Kamerwens om ‘meerwerkers’ te belonen, stuit voorlopig nog op praktische bezwaren

Achtergrond
Nu het land zucht onder de personeelstekorten, zoekt de politiek naar oplossingen. Ideeën genoeg, maar de uitvoering blijkt weerbarstig.
Gijs Herderscheê / vk
vrijdag 30 september 2022 om 04:25 aangepast 06:51
Karien van Gennip, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, en Dennis Wiersma, minister voor Primair- en Voortgezet Onderwijs, voorafgaand aan een debat in de Tweede Kamer over de krapte op de arbeidsmarkt.
Karien van Gennip, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, en Dennis Wiersma, minister voor Primair- en Voortgezet Onderwijs, voorafgaand aan een debat in de Tweede Kamer over de krapte op de arbeidsmarkt. beeld anp / Bart Maat

Treinen vallen uit door personeelstekort. Schoolklassen worden naar huis gestuurd omdat er geen leerkracht is, de kinderopvang krijgt de roosters niet vol. In de zorg komen ze handen tekort aan het bed. Horecagelegenheden sluiten soms al in de avonden, winkels ook. Tranentrekkende voorbeelden te over, donderdag in de Tweede Kamer tijdens het debat over de krapte op de arbeidsmarkt. Dit voorjaar waren er 143 vacatures voor elke honderd werklozen. Sindsdien is de werkloosheid iets opgelopen, maar er zijn nog steeds meer vacatures. De krapte treft inmiddels alle sectoren van de economie.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Volt wil verbod op dubbele politieke pet. 'Je kunt niet fulltime en parttime hetzelfde werk doen'

Kun je én Kamerlid én lid zijn van Provinciale Staten? Nee, zegt partij Volt, die pleit voor een wettelijk verbod op het stapelen van politieke functies. Dat zei Tweede Kamerlid Marieke Koekkoek op Radio 1.

Afbeelding

Minister Carola Schouten prijst de armoedebestrijding door kerken: 'Ze doen wat de overheid moeilijk kan'

Het werk dat kerken doen voor armoedebestrijding moet erkend en gewaardeerd worden, zegt minister Carola Schouten (Armoedebeleid). Zelf gaat ze vanaf nu met kerken om tafel om te leren van hun ervaringen.

Afbeelding

Bontenbal (CDA): 'Er gaat geen 17,5 miljard subsidie naar de fossiele industrie. Wij zijn niet gek'

Extinction Rebellion, de actiegroep achter de A12-blokkades, zegt dat Nederland jaarlijks 17,5 miljard euro subsidie geeft voor fossiele brandstoffen. Onzin, vindt CDA-Kamerlid Henri Bontenbal. 'Het is niet zo simpel.'

Afbeelding

Raad van State: verbod op 'homogenezing' voegt weinig toe, en werkt mogelijk averechts

Een verbod op 'homogenezing' voegt weinig toe aan de huidige wetgeving rond mishandeling en dwang. Ook kan zo'n verbod averechts werken bij de gewenste cultuurverandering in geloofsgemeenschappen, zegt de Raad van State.

Afbeelding

In Alkmaar is het 'win-win' in de asielopvang. Wethouder Joël Voordewind legt uit hoe dat werkt

Met een groot oud kantoor helpt de gemeente Alkmaar de landelijke migratiecrisis vlot te trekken. Er is slim onderhandeld met het Rijk. Wethouder Joël Voordewind legt uit hoe het zit.

Afbeelding

Adema overleeft motie van wantrouwen; veel irritatie in mestdebat tussen coalitiepartijen D66 en ChristenUnie

Minister Piet Adema (Landbouw) heeft een motie van wantrouwen vanuit de Tweede Kamer overleefd. In een afrondend Kamerdebat over Adema's mestbeleid kwamen D66 en ChristenUnie hard in aanvaring.