Kabinet wil advies van Gezondheidsraad over 14-dagengrens embryo’s

Nieuws
Het kabinet wil aan de Gezondheidsraad voorleggen of het wenselijk en aanvaardbaar is om een embryo langer dan twee weken buiten een lichaam door te ontwikkelen. Dat heeft minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) maandag in een brief aan de Tweede Kamer geschreven.
Niels van den Bovenkamp
maandag 17 oktober 2022 om 20:54
Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) wil een advies over het langer mogen doorontwikkelen van embryo's buiten het lichaam.
Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) wil een advies over het langer mogen doorontwikkelen van embryo's buiten het lichaam. beeld anp / dijkstra bv

Den Haag

Nu geldt nog de veertiendagengrens waarbij embryo’s niet langer dan twee weken buiten een lichaam doorontwikkeld mogen worden. In de praktijk kon dat tot nu toe niet langer dan een week, maar volgens Kuipers is het aannemelijk dat binnen afzienbare tijd mogelijk is menselijke embryo’s langer door te laten groeien, zelfs voorbij de veertien dagen. Daarom wordt nu advies gevraagd aan de Gezondheidsraad over het opschuiven van de wettelijke grens naar achtentwintig dagen. 

Verruiming van de Embryowet ligt gevoelig in het huidige kabinet met zowel liberale als christelijke partijen. In het coalitieakkoord is afgesproken dat D66 en VVD zullen werken aan een initiatiefwet om het verbod op het tot stand brengen van embryo’s ten behoeve v..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Minister Wiersma wil strenger toezicht op informele scholen, zoals zondagsscholen. Wat betekent dat?

Onderwijsminister Dennis Wiersma heeft nog een lange weg te gaan als het gaat om zijn wet die gaat over strenger toezicht op informele scholen. De Onderwijsinspectie, die de taak moet uitvoeren, heeft bezwaren.

Afbeelding

De wind in huize VVD - álles voor de beeldvorming! - wakkerde storm en drang van Dennis Wiersma aan

In de VVD-partijcultuur gedijde een Dennis Wiersma. Met lessen die hij in het klasje van Klaas Dijkhoff leerde, bereikte hij een ministerspost. Maar dat ambt en z'n entourage is er niet om de persoon te dienen.

Afbeelding

Kerken willen dat 'immoreel' kabinetsbeleid stopt, armsten moeten niet dupe zijn van asielopvang

Religieuze leiders in Nederland roepen het kabinet op te stoppen met een bezuiniging op het budget voor ontwikkelingssamenwerking om asielopvang te kunnen betalen.

Afbeelding

Gert-Jan Segers heeft nieuwe baan én begint politieke podcast: 'Geen heimwee naar Den Haag'

Voormalig ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers gaat eind deze zomer aan de slag bij International Justice Mission (IJM), een wereldwijde organisatie die zich inzet tegen slavernij.

Afbeelding

Dochters van Sigrid Kaag vrezen voor hun moeder door bedreigingen: 'Ik ben bang dat ze eindig als Els Borst'

D66-leider en minister van Financiën Sigrid Kaag twijfelt over haar politieke toekomst in Nederland. Minstens twee van haar kinderen vrezen dat hun moeder binnenkort slachtoffer wordt van een politieke moord.

Afbeelding

Coalitie loopt steeds verder vast in oplossing asielvraagstuk, Spreidingswet opnieuw vertraagd

De opvang van asielzoekers stuit op steeds grotere problemen, terwijl de politieke patstelling zich verhardt. De Spreidingswet raakt alsmaar verder uit beeld.