Don Ceder (CU) ziet ‘te weinig urgentie’ bij kabinet rond Europees asielbeleid

Nieuws
Het kabinet toont te weinig urgentie om één Europees asielbeleid te organiseren. Dat zei ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder zaterdag op een ingelast ChristenUnie-congres in Ede over de asieldeal.
Gerard Beverdam
zaterdag 1 oktober 2022 om 16:49 aangepast 20:00
ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder vindt het belangrijk dat de afspraken over de langere termijnen voor gezinshereniging worden voorgelegd aan de rechter, zei hij op een partijcongres in Ede.
ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder vindt het belangrijk dat de afspraken over de langere termijnen voor gezinshereniging worden voorgelegd aan de rechter, zei hij op een partijcongres in Ede. beeld anp / Peter Hilz

Ede

Volgens hem is een Europese aanpak ‘de weg die we hebben te gaan’ om de asielinstroom te reguleren en te zorgen dat elk land z’n eigen aandeel levert in de opvang. Dat zei hij ook in reactie op vragen van partijleden, die vroegen hoe Nederland de bevolkingsgroei gaat huisvesten. Volgens Ceder is al twee keer in het regeerakkoord afgesproken dat hier werk van wordt gemaakt. ‘Maar ik zie te weinig urgentie bij de staatssecretaris van Asiel, bij de premier, en bij de minister van Buitenlandse Zaken.’

Over de nieuwe asieldeal van de regeringscoalitie zei Ceder dat ‘we alles afwegend een stap naar voren doen’. ‘De pijnlijkste maatregelen zijn tijdelijk.’ Tot eind 2023 zijn de termijnen voor gezinshereniging opgerekt, en dat stuit veel Chris..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wat mogen kinderen leren op zondags- en Koranscholen? Graag een afgebakende definitie

Als kinderen op een zondags- of Koranschool zitten, mogen ze dan zomaar álles te horen krijgen? De politiek wil duidelijke misstanden kunnen aanpakken, maar belandt ook al snel in een discussie over de onderwijsvrijheid.

Afbeelding

Rutte wil leraar worden na zijn aftreden, zegt hij. Wat deden de vorige premiers?

Premier Rutte zegt dat hij na zijn aftreden fulltime voor de klas wil staan. Wat deden zijn voorgangers nadat ze de politieke top hadden bereikt? Tot nu toe koos geen enkele ex-premier voor een baan in de klas.

Afbeelding

Staatssecretaris Van Ooijen gaat voor nul daklozen: ‘Geef ze met voorrang een woning’

Door financiële problemen belandt een groeiende groep mensen op straat, ziet ook staatssecretaris Maarten van Ooijen. Neem hun schulden over en geef daklozen een woning, zegt hij. ‘Dat is maatschappelijk heel lucratief.’

Afbeelding

Meerderheid Eerste Kamer voor abortuspil bij de huisarts lijkt in zicht, ondanks kritiek

Het initiatiefvoorstel van GroenLinks, PvdA, VVD en D66 om de abortuspil door de huisarts te laten verstrekken, roept dinsdag nog veel vragen op in de Eerste Kamer. Toch tekent zich een ruime meerderheid af.

Afbeelding

Kabinet mikt op twee nieuwe kerncentrales in Borssele, dat er al vele jaren aan gewend is

De twee kerncentrales die het kabinet wil bouwen, moeten komen in het Zeeuwse Borssele. Met de nieuwe centrales hoopt het kabinet vanaf 2035 te voorzien in 11 tot 15 procent van de nationale behoefte aan elektriciteit.

Afbeelding

SGP wil aankoop kinderwagen sponsoren met duizend euro: ‘Jong gezin verdient extra steun’

Volgens SGP-Tweede Kamerlid Chris Stoffer loopt een babyuitzet ‘flink in de papieren’. Het kabinet zou kersverse ouders daarom een ‘kinderwagenbonus’ moeten geven van duizend euro.