John Laughland, de Forum-adviseur die al complotten zag toen Thierry Baudet nog op de lagere school zat

Achtergrond
Zijn conservatieve ideeën waren in de jaren negentig nog salonfähig. Daarna raakte John Laughland overtuigder van het bestaan van complotten van de ‘globalistische elite’. Wie is deze Britse denker aan de zijde van Thierry Baudet?
Olaf Tempelman / vk
vrijdag 30 september 2022 om 04:23 aangepast 07:04
John Laughland spreekt in juli tijdens een symposium van Forum voor Democratie over de oorlog in Oekraïne.
John Laughland spreekt in juli tijdens een symposium van Forum voor Democratie over de oorlog in Oekraïne. beeld anp / Robin Utrecht

John Laughland heeft een reputatie als ‘conservatief eurosceptisch filosoof’. In die hoedanigheid werd hij uitgenodigd door de BBC en publiceerde hij in kranten waaraan tegenwoordig de naam ‘mainstreammedia’ kleeft. Eind 2004 liet hij in The Guardian zijn licht schijnen over de Oranjerevolutie oftewel de opstand in Oekraïne tegen de verkiezingsfraude van de pro-Russische presidentskandidaat Janoekovitsj. Westerse verslaggevers, legde Laughland uit, schilderden die Oranjerevolutie ten onrechte af als een brede volksopstand. In werkelijkheid ging het om een handjevol opgehitste jongeren, vaak nog behangen met swastika’s ook. Diezelfde westerse verslaggevers zwegen ‘enorme steunbetuigingen aan Janoekovitsj’ dood.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Homogenezing', acceptatieplicht of 'voltooid leven': hierom worden deze omstreden wetsvoorstellen doorgezet

'Homogenezing' verbieden, een acceptatieplicht voor christelijke scholen, of 'voltooid leven'. De Raad van State is kritisch, maar libertijnse partijen gaan ermee door. Wetgeving is een voertuig van ideologie geworden.

Afbeelding

CDA-fractie wil af van Randstaddenken: overheid moet actief opkomen voor de regio

De kloof tussen stad en platteland is een te simpel beeld. De ongelijkheid in Nederland zit ingewikkelder in elkaar. Die ongelijkheid is ook het gevolg van overheidsbeleid dat zich liet leiden door rendementsdenken.

Afbeelding

Israël-liefde domineert bij de ChristenUnie. Maar er zijn steeds meer vraagtekens

In de ChristenUnie wordt opnieuw het debat aangezwengeld over het Israël-standpunt. Bijbelse beloften en hedendaagse politiek lopen in die gevoelige discussie door elkaar heen. ‘Over Israël praten is ingewikkeld.’

Afbeelding

Zeeland op weg naar de verkiezingen. 'Overal waar jodiumpillen worden uitgedeeld, moeten mensen mee kunnen praten'

Twaalf unieke provincies, met elk hun eigen sores en regionale karakter. Op weg naar de Provinciale Statenverkiezingen zoekt het Nederlands Dagblad uit welke kwesties er spelen. Vandaag: Zeeland.

Afbeelding

Voormalig SGP'er Hans van de Breevaart begint als onderzoeker bij FVD

Oud-SGP’er Hans van de Breevaart start met ingang van deze maand bij het Renaissance Instituut, het Wetenschappelijk Instituut van de rechts-populistische partij Forum voor Democratie (FVD).

Afbeelding

Regeling voor zorgmedewerkers die al twee jaar aan longcovid lijden en niet meer kunnen werken

Er komt een regeling voor zorgmedewerkers die al twee jaar aan longcovid-klachten lijden en niet meer kunnen werken. Hoe de regeling eruit komt te zien, wordt binnenkort duidelijk.