ChristenUnie-partijbons Piet Adema moet op zoek naar vrede met de boeren. Gaat dat lukken?

Achtergrond
De nieuwe landbouwminister Piet Adema is een ChristenUnie-partijbons en vooral een ervaren bestuurder. Maar maakt hem dat ook de gedroomde bewindsman om vertrouwen te herwinnen bij de boeren?
Gerard Beverdam
maandag 3 oktober 2022 om 18:28 aangepast 4 oktober 2022 07:31
Koning Willem-Alexander heeft maandagmiddag Piet Adema beëdigd tot minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Koning Willem-Alexander heeft maandagmiddag Piet Adema beëdigd tot minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. beeld anp / Patrick van Katwijk

Den Haag

De nieuwe landbouwminister Piet Adema is een netwerker pur sang. Maar hij is ook een van de ChristenUnie-partijbonzen. Huidig partijvoorzitter Ankie van Tatenhove zei een week geleden tegen het Nederlands Dagblad dat de ChristenUnie niet zomaar ‘een koekblik aan prominenten’ tevoorschijn kan toveren, maar van de schaarse koekjes in die trommel is Adema een prominente. Hij was Van Tatenhoves voorganger als voorzitter en zat tot april 2021 acht jaar op die stoel. In een korte ontmoeting met de pers zei Adema maandagmiddag dat hij een tijdje heeft nagedacht over de ministerspost, vanwege de consequenties voor zijn gezin en vanwege de ingewikkelde klus.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Mariëtte Hamer: de maatschappij betaalt een hoge prijs voor seksueel geweld

Door de vele zaken - DWDD, The Voice, Ajax - is er nu momentum om het onderwerp hoog op de agenda te krijgen, zegt Mariëtte Hamer, regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld.

Afbeelding

Blijft de asieldeal wel overeind? ‘De kabinetsverhoudingen staan opnieuw op scherp’

Met veel pijn en moeite sloot het kabinet eind augustus een asieldeal. Maar nu de rechter een van de gemaakte afspraken tackelt, worden de verhoudingen binnen het kabinet opnieuw op de proef gesteld.

Afbeelding

Eerste Kamer stemt voor abortuspil via de huisarts; alleen PVV, CU, SGP en FvD tegen

Zoals verwacht stemden de CDA-senatoren, in tegenstelling tot hun collega’s van ChristenUnie en SGP, wel voor het wetsvoorstel. Dat deden hun partijgenoten in de Tweede Kamer ook al.

Afbeelding

Als vrouwen meer gaan werken, betekent dat ook iets voor de rol van de man in het huishouden

Of het nu gaat om een gelijke arbeidspositie of om straatintimidatie: mannen moeten hun verantwoordelijkheid nemen. In het streven naar een gelijkwaardige samenleving blijft de man te vaak achter, vindt een deel van de Kamer.

Afbeelding

Wie wil nog Kamerlid worden? ‘Het is een ondankbare baan’

Hoge werkdruk, bedreigingen, verharding en wantrouwen: het zijn de schaduwzijden van een baan als politicus. Iris Vrolijks en Sophie Koppejan weten van huis uit wat dit betekent. Ambiëren zij een politieke carrière?

Afbeelding

Wat mogen kinderen leren op zondags- en Koranscholen? Graag een afgebakende definitie

Als kinderen op een zondags- of Koranschool zitten, mogen ze dan zomaar álles te horen krijgen? De politiek wil duidelijke misstanden kunnen aanpakken, maar belandt ook al snel in een discussie over de onderwijsvrijheid.