ‘Ik laat politieagenten niet wegzetten als racisten’

Achtergrond
Sylvana Simons (Bij1) en justitieminister Dilan Yeşilgöz zijn dinsdag hard naar elkaar uitgevallen. Dat gebeurde in een debat over de ongeregeldheden in Staphorst bij de intocht van Sinterklaas.
Gerard Beverdam
dinsdag 22 november 2022 om 16:54 aangepast 23 november 2022 08:23
Minister Dilan Yesilgöz: 'Dit raakt me.'
Minister Dilan Yesilgöz: 'Dit raakt me.' beeld anp / Bart Maat

Den Haag

Volgens Bij1-fractievoorzitter Sylvana Simons kijkt de Nederlandse politie al ruim tien jaar toe als anti-zwartepietprotesten worden verstoord, en wordt op die manier geweld tegen vreedzame demonstranten ‘gefaciliteerd door de politie’. Daarop zei een getergde Yeşilgöz dat ze ‘zestigduizend Nederlandse politieagenten niet laat wegzetten als racisten’. ‘Hell no’, voegde de VVD-minister daaraan toe, haar pen op het katheder smijtend.

Simons had Yeşilgöz juist naar de Kamer geroepen vanwege de uit de hand gelopen intocht in Staphorst. Volgens het Kamerlid zijn ‘vreedzame anti-zwartepietdemonstranten opnieuw geconfronteerd met gruwelijk racistisch geweld door terreurplegers in blackface’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wat mogen kinderen leren op zondags- en Koranscholen? Graag een afgebakende definitie

Als kinderen op een zondags- of Koranschool zitten, mogen ze dan zomaar álles te horen krijgen? De politiek wil duidelijke misstanden kunnen aanpakken, maar belandt ook al snel in een discussie over de onderwijsvrijheid.

Afbeelding

Rutte wil leraar worden na zijn aftreden, zegt hij. Wat deden de vorige premiers?

Premier Rutte zegt dat hij na zijn aftreden fulltime voor de klas wil staan. Wat deden zijn voorgangers nadat ze de politieke top hadden bereikt? Tot nu toe koos geen enkele ex-premier voor een baan in de klas.

Afbeelding

Staatssecretaris Van Ooijen gaat voor nul daklozen: ‘Geef ze met voorrang een woning’

Door financiële problemen belandt een groeiende groep mensen op straat, ziet ook staatssecretaris Maarten van Ooijen. Neem hun schulden over en geef daklozen een woning, zegt hij. ‘Dat is maatschappelijk heel lucratief.’

Afbeelding

Meerderheid Eerste Kamer voor abortuspil bij de huisarts lijkt in zicht, ondanks kritiek

Het initiatiefvoorstel van GroenLinks, PvdA, VVD en D66 om de abortuspil door de huisarts te laten verstrekken, roept dinsdag nog veel vragen op in de Eerste Kamer. Toch tekent zich een ruime meerderheid af.

Afbeelding

Kabinet mikt op twee nieuwe kerncentrales in Borssele, dat er al vele jaren aan gewend is

De twee kerncentrales die het kabinet wil bouwen, moeten komen in het Zeeuwse Borssele. Met de nieuwe centrales hoopt het kabinet vanaf 2035 te voorzien in 11 tot 15 procent van de nationale behoefte aan elektriciteit.

Afbeelding

SGP wil aankoop kinderwagen sponsoren met duizend euro: ‘Jong gezin verdient extra steun’

Volgens SGP-Tweede Kamerlid Chris Stoffer loopt een babyuitzet ‘flink in de papieren’. Het kabinet zou kersverse ouders daarom een ‘kinderwagenbonus’ moeten geven van duizend euro.