Kamerwens om ‘meerwerkers’ te belonen, stuit voorlopig nog op praktische bezwaren

Achtergrond
Nu het land zucht onder de personeelstekorten, zoekt de politiek naar oplossingen. Ideeën genoeg, maar de uitvoering blijkt weerbarstig.
Gijs Herderscheê / vk
vrijdag 30 september 2022 om 04:25 aangepast 06:51
Karien van Gennip, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, en Dennis Wiersma, minister voor Primair- en Voortgezet Onderwijs, voorafgaand aan een debat in de Tweede Kamer over de krapte op de arbeidsmarkt.
Karien van Gennip, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, en Dennis Wiersma, minister voor Primair- en Voortgezet Onderwijs, voorafgaand aan een debat in de Tweede Kamer over de krapte op de arbeidsmarkt. beeld anp / Bart Maat

Treinen vallen uit door personeelstekort. Schoolklassen worden naar huis gestuurd omdat er geen leerkracht is, de kinderopvang krijgt de roosters niet vol. In de zorg komen ze handen tekort aan het bed. Horecagelegenheden sluiten soms al in de avonden, winkels ook. Tranentrekkende voorbeelden te over, donderdag in de Tweede Kamer tijdens het debat over de krapte op de arbeidsmarkt. Dit voorjaar waren er 143 vacatures voor elke honderd werklozen. Sindsdien is de werkloosheid iets opgelopen, maar er zijn nog steeds meer vacatures. De krapte treft inmiddels alle sectoren van de economie.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Meerderheid Eerste Kamer voor abortuspil bij de huisarts lijkt in zicht, ondanks kritiek

Het initiatiefvoorstel van GroenLinks, PvdA, VVD en D66 om de abortuspil door de huisarts te laten verstrekken, roept dinsdag nog veel vragen op in de Eerste Kamer. Toch tekent zich een ruime meerderheid af.

Afbeelding

Kabinet mikt op twee nieuwe kerncentrales in Borssele, dat er al vele jaren aan gewend is

De twee kerncentrales die het kabinet wil bouwen, moeten komen in het Zeeuwse Borssele. Met de nieuwe centrales hoopt het kabinet vanaf 2035 te voorzien in 11 tot 15 procent van de nationale behoefte aan elektriciteit.

Afbeelding

SGP wil aankoop kinderwagen sponsoren met duizend euro: ‘Jong gezin verdient extra steun’

Volgens SGP-Tweede Kamerlid Chris Stoffer loopt een babyuitzet ‘flink in de papieren’. Het kabinet zou kersverse ouders daarom een ‘kinderwagenbonus’ moeten geven van duizend euro.

Afbeelding

Partijen willen meer geld voor weg en spoor Noord-Nederland

Er moet meer geld naar de infrastructuur in Noord-Nederland vinden meerdere partijen in de Tweede Kamer. Het kabinet maakte onlangs bekend ongeveer 7,5 miljard euro in wegen, rails en fietspaden te investeren, maar slechts een klein deel hiervan gaat naar het noorden van het la..

Afbeelding

Vaste contracten voor NPO-personeel en een nieuwe Mediawet. ‘Er gaat heel veel rollen’

Tweede Kamerleden willen dat de positie van NPO-medewerkers wordt versterkt om de kans op misstanden zoals bij De Wereld Draait Door (DWDD) te verkleinen. En de Mediawet wordt aangepast, verwacht Uslu.

Afbeelding

Partijcongres ChristenUnie: migratiekwesties en ongemak om pleidooi tegen homoseksuele kandidaat

Na maanden van spanningen over asiel en migratie leek de CU in relatieve rust te kunnen toewerken naar het partijcongres. Het interview dat Segers aan het AD gaf, bracht toch nog kortstondig verandering in de rust.