Drie keer geweigerd vanwege het lobbyverbod: kan Cora van Nieuwenhuizen haar werk nog wel doen?

Achtergrond
Door het lobbyverbod mocht voorzitter Cora van Nieuwenhuizen van Energie-Nederland niet aanschuiven bij de onderhandelingen over het prijsplafond. Kan de oud-VVD-minister haar werk als lobbyist nog wel doen?
Wilco Dekker en Ariejan Korteweg / vk
donderdag 29 september 2022 om 04:23 aangepast 06:44
Cora van Nieuwenhuizen, hier nog minister van Infrastructuur en Waterstaat, staat in de zomer van 2021 de pers te woord tijdens een bezoek aan het door overstromingen getroffen Limburg.
Cora van Nieuwenhuizen, hier nog minister van Infrastructuur en Waterstaat, staat in de zomer van 2021 de pers te woord tijdens een bezoek aan het door overstromingen getroffen Limburg. beeld anp / Vincent Jannink

Den Haag

Bij het intensieve overleg dat de energiesector de afgelopen weken voerde met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) over een prijsplafond, ontbrak de belangrijkste schakel. Vanwege het
lobbyverbod mocht Cora van Nieuwenhuizen, voorzitter van brancheorganisatie Energie-Nederland, niet aanschuiven. De energieleveranciers lieten zich vertegenwoordigen door de directeur van EN en vicevoorzitters.

Het is de derde keer dat naar buiten komt dat Van Nieuwenhuizen op het lobbyverbod stuit, dat voorschrijft dat medewerkers van een ministerie gedurende een ‘afkoelperiode’ van twee jaar geen contact mogen hebben met een oud-bewindspersoon. In februari weigerde Rob Jetten, toen net aangetreden als D66-minister voor Klimaat en E..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wat mogen kinderen leren op zondags- en Koranscholen? Graag een afgebakende definitie

Als kinderen op een zondags- of Koranschool zitten, mogen ze dan zomaar álles te horen krijgen? De politiek wil duidelijke misstanden kunnen aanpakken, maar belandt ook al snel in een discussie over de onderwijsvrijheid.

Afbeelding

Rutte wil leraar worden na zijn aftreden, zegt hij. Wat deden de vorige premiers?

Premier Rutte zegt dat hij na zijn aftreden fulltime voor de klas wil staan. Wat deden zijn voorgangers nadat ze de politieke top hadden bereikt? Tot nu toe koos geen enkele ex-premier voor een baan in de klas.

Afbeelding

Staatssecretaris Van Ooijen gaat voor nul daklozen: ‘Geef ze met voorrang een woning’

Door financiële problemen belandt een groeiende groep mensen op straat, ziet ook staatssecretaris Maarten van Ooijen. Neem hun schulden over en geef daklozen een woning, zegt hij. ‘Dat is maatschappelijk heel lucratief.’

Afbeelding

Meerderheid Eerste Kamer voor abortuspil bij de huisarts lijkt in zicht, ondanks kritiek

Het initiatiefvoorstel van GroenLinks, PvdA, VVD en D66 om de abortuspil door de huisarts te laten verstrekken, roept dinsdag nog veel vragen op in de Eerste Kamer. Toch tekent zich een ruime meerderheid af.

Afbeelding

Kabinet mikt op twee nieuwe kerncentrales in Borssele, dat er al vele jaren aan gewend is

De twee kerncentrales die het kabinet wil bouwen, moeten komen in het Zeeuwse Borssele. Met de nieuwe centrales hoopt het kabinet vanaf 2035 te voorzien in 11 tot 15 procent van de nationale behoefte aan elektriciteit.

Afbeelding

SGP wil aankoop kinderwagen sponsoren met duizend euro: ‘Jong gezin verdient extra steun’

Volgens SGP-Tweede Kamerlid Chris Stoffer loopt een babyuitzet ‘flink in de papieren’. Het kabinet zou kersverse ouders daarom een ‘kinderwagenbonus’ moeten geven van duizend euro.