Don Ceder (CU) ziet ‘te weinig urgentie’ bij kabinet rond Europees asielbeleid

Nieuws
Het kabinet toont te weinig urgentie om één Europees asielbeleid te organiseren. Dat zei ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder zaterdag op een ingelast ChristenUnie-congres in Ede over de asieldeal.
Gerard Beverdam
zaterdag 1 oktober 2022 om 16:49 aangepast 20:00
ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder vindt het belangrijk dat de afspraken over de langere termijnen voor gezinshereniging worden voorgelegd aan de rechter, zei hij op een partijcongres in Ede.
ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder vindt het belangrijk dat de afspraken over de langere termijnen voor gezinshereniging worden voorgelegd aan de rechter, zei hij op een partijcongres in Ede. beeld anp / Peter Hilz

Ede

Volgens hem is een Europese aanpak ‘de weg die we hebben te gaan’ om de asielinstroom te reguleren en te zorgen dat elk land z’n eigen aandeel levert in de opvang. Dat zei hij ook in reactie op vragen van partijleden, die vroegen hoe Nederland de bevolkingsgroei gaat huisvesten. Volgens Ceder is al twee keer in het regeerakkoord afgesproken dat hier werk van wordt gemaakt. ‘Maar ik zie te weinig urgentie bij de staatssecretaris van Asiel, bij de premier, en bij de minister van Buitenlandse Zaken.’

Over de nieuwe asieldeal van de regeringscoalitie zei Ceder dat ‘we alles afwegend een stap naar voren doen’. ‘De pijnlijkste maatregelen zijn tijdelijk.’ Tot eind 2023 zijn de termijnen voor gezinshereniging opgerekt, en dat stuit veel Chris..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Partijcongres ChristenUnie: migratiekwesties en ongemak om pleidooi tegen homoseksuele kandidaat

Na maanden van spanningen over asiel en migratie leek de CU in relatieve rust te kunnen toewerken naar het partijcongres. Het interview dat Segers aan het AD gaf, bracht toch nog kortstondig verandering in de rust.

Afbeelding

Segers op partijcongres: ‘We kunnen en moeten het over migratie hebben’

CU-partijleider Segers gaat een coalitiegesprek over migratie ‘nooit bij voorbaat uit de weg’. Maar, als dat gesprek ontaardt in frustrerende maatregelen voor asielzoekers, wordt het een heel kort gesprek.

Afbeelding

Regels bijstand worden versoepeld, giften van 1200 euro per jaar mag

Uitkeringsgerechtigden mogen vanaf 2024 giften ontvangen van 1200 euro per jaar en inkomsten hebben door verkoop van spullen. Dat kondigt minister Carola Schouten (CU) voor Armoedebeleid aan in een Kamerbrief

Afbeelding

Nieuwe stikstofplannen maken boeren onzeker, natuur en bouw voorzichtig positief

De nieuwe stikstofplannen van het kabinet leveren volgens de boeren vooral nieuwe beperkingen op. In de bouwsector klinkt ondertussen voorzichtig optimisme: ‘Het einde van de stikstofimpasse is in zicht.’

Afbeelding

Adema: straks alleen maar duurzame producten in supermarkt

Nederlandse boeren moeten vanaf 2040 alleen nog maar duurzaam boeren, zegt landbouwminister Piet Adema. Ook moeten in de supermarkten dan alleen nog maar groen geproduceerde producten liggen.

Afbeelding

Kabinet probeert vergroening te redden. ‘Investeringen in verduurzaming zijn juist nu urgent’

Nederland kan achterop kan raken met de verduurzaming van de economie en landbouw en het behalen van de klimaatdoelen. Daar waarschuwt stikstofminister Christianne van der Wal voor in een brief aan de Tweede Kamer.