Het kabinet zet er een tandje bij om Nederlanders winter door te helpen: 190 euro bonus voor alle huishoudens

Nieuws
Het kabinet zet een tandje bij om Nederlanders de winter door te helpen. Alle huishoudens krijgen in november en december een compensatie van 190 euro per maand voor de hoge energienota. Daarnaast wordt het eerder gepresenteerde prijsplafond, dat per 1 januari geldt, royaler.
Natalie Righton / vk
dinsdag 4 oktober 2022 om 20:37
Energieminister Rob Jetten.
Energieminister Rob Jetten. beeld anp / - Hollandse Hoogte - Dijkstra bv

Den Haag

Toch zal niet iedereen met een gerust hart de winter in kunnen, blijkt uit de brief die Energieminister Rob Jetten dinsdag naar de Kamer heeft gestuurd. Jetten erkent daarin dat de oorlog in Oekraïne grote onzekerheden met zich meebrengt en dat ‘langdurig hoge prijzen niet uit te sluiten zijn’.

Met deze steun bij het betalen van energienota hoopt het kabinet in elk geval op korte termijn het negatieve effect van de prijzen ‘te dempen’. Zowel in november als december krijgen huishoudens 190 euro korting op hun energierekening. Ook de mogelijkheden om huishoudens die hun rekening niet kunnen betalen af te sluiten van gas en elektra, worden sterk ingeperkt. Per 1 januari komt er meer hulp. Dan gaat de overheid een deel van de energie..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Mariëtte Hamer: de maatschappij betaalt een hoge prijs voor seksueel geweld

Door de vele zaken - DWDD, The Voice, Ajax - is er nu momentum om het onderwerp hoog op de agenda te krijgen, zegt Mariëtte Hamer, regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld.

Afbeelding

Blijft de asieldeal wel overeind? ‘De kabinetsverhoudingen staan opnieuw op scherp’

Met veel pijn en moeite sloot het kabinet eind augustus een asieldeal. Maar nu de rechter een van de gemaakte afspraken tackelt, worden de verhoudingen binnen het kabinet opnieuw op de proef gesteld.

Afbeelding

Eerste Kamer stemt voor abortuspil via de huisarts; alleen PVV, CU, SGP en FvD tegen

Zoals verwacht stemden de CDA-senatoren, in tegenstelling tot hun collega’s van ChristenUnie en SGP, wel voor het wetsvoorstel. Dat deden hun partijgenoten in de Tweede Kamer ook al.

Afbeelding

Als vrouwen meer gaan werken, betekent dat ook iets voor de rol van de man in het huishouden

Of het nu gaat om een gelijke arbeidspositie of om straatintimidatie: mannen moeten hun verantwoordelijkheid nemen. In het streven naar een gelijkwaardige samenleving blijft de man te vaak achter, vindt een deel van de Kamer.

Afbeelding

Wie wil nog Kamerlid worden? ‘Het is een ondankbare baan’

Hoge werkdruk, bedreigingen, verharding en wantrouwen: het zijn de schaduwzijden van een baan als politicus. Iris Vrolijks en Sophie Koppejan weten van huis uit wat dit betekent. Ambiëren zij een politieke carrière?

Afbeelding

Wat mogen kinderen leren op zondags- en Koranscholen? Graag een afgebakende definitie

Als kinderen op een zondags- of Koranschool zitten, mogen ze dan zomaar álles te horen krijgen? De politiek wil duidelijke misstanden kunnen aanpakken, maar belandt ook al snel in een discussie over de onderwijsvrijheid.