John Laughland, de Forum-adviseur die al complotten zag toen Thierry Baudet nog op de lagere school zat

Achtergrond
Zijn conservatieve ideeën waren in de jaren negentig nog salonfähig. Daarna raakte John Laughland overtuigder van het bestaan van complotten van de ‘globalistische elite’. Wie is deze Britse denker aan de zijde van Thierry Baudet?
Olaf Tempelman / vk
vrijdag 30 september 2022 om 04:23 aangepast 07:04
John Laughland spreekt in juli tijdens een symposium van Forum voor Democratie over de oorlog in Oekraïne.
John Laughland spreekt in juli tijdens een symposium van Forum voor Democratie over de oorlog in Oekraïne. beeld anp / Robin Utrecht

John Laughland heeft een reputatie als ‘conservatief eurosceptisch filosoof’. In die hoedanigheid werd hij uitgenodigd door de BBC en publiceerde hij in kranten waaraan tegenwoordig de naam ‘mainstreammedia’ kleeft. Eind 2004 liet hij in The Guardian zijn licht schijnen over de Oranjerevolutie oftewel de opstand in Oekraïne tegen de verkiezingsfraude van de pro-Russische presidentskandidaat Janoekovitsj. Westerse verslaggevers, legde Laughland uit, schilderden die Oranjerevolutie ten onrechte af als een brede volksopstand. In werkelijkheid ging het om een handjevol opgehitste jongeren, vaak nog behangen met swastika’s ook. Diezelfde westerse verslaggevers zwegen ‘enorme steunbetuigingen aan Janoekovitsj’ dood.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Meerderheid Eerste Kamer voor abortuspil bij de huisarts lijkt in zicht, ondanks kritiek

Het initiatiefvoorstel van GroenLinks, PvdA, VVD en D66 om de abortuspil door de huisarts te laten verstrekken, roept dinsdag nog veel vragen op in de Eerste Kamer. Toch tekent zich een ruime meerderheid af.

Afbeelding

Kabinet mikt op twee nieuwe kerncentrales in Borssele, dat er al vele jaren aan gewend is

De twee kerncentrales die het kabinet wil bouwen, moeten komen in het Zeeuwse Borssele. Met de nieuwe centrales hoopt het kabinet vanaf 2035 te voorzien in 11 tot 15 procent van de nationale behoefte aan elektriciteit.

Afbeelding

SGP wil aankoop kinderwagen sponsoren met duizend euro: ‘Jong gezin verdient extra steun’

Volgens SGP-Tweede Kamerlid Chris Stoffer loopt een babyuitzet ‘flink in de papieren’. Het kabinet zou kersverse ouders daarom een ‘kinderwagenbonus’ moeten geven van duizend euro.

Afbeelding

Partijen willen meer geld voor weg en spoor Noord-Nederland

Er moet meer geld naar de infrastructuur in Noord-Nederland vinden meerdere partijen in de Tweede Kamer. Het kabinet maakte onlangs bekend ongeveer 7,5 miljard euro in wegen, rails en fietspaden te investeren, maar slechts een klein deel hiervan gaat naar het noorden van het la..

Afbeelding

Vaste contracten voor NPO-personeel en een nieuwe Mediawet. ‘Er gaat heel veel rollen’

Tweede Kamerleden willen dat de positie van NPO-medewerkers wordt versterkt om de kans op misstanden zoals bij De Wereld Draait Door (DWDD) te verkleinen. En de Mediawet wordt aangepast, verwacht Uslu.

Afbeelding

Partijcongres ChristenUnie: migratiekwesties en ongemak om pleidooi tegen homoseksuele kandidaat

Na maanden van spanningen over asiel en migratie leek de CU in relatieve rust te kunnen toewerken naar het partijcongres. Het interview dat Segers aan het AD gaf, bracht toch nog kortstondig verandering in de rust.