ChristenUnie zet katholiek Eric Holterhues op verkiesbare plek voor Eerste Kamer

Nieuws
Oikocredit-directeur Eric Holterhues wordt naar verwachting de eerste katholieke politicus op landelijk niveau voor de ChristenUnie. De partij heeft hem op de derde plek van de kandidatenlijst voor de Eerste Kamer gezet.
Gerard Beverdam
vrijdag 7 oktober 2022 om 15:29 aangepast 11:24
Eric Holterhues van Oikocredit Nederland staat op een verkiesbare plek om senator te worden voor de ChristenUnie.
Eric Holterhues van Oikocredit Nederland staat op een verkiesbare plek om senator te worden voor de ChristenUnie. beeld Twitter

Den Haag

De ChristenUnie heeft vrijdagmiddag de concept-kandidatenlijst naar buiten gebracht, die eind november door het partijcongres moet worden bekrachtigd. Holterhues (1972) is met zijn derde plek de hoogste nieuwkomer op de lijst. Hij is directeur-bestuurder van de Nederlandse tak van Oikocredit, een van ‘s werelds grootste sociale investeerders in onder meer microkredieten en duurzame energie. Ook is Holterhues momenteel lid van het curatorium van het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie.

Holterhues wordt - als hij wordt verkozen - ook de eerste landelijke ChristenUnie-politicus die een relatie heeft met iemand van hetzelfde geslacht. Partijvoorzitter Ankie van Tatenhove zegt daarover dat de ChristenUnie is een plek is ‘voo..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Afrika hoeft abortus niet te verruimen, zegt minister, maar: 'Mensenrechten zijn niet exclusief westers'

Afrikaanse landen hoeven niet eerst de Europese normen en waarden over te nemen, voordat ze een handelsverdrag krijgen met de Europese Unie. Dat heeft minister Schreinemacher geantwoord op Kamervragen.

Afbeelding

BBB kan met haar charmeoffensief beter niet stoppen bij de Nederlandse grens

BBB is bezig met een charmeoffensief in de provincies. Intussen moet Caroline van der Plas oppassen dat ze elders geen sympathie verspeelt. Zo kan ze Brussel nog weleens hard nodig hebben, wil ze écht iets bereiken.

Afbeelding

Kabinet stuurt asielwet ondanks kritiek in ongewijzigde vorm naar Tweede Kamer

Het kabinet neemt de kritiek van de Raad van State, gemeenten en Veiligheidsberaad op de beoogde ‘spreidingswet’ voor asielopvang niet over. De ministerraad is vrijdag akkoord gegaan met het oorspronkelijke wetsvoorstel.

Afbeelding

Einde in zicht voor tijdelijk huurcontract: Kamer wil positie huurders verstevigen

De Tweede Kamer ligt op koers om de regels voor particuliere huur aan te scherpen. Het wetsvoorstel van PvdA en ChristenUnie om tijdelijke huurcontracten te verbieden, lijkt te kunnen rekenen op een overgrote meerderheid.

Afbeelding

Strategische stem kan coalitie nog aan een zeer gewilde 23ste zetel helpen, en de CU aan een derde zetel

Hoewel de regeringscoalitie volgens de laatste prognoses 22 zetels haalt in de Eerste Kamer, is er een grote kans dat de vier partijen nog een extra zetel in de wacht slepen. Een Statenlid van VVD, CDA of D66 moet dan op de ChristenUnie stemmen.

Afbeelding

Spanning loopt op: de identiteitscrisis van het CDA bezorgt ook het kabinet kopzorgen

Het CDA hobbelt van het ene naar het andere crisisoverleg over de desastreus verlopen verkiezingen. De partij vindt dat de politieke realiteit een andere houding op stikstofgebied vereist. Maar daar botst het met D66.