Waar blijft de nieuwe landbouwminister? ‘Iedere dag neemt de druk toe’

Achtergrond
Drie weken na het plotselinge vertrek van landbouwminister Henk Staghouwer is nog steeds geen opvolger benoemd. Iedereen kijkt vragend naar de ChristenUnie. Maar naar wie kijkt de ChristenUnie?
Auke van Eijsden
zaterdag 24 september 2022 om 21:29 aangepast 17:51
Minister Henk Staghouwer stapte 5 september op als landbouwminister. Een opvolger is er nog steeds niet.
Minister Henk Staghouwer stapte 5 september op als landbouwminister. Een opvolger is er nog steeds niet. beeld anp / Robin Utrecht

Den Haag

Met zijn aftreden kreeg minister Henk Staghouwer iets voor elkaar wat hem de maanden daarvoor niet was gelukt: eensgezindheid in het landbouwdebat. Want aan wie je het ook vroeg, van felle actiegroepen tot linkse oppositiepartijen – iedereen beaamde dat er ‘zo snel mogelijk’ een opvolger moest komen.

Drie weken later – minister Carola Schouten neemt de taken waar – is die opvolger er nog steeds niet.

Hoe komt dat? Bij de ChristenUnie wordt om begrip gevraagd. De kleine partij zit momenteel voor de derde keer in het kabinet, maar kan niet zomaar ‘een koekblik aan prominenten’ tevoorschijn toveren, legde partijvoorzitter Ankie van Tatenhove eerder uit. Ook regionaal en lokaal is de CU minder breed vertegenwoordigd dan bijvoorbeeld Pv..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Homogenezing', acceptatieplicht of 'voltooid leven': hierom worden deze omstreden wetsvoorstellen doorgezet

'Homogenezing' verbieden, een acceptatieplicht voor christelijke scholen, of 'voltooid leven'. De Raad van State is kritisch, maar libertijnse partijen gaan ermee door. Wetgeving is een voertuig van ideologie geworden.

Afbeelding

CDA-fractie wil af van Randstaddenken: overheid moet actief opkomen voor de regio

De kloof tussen stad en platteland is een te simpel beeld. De ongelijkheid in Nederland zit ingewikkelder in elkaar. Die ongelijkheid is ook het gevolg van overheidsbeleid dat zich liet leiden door rendementsdenken.

Afbeelding

Israël-liefde domineert bij de ChristenUnie. Maar er zijn steeds meer vraagtekens

In de ChristenUnie wordt opnieuw het debat aangezwengeld over het Israël-standpunt. Bijbelse beloften en hedendaagse politiek lopen in die gevoelige discussie door elkaar heen. ‘Over Israël praten is ingewikkeld.’

Afbeelding

Zeeland op weg naar de verkiezingen. 'Overal waar jodiumpillen worden uitgedeeld, moeten mensen mee kunnen praten'

Twaalf unieke provincies, met elk hun eigen sores en regionale karakter. Op weg naar de Provinciale Statenverkiezingen zoekt het Nederlands Dagblad uit welke kwesties er spelen. Vandaag: Zeeland.

Afbeelding

Voormalig SGP'er Hans van de Breevaart begint als onderzoeker bij FVD

Oud-SGP’er Hans van de Breevaart start met ingang van deze maand bij het Renaissance Instituut, het Wetenschappelijk Instituut van de rechts-populistische partij Forum voor Democratie (FVD).

Afbeelding

Regeling voor zorgmedewerkers die al twee jaar aan longcovid lijden en niet meer kunnen werken

Er komt een regeling voor zorgmedewerkers die al twee jaar aan longcovid-klachten lijden en niet meer kunnen werken. Hoe de regeling eruit komt te zien, wordt binnenkort duidelijk.