Kamerwens om ‘meerwerkers’ te belonen, stuit voorlopig nog op praktische bezwaren

Achtergrond
Nu het land zucht onder de personeelstekorten, zoekt de politiek naar oplossingen. Ideeën genoeg, maar de uitvoering blijkt weerbarstig.
Gijs Herderscheê / vk
vrijdag 30 september 2022 om 04:25 aangepast 06:51
Karien van Gennip, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, en Dennis Wiersma, minister voor Primair- en Voortgezet Onderwijs, voorafgaand aan een debat in de Tweede Kamer over de krapte op de arbeidsmarkt.
Karien van Gennip, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, en Dennis Wiersma, minister voor Primair- en Voortgezet Onderwijs, voorafgaand aan een debat in de Tweede Kamer over de krapte op de arbeidsmarkt. beeld anp / Bart Maat

Treinen vallen uit door personeelstekort. Schoolklassen worden naar huis gestuurd omdat er geen leerkracht is, de kinderopvang krijgt de roosters niet vol. In de zorg komen ze handen tekort aan het bed. Horecagelegenheden sluiten soms al in de avonden, winkels ook. Tranentrekkende voorbeelden te over, donderdag in de Tweede Kamer tijdens het debat over de krapte op de arbeidsmarkt. Dit voorjaar waren er 143 vacatures voor elke honderd werklozen. Sindsdien is de werkloosheid iets opgelopen, maar er zijn nog steeds meer vacatures. De krapte treft inmiddels alle sectoren van de economie.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Homogenezing', acceptatieplicht of 'voltooid leven': hierom worden deze omstreden wetsvoorstellen doorgezet

'Homogenezing' verbieden, een acceptatieplicht voor christelijke scholen, of 'voltooid leven'. De Raad van State is kritisch, maar libertijnse partijen gaan ermee door. Wetgeving is een voertuig van ideologie geworden.

Afbeelding

CDA-fractie wil af van Randstaddenken: overheid moet actief opkomen voor de regio

De kloof tussen stad en platteland is een te simpel beeld. De ongelijkheid in Nederland zit ingewikkelder in elkaar. Die ongelijkheid is ook het gevolg van overheidsbeleid dat zich liet leiden door rendementsdenken.

Afbeelding

Israël-liefde domineert bij de ChristenUnie. Maar er zijn steeds meer vraagtekens

In de ChristenUnie wordt opnieuw het debat aangezwengeld over het Israël-standpunt. Bijbelse beloften en hedendaagse politiek lopen in die gevoelige discussie door elkaar heen. ‘Over Israël praten is ingewikkeld.’

Afbeelding

Zeeland op weg naar de verkiezingen. 'Overal waar jodiumpillen worden uitgedeeld, moeten mensen mee kunnen praten'

Twaalf unieke provincies, met elk hun eigen sores en regionale karakter. Op weg naar de Provinciale Statenverkiezingen zoekt het Nederlands Dagblad uit welke kwesties er spelen. Vandaag: Zeeland.

Afbeelding

Voormalig SGP'er Hans van de Breevaart begint als onderzoeker bij FVD

Oud-SGP’er Hans van de Breevaart start met ingang van deze maand bij het Renaissance Instituut, het Wetenschappelijk Instituut van de rechts-populistische partij Forum voor Democratie (FVD).

Afbeelding

Regeling voor zorgmedewerkers die al twee jaar aan longcovid lijden en niet meer kunnen werken

Er komt een regeling voor zorgmedewerkers die al twee jaar aan longcovid-klachten lijden en niet meer kunnen werken. Hoe de regeling eruit komt te zien, wordt binnenkort duidelijk.