Drie keer geweigerd vanwege het lobbyverbod: kan Cora van Nieuwenhuizen haar werk nog wel doen?

Achtergrond
Door het lobbyverbod mocht voorzitter Cora van Nieuwenhuizen van Energie-Nederland niet aanschuiven bij de onderhandelingen over het prijsplafond. Kan de oud-VVD-minister haar werk als lobbyist nog wel doen?
Wilco Dekker en Ariejan Korteweg / vk
donderdag 29 september 2022 om 04:23 aangepast 06:44
Cora van Nieuwenhuizen, hier nog minister van Infrastructuur en Waterstaat, staat in de zomer van 2021 de pers te woord tijdens een bezoek aan het door overstromingen getroffen Limburg.
Cora van Nieuwenhuizen, hier nog minister van Infrastructuur en Waterstaat, staat in de zomer van 2021 de pers te woord tijdens een bezoek aan het door overstromingen getroffen Limburg. beeld anp / Vincent Jannink

Den Haag

Bij het intensieve overleg dat de energiesector de afgelopen weken voerde met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) over een prijsplafond, ontbrak de belangrijkste schakel. Vanwege het
lobbyverbod mocht Cora van Nieuwenhuizen, voorzitter van brancheorganisatie Energie-Nederland, niet aanschuiven. De energieleveranciers lieten zich vertegenwoordigen door de directeur van EN en vicevoorzitters.

Het is de derde keer dat naar buiten komt dat Van Nieuwenhuizen op het lobbyverbod stuit, dat voorschrijft dat medewerkers van een ministerie gedurende een ‘afkoelperiode’ van twee jaar geen contact mogen hebben met een oud-bewindspersoon. In februari weigerde Rob Jetten, toen net aangetreden als D66-minister voor Klimaat en E..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Mariëtte Hamer: de maatschappij betaalt een hoge prijs voor seksueel geweld

Door de vele zaken - DWDD, The Voice, Ajax - is er nu momentum om het onderwerp hoog op de agenda te krijgen, zegt Mariëtte Hamer, regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld.

Afbeelding

Blijft de asieldeal wel overeind? ‘De kabinetsverhoudingen staan opnieuw op scherp’

Met veel pijn en moeite sloot het kabinet eind augustus een asieldeal. Maar nu de rechter een van de gemaakte afspraken tackelt, worden de verhoudingen binnen het kabinet opnieuw op de proef gesteld.

Afbeelding

Eerste Kamer stemt voor abortuspil via de huisarts; alleen PVV, CU, SGP en FvD tegen

Zoals verwacht stemden de CDA-senatoren, in tegenstelling tot hun collega’s van ChristenUnie en SGP, wel voor het wetsvoorstel. Dat deden hun partijgenoten in de Tweede Kamer ook al.

Afbeelding

Als vrouwen meer gaan werken, betekent dat ook iets voor de rol van de man in het huishouden

Of het nu gaat om een gelijke arbeidspositie of om straatintimidatie: mannen moeten hun verantwoordelijkheid nemen. In het streven naar een gelijkwaardige samenleving blijft de man te vaak achter, vindt een deel van de Kamer.

Afbeelding

Wie wil nog Kamerlid worden? ‘Het is een ondankbare baan’

Hoge werkdruk, bedreigingen, verharding en wantrouwen: het zijn de schaduwzijden van een baan als politicus. Iris Vrolijks en Sophie Koppejan weten van huis uit wat dit betekent. Ambiëren zij een politieke carrière?

Afbeelding

Wat mogen kinderen leren op zondags- en Koranscholen? Graag een afgebakende definitie

Als kinderen op een zondags- of Koranschool zitten, mogen ze dan zomaar álles te horen krijgen? De politiek wil duidelijke misstanden kunnen aanpakken, maar belandt ook al snel in een discussie over de onderwijsvrijheid.