Onderzoek naar vermeend wangedrag Arib brengt alle betrokkenen in grote verlegenheid

Achtergrond
PvdA-Kamerlid Khadija Arib weigert elke medewerking aan een onderzoek naar beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag als voorzitter van de Tweede Kamer.
Avinash Bhikhie / vk
vrijdag 30 september 2022 om 04:24 aangepast 07:08
Khadija Arib (PvdA, links) en Vera Bergkamp (D66) tijdens een debat in 2021 waarin wordt gestemd over de nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer.
Khadija Arib (PvdA, links) en Vera Bergkamp (D66) tijdens een debat in 2021 waarin wordt gestemd over de nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer. beeld anp / Remko de Waal

Ze beschouwt het onderzoek als een ‘politieke afrekening’ en wil er ook niet met de huidige voorzitter Vera Bergkamp over in gesprek. ‘Ik ben geen verantwoording verschuldigd aan Vera Bergkamp.’

Khadija Arib was vol ongeloof toen zij woensdag via NRC Handelsblad vernam dat het presidium, het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer, op advies van de landsadvocaat een extern onderzoek naar haar instelt. Het presidium zou meldingen van ‘machtsmisbruik’ en ‘een schrikbewind’ hebben binnengekregen over de oud-Kamervoorzitter. Het lek bracht zowel het presidium als de huidige Kamervoorzitter Vera Bergkamp en Arib zelf in grote verlegenheid.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Homogenezing', acceptatieplicht of 'voltooid leven': hierom worden deze omstreden wetsvoorstellen doorgezet

'Homogenezing' verbieden, een acceptatieplicht voor christelijke scholen, of 'voltooid leven'. De Raad van State is kritisch, maar libertijnse partijen gaan ermee door. Wetgeving is een voertuig van ideologie geworden.

Afbeelding

CDA-fractie wil af van Randstaddenken: overheid moet actief opkomen voor de regio

De kloof tussen stad en platteland is een te simpel beeld. De ongelijkheid in Nederland zit ingewikkelder in elkaar. Die ongelijkheid is ook het gevolg van overheidsbeleid dat zich liet leiden door rendementsdenken.

Afbeelding

Israël-liefde domineert bij de ChristenUnie. Maar er zijn steeds meer vraagtekens

In de ChristenUnie wordt opnieuw het debat aangezwengeld over het Israël-standpunt. Bijbelse beloften en hedendaagse politiek lopen in die gevoelige discussie door elkaar heen. ‘Over Israël praten is ingewikkeld.’

Afbeelding

Zeeland op weg naar de verkiezingen. 'Overal waar jodiumpillen worden uitgedeeld, moeten mensen mee kunnen praten'

Twaalf unieke provincies, met elk hun eigen sores en regionale karakter. Op weg naar de Provinciale Statenverkiezingen zoekt het Nederlands Dagblad uit welke kwesties er spelen. Vandaag: Zeeland.

Afbeelding

Voormalig SGP'er Hans van de Breevaart begint als onderzoeker bij FVD

Oud-SGP’er Hans van de Breevaart start met ingang van deze maand bij het Renaissance Instituut, het Wetenschappelijk Instituut van de rechts-populistische partij Forum voor Democratie (FVD).

Afbeelding

Regeling voor zorgmedewerkers die al twee jaar aan longcovid lijden en niet meer kunnen werken

Er komt een regeling voor zorgmedewerkers die al twee jaar aan longcovid-klachten lijden en niet meer kunnen werken. Hoe de regeling eruit komt te zien, wordt binnenkort duidelijk.