Hoe Van der Staaij wordt ingezet voor een beetje rust in de Kamer

Achtergrond
De Tweede Kamer probeert weer een beetje de rust te hervinden, na de ontsporing van de kwestie-Arib en het vertrek van de ambtelijke top. En als Kamerleden toch willen doorgaan met onrust stoken? ‘Succes ermee.’
Gerard Beverdam
woensdag 16 november 2022 om 18:15 aangepast 17 november 2022 08:38
De Kamercommissie voor de Werkwijze debatteert met voorzitter Vera Bergkamp over het onderzoek naar klachten over onveiligheid onder oud-voorzitter Arib. Op de foto v.l.n.r.: Vera Bergkamp, de commissiegriffier, SGP'er Kees van der Staaij en PVV'er Gidi Markuszower.
De Kamercommissie voor de Werkwijze debatteert met voorzitter Vera Bergkamp over het onderzoek naar klachten over onveiligheid onder oud-voorzitter Arib. Op de foto v.l.n.r.: Vera Bergkamp, de commissiegriffier, SGP'er Kees van der Staaij en PVV'er Gidi Markuszower. beeld anp / Dirk Hol

Den Haag

‘Weet u wat mij drijft? Dat we een goed inhoudelijk gesprek hebben, en de waardigheid van het parlement hoog houden.’ SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij karakteriseerde zichzelf woensdag als ‘het oudste lid van deze commissie’ - waarmee hij bedoelde: het langstzittende. De kwestie rond oud-Kamervoorzitter Khadija Arib is dusdanig ontspoord, dat de Kamer verwoede pogingen doet de boel weer op de rails te krijgen. 

Maar er zijn ook fracties die er belang bij hebben om de chaos uit te venten. PVV-Kamerlid Gidi Markuszower wierp Van der Staaij voor de voeten dat hij was ‘ingehuurd’ om het debat af te kappen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe Van der Staaij wordt ingezet voor een beetje rust in de Kamer

Een goed inhoudelijk gesprek hebben, en de waardigheid van het parlement hoog houden. Dat drijft SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij, die de gemoederen in de Kamer rond de kwestie-Arib probeert te bedaren.

Afbeelding

Flirt de SGP opnieuw met FvD? ‘Het is beter dat we daar uit de buurt blijven’

In de SGP is hommeles ontstaan over een lezing die SGP-medewerker Hans van de Breevaart geeft bij Forum voor Democratie. Partijvoorzitter Dick van Meeuwen: ‘Wij vinden het jammer dat hij op de uitnodiging is ingegaan.’

Afbeelding

Er waait een andere wind bij de ChristenUnie, met een LHBT-netwerk. ‘De afwijscultuur is voorbij’

Voor het eerst is een kandidaat die een relatie heeft met iemand van hetzelfde geslacht, landelijk verkiesbaar bij de ChristenUnie. De jongeren steunen Coming Out Day en ook komt er een LHBT-netwerk. Wat is er veranderd?

Afbeelding

Nieuwe landbouwminister Piet Adema (ChristenUnie): ‘De focus is te eenzijdig op de boeren gericht’

De maandag nieuw aangetreden minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Piet Adema, wil de agrarische sector een toekomst bieden van ‘rust, duidelijkheid en zekerheid’. ‘Volg mij en beoordeel mij op mijn daden.’

Afbeelding

Leden met moeite: ‘Ik vraag me weleens af: waarom ben ik eigenlijk lid van de ChristenUnie?’

Er is ‘achterstallig onderhoud’ in de relatie tussen de ChristenUnie en haar achterban. Een speciale zomertour moest de banden weer aanhalen - maar is het genoeg?

Afbeelding

Gert-Jan Segers: ‘Als het kabinet het niet zegt, zeg ik het: we laten u niet vallen’

Terwijl de paniek door het land raast over torenhoge energierekeningen, ontbreken geruststellende woorden van het kabinet, vindt Gert-Jan Segers, leider van coalitiepartij ChristenUnie.