VVD’ers zoeken partijvoorzitter die geen applausmachine van Rutte is

Nieuws
De leden van de VVD kiezen deze week hun nieuwe voorzitter. Het sentiment in de grootste regeringspartij is aan het keren: een groeiend deel wil niet langer alleen maar klappen voor Rutte, en zet zich af tegen de partijtop.
Natalie Righton / vk
maandag 3 oktober 2022 om 07:23 aangepast 08:09
Minister president MArk Rutte op het binnenhof.
Minister president MArk Rutte op het binnenhof. beeld Anp/hollandse Hoogte/ Robin Utrecht

Na twaalf jaar onomstreden hegemonie van Mark Rutte staat de VVD onder druk: het regeringsbeleid landt vooralsnog slecht onder de kiezers en daarvan hebben ook de liberalen last in de peilingen. Ruttes eigen vertrouwenscijfers zijn lager dan ooit. Intern zwelt intussen de kritiek aan over de soms niet zo liberale koers van de partij. Ook recentelijk weer gingen de lasten voor ondernemers omhoog en kwam er in de regeringscoalitie een asieldeal tot stand waarin lang niet de hele achterban zich kan vinden. Het stikstofbeleid roept in veel afdelingen eveneens grote vragen op. Een deel van de leden weigert inmiddels openlijk om alleen nog te fungeren als applausmachine van Rutte.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Partijcongres ChristenUnie: migratiekwesties en ongemak om pleidooi tegen homoseksuele kandidaat

Na maanden van spanningen over asiel en migratie leek de CU in relatieve rust te kunnen toewerken naar het partijcongres. Het interview dat Segers aan het AD gaf, bracht toch nog kortstondig verandering in de rust.

Afbeelding

Segers op partijcongres: ‘We kunnen en moeten het over migratie hebben’

CU-partijleider Segers gaat een coalitiegesprek over migratie ‘nooit bij voorbaat uit de weg’. Maar, als dat gesprek ontaardt in frustrerende maatregelen voor asielzoekers, wordt het een heel kort gesprek.

Afbeelding

Nieuwe stikstofplannen maken boeren onzeker, natuur en bouw voorzichtig positief

De nieuwe stikstofplannen van het kabinet leveren volgens de boeren vooral nieuwe beperkingen op. In de bouwsector klinkt ondertussen voorzichtig optimisme: ‘Het einde van de stikstofimpasse is in zicht.’

Afbeelding

Adema: straks alleen maar duurzame producten in supermarkt

Nederlandse boeren moeten vanaf 2040 alleen nog maar duurzaam boeren, zegt landbouwminister Piet Adema. Ook moeten in de supermarkten dan alleen nog maar groen geproduceerde producten liggen.

Afbeelding

Kabinet probeert vergroening te redden. ‘Investeringen in verduurzaming zijn juist nu urgent’

Nederland kan achterop kan raken met de verduurzaming van de economie en landbouw en het behalen van de klimaatdoelen. Daar waarschuwt stikstofminister Christianne van der Wal voor in een brief aan de Tweede Kamer.

Afbeelding

Van der Burg omarmt migratievoorstel ChristenUnie: ‘We moeten de balans nog vinden’

Bij het beperken van de migratie naar Nederland, is het goed om méér te kijken naar arbeidsmigratie. Dat zegt staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) tegen het Nederlands Dagblad.