Onderzoek naar vermeend wangedrag Arib brengt alle betrokkenen in grote verlegenheid

Achtergrond
PvdA-Kamerlid Khadija Arib weigert elke medewerking aan een onderzoek naar beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag als voorzitter van de Tweede Kamer.
Avinash Bhikhie / vk
vrijdag 30 september 2022 om 04:24 aangepast 07:08
Khadija Arib (PvdA, links) en Vera Bergkamp (D66) tijdens een debat in 2021 waarin wordt gestemd over de nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer.
Khadija Arib (PvdA, links) en Vera Bergkamp (D66) tijdens een debat in 2021 waarin wordt gestemd over de nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer. beeld anp / Remko de Waal

Ze beschouwt het onderzoek als een ‘politieke afrekening’ en wil er ook niet met de huidige voorzitter Vera Bergkamp over in gesprek. ‘Ik ben geen verantwoording verschuldigd aan Vera Bergkamp.’

Khadija Arib was vol ongeloof toen zij woensdag via NRC Handelsblad vernam dat het presidium, het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer, op advies van de landsadvocaat een extern onderzoek naar haar instelt. Het presidium zou meldingen van ‘machtsmisbruik’ en ‘een schrikbewind’ hebben binnengekregen over de oud-Kamervoorzitter. Het lek bracht zowel het presidium als de huidige Kamervoorzitter Vera Bergkamp en Arib zelf in grote verlegenheid.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Meerderheid Eerste Kamer voor abortuspil bij de huisarts lijkt in zicht, ondanks kritiek

Het initiatiefvoorstel van GroenLinks, PvdA, VVD en D66 om de abortuspil door de huisarts te laten verstrekken, roept dinsdag nog veel vragen op in de Eerste Kamer. Toch tekent zich een ruime meerderheid af.

Afbeelding

Kabinet mikt op twee nieuwe kerncentrales in Borssele, dat er al vele jaren aan gewend is

De twee kerncentrales die het kabinet wil bouwen, moeten komen in het Zeeuwse Borssele. Met de nieuwe centrales hoopt het kabinet vanaf 2035 te voorzien in 11 tot 15 procent van de nationale behoefte aan elektriciteit.

Afbeelding

SGP wil aankoop kinderwagen sponsoren met duizend euro: ‘Jong gezin verdient extra steun’

Volgens SGP-Tweede Kamerlid Chris Stoffer loopt een babyuitzet ‘flink in de papieren’. Het kabinet zou kersverse ouders daarom een ‘kinderwagenbonus’ moeten geven van duizend euro.

Afbeelding

Partijen willen meer geld voor weg en spoor Noord-Nederland

Er moet meer geld naar de infrastructuur in Noord-Nederland vinden meerdere partijen in de Tweede Kamer. Het kabinet maakte onlangs bekend ongeveer 7,5 miljard euro in wegen, rails en fietspaden te investeren, maar slechts een klein deel hiervan gaat naar het noorden van het la..

Afbeelding

Vaste contracten voor NPO-personeel en een nieuwe Mediawet. ‘Er gaat heel veel rollen’

Tweede Kamerleden willen dat de positie van NPO-medewerkers wordt versterkt om de kans op misstanden zoals bij De Wereld Draait Door (DWDD) te verkleinen. En de Mediawet wordt aangepast, verwacht Uslu.

Afbeelding

Partijcongres ChristenUnie: migratiekwesties en ongemak om pleidooi tegen homoseksuele kandidaat

Na maanden van spanningen over asiel en migratie leek de CU in relatieve rust te kunnen toewerken naar het partijcongres. Het interview dat Segers aan het AD gaf, bracht toch nog kortstondig verandering in de rust.