Waar blijft de nieuwe landbouwminister? ‘Iedere dag neemt de druk toe’

Achtergrond
Drie weken na het plotselinge vertrek van landbouwminister Henk Staghouwer is nog steeds geen opvolger benoemd. Iedereen kijkt vragend naar de ChristenUnie. Maar naar wie kijkt de ChristenUnie?
Auke van Eijsden
zaterdag 24 september 2022 om 21:29 aangepast 25 september 2022 17:51
Minister Henk Staghouwer stapte 5 september op als landbouwminister. Een opvolger is er nog steeds niet.
Minister Henk Staghouwer stapte 5 september op als landbouwminister. Een opvolger is er nog steeds niet. beeld anp / Robin Utrecht

Den Haag

Met zijn aftreden kreeg minister Henk Staghouwer iets voor elkaar wat hem de maanden daarvoor niet was gelukt: eensgezindheid in het landbouwdebat. Want aan wie je het ook vroeg, van felle actiegroepen tot linkse oppositiepartijen – iedereen beaamde dat er ‘zo snel mogelijk’ een opvolger moest komen.

Drie weken later – minister Carola Schouten neemt de taken waar – is die opvolger er nog steeds niet.

Hoe komt dat? Bij de ChristenUnie wordt om begrip gevraagd. De kleine partij zit momenteel voor de derde keer in het kabinet, maar kan niet zomaar ‘een koekblik aan prominenten’ tevoorschijn toveren, legde partijvoorzitter Ankie van Tatenhove eerder uit. Ook regionaal en lokaal is de CU minder breed vertegenwoordigd dan bijvoorbeeld Pv..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wat mogen kinderen leren op zondags- en Koranscholen? Graag een afgebakende definitie

Als kinderen op een zondags- of Koranschool zitten, mogen ze dan zomaar álles te horen krijgen? De politiek wil duidelijke misstanden kunnen aanpakken, maar belandt ook al snel in een discussie over de onderwijsvrijheid.

Afbeelding

Rutte wil leraar worden na zijn aftreden, zegt hij. Wat deden de vorige premiers?

Premier Rutte zegt dat hij na zijn aftreden fulltime voor de klas wil staan. Wat deden zijn voorgangers nadat ze de politieke top hadden bereikt? Tot nu toe koos geen enkele ex-premier voor een baan in de klas.

Afbeelding

Staatssecretaris Van Ooijen gaat voor nul daklozen: ‘Geef ze met voorrang een woning’

Door financiële problemen belandt een groeiende groep mensen op straat, ziet ook staatssecretaris Maarten van Ooijen. Neem hun schulden over en geef daklozen een woning, zegt hij. ‘Dat is maatschappelijk heel lucratief.’

Afbeelding

Meerderheid Eerste Kamer voor abortuspil bij de huisarts lijkt in zicht, ondanks kritiek

Het initiatiefvoorstel van GroenLinks, PvdA, VVD en D66 om de abortuspil door de huisarts te laten verstrekken, roept dinsdag nog veel vragen op in de Eerste Kamer. Toch tekent zich een ruime meerderheid af.

Afbeelding

Kabinet mikt op twee nieuwe kerncentrales in Borssele, dat er al vele jaren aan gewend is

De twee kerncentrales die het kabinet wil bouwen, moeten komen in het Zeeuwse Borssele. Met de nieuwe centrales hoopt het kabinet vanaf 2035 te voorzien in 11 tot 15 procent van de nationale behoefte aan elektriciteit.

Afbeelding

SGP wil aankoop kinderwagen sponsoren met duizend euro: ‘Jong gezin verdient extra steun’

Volgens SGP-Tweede Kamerlid Chris Stoffer loopt een babyuitzet ‘flink in de papieren’. Het kabinet zou kersverse ouders daarom een ‘kinderwagenbonus’ moeten geven van duizend euro.