Bezorgde leden op CU-congres over asieldeal: ‘Ik schaamde me dat dit mijn land is’

Nieuws
Om tot de asieldeal te komen, moest Gert-Jan Segers ‘door dilemma’s heen kruipen’, zegt de fractievoorzitter van de ChristenUnie zaterdag tijdens een ingelast partijcongres. Maar, zo verzekert hij bezorgde leden: ‘Niet ten koste van alles’.
Niels van den Bovenkamp
zaterdag 1 oktober 2022 om 20:47 aangepast 3 oktober 2022 09:01
Gert Jan Segers tijdens het buitengewoon congres van de ChristenUnie georganiseerd om te praten over de onvrede binnen de partij over het asielbeleid.
Gert Jan Segers tijdens het buitengewoon congres van de ChristenUnie georganiseerd om te praten over de onvrede binnen de partij over het asielbeleid. beeld anp / Ramon van Flymen

Er zijn nog nooit zoveel journalisten over de vloer geweest op een ChristenUnie-congres, constateert Segers op het congres in Ede, afgedwongen door verontruste leden die voor het eerst van deze optie in de statuten gebruikmaakten. ‘Journalisten zijn ramptoeristen’, zegt Segers met een kwinkslag. ‘Ze hopen dat wij elkaar vandaag een bloedneus slaan, maar dat gaan we niet doen.’

Tot een stevige verbale knokpartij komt het zaterdag nauwelijks. Zeker, de afschuw over wat afgelopen zomer in Ter Apel kon gebeuren en over de asieldeal die de regeringscoalitie vervolgens sloot, is groot. ‘Tenhemelschreiend’, noemt Cora Otter, een van de initiatiefnemers van de open brief die tot het congres leidde, de omstandigheden in Ter Apel. ‘Ik sch..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wat mogen kinderen leren op zondags- en Koranscholen? Graag een afgebakende definitie

Als kinderen op een zondags- of Koranschool zitten, mogen ze dan zomaar álles te horen krijgen? De politiek wil duidelijke misstanden kunnen aanpakken, maar belandt ook al snel in een discussie over de onderwijsvrijheid.

Afbeelding

Rutte wil leraar worden na zijn aftreden, zegt hij. Wat deden de vorige premiers?

Premier Rutte zegt dat hij na zijn aftreden fulltime voor de klas wil staan. Wat deden zijn voorgangers nadat ze de politieke top hadden bereikt? Tot nu toe koos geen enkele ex-premier voor een baan in de klas.

Afbeelding

Staatssecretaris Van Ooijen gaat voor nul daklozen: ‘Geef ze met voorrang een woning’

Door financiële problemen belandt een groeiende groep mensen op straat, ziet ook staatssecretaris Maarten van Ooijen. Neem hun schulden over en geef daklozen een woning, zegt hij. ‘Dat is maatschappelijk heel lucratief.’

Afbeelding

Meerderheid Eerste Kamer voor abortuspil bij de huisarts lijkt in zicht, ondanks kritiek

Het initiatiefvoorstel van GroenLinks, PvdA, VVD en D66 om de abortuspil door de huisarts te laten verstrekken, roept dinsdag nog veel vragen op in de Eerste Kamer. Toch tekent zich een ruime meerderheid af.

Afbeelding

Kabinet mikt op twee nieuwe kerncentrales in Borssele, dat er al vele jaren aan gewend is

De twee kerncentrales die het kabinet wil bouwen, moeten komen in het Zeeuwse Borssele. Met de nieuwe centrales hoopt het kabinet vanaf 2035 te voorzien in 11 tot 15 procent van de nationale behoefte aan elektriciteit.

Afbeelding

SGP wil aankoop kinderwagen sponsoren met duizend euro: ‘Jong gezin verdient extra steun’

Volgens SGP-Tweede Kamerlid Chris Stoffer loopt een babyuitzet ‘flink in de papieren’. Het kabinet zou kersverse ouders daarom een ‘kinderwagenbonus’ moeten geven van duizend euro.