Kabinet wil niet ‘van bovenaf’ ingrijpen in de jeugdzorg

Nieuws
Het stelsel ‘piept en kraakt’, maar voor het draagvlak voor veranderingen is het cruciaal om samen met gemeenten en het jeugdzorgveld tot een plan te komen, zei Van Ooijen in debat met de Tweede Kamer. Ook de al ingeboekte bezuinigingen van 374 miljoen euro voor 2023 wil hij niet van tafel halen.
anp
maandag 21 november 2022 om 22:15 aangepast 22 november 2022 06:12
Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) en staatssecretaris Maarten van Ooijen (Jeugdzorg) tijdens het debat wetgevingsoverleg Jeugd in de Tweede Kamer, waarbij zijn ook diverse jeugdzorgprofessionals aanwezig zijn.
Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) en staatssecretaris Maarten van Ooijen (Jeugdzorg) tijdens het debat wetgevingsoverleg Jeugd in de Tweede Kamer, waarbij zijn ook diverse jeugdzorgprofessionals aanwezig zijn. beeld anp / Robin Utrecht

Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Jeugdzorg) wil niet ‘van bovenaf’ ingrijpen in de jeugdzorg. Ook minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) voelt daar niets voor.

‘Van bovenaf ingrijpen kan heel effectief klinken, maar het kan ook zo zijn dat je dan in een moeras belandt’, zei Van Ooijen. Inhoud en geld kunnen volgens hem evenmin van elkaar worden losgekoppeld, in tegenstelling tot de wens van een groot deel van de Kamer.

Gemeenten zijn volgens de staatssecretaris akkoord gegaan met een bezuiniging van 374 miljoen euro in 2023. De aanname is dat via diverse maatregelen volgend jaar dat bedrag op jeugdzorg kan worden bespaard.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Partijcongres ChristenUnie: migratiekwesties en ongemak om pleidooi tegen homoseksuele kandidaat

Na maanden van spanningen over asiel en migratie leek de CU in relatieve rust te kunnen toewerken naar het partijcongres. Het interview dat Segers aan het AD gaf, bracht toch nog kortstondig verandering in de rust.

Afbeelding

Segers op partijcongres: ‘We kunnen en moeten het over migratie hebben’

CU-partijleider Segers gaat een coalitiegesprek over migratie ‘nooit bij voorbaat uit de weg’. Maar, als dat gesprek ontaardt in frustrerende maatregelen voor asielzoekers, wordt het een heel kort gesprek.

Afbeelding

Regels bijstand worden versoepeld, giften van 1200 euro per jaar mag

Uitkeringsgerechtigden mogen vanaf 2024 giften ontvangen van 1200 euro per jaar en inkomsten hebben door verkoop van spullen. Dat kondigt minister Carola Schouten (CU) voor Armoedebeleid aan in een Kamerbrief

Afbeelding

Nieuwe stikstofplannen maken boeren onzeker, natuur en bouw voorzichtig positief

De nieuwe stikstofplannen van het kabinet leveren volgens de boeren vooral nieuwe beperkingen op. In de bouwsector klinkt ondertussen voorzichtig optimisme: ‘Het einde van de stikstofimpasse is in zicht.’

Afbeelding

Adema: straks alleen maar duurzame producten in supermarkt

Nederlandse boeren moeten vanaf 2040 alleen nog maar duurzaam boeren, zegt landbouwminister Piet Adema. Ook moeten in de supermarkten dan alleen nog maar groen geproduceerde producten liggen.

Afbeelding

Kabinet probeert vergroening te redden. ‘Investeringen in verduurzaming zijn juist nu urgent’

Nederland kan achterop kan raken met de verduurzaming van de economie en landbouw en het behalen van de klimaatdoelen. Daar waarschuwt stikstofminister Christianne van der Wal voor in een brief aan de Tweede Kamer.