Minister Hugo de Jonge: deze bevolkingsgroei dreigt het land te ontwrichten

Interview
De huidige bevolkingsgroei van Nederland is niet vol te houden, valt niet te huisvesten en is potentieel ontwrichtend. Dat zegt woonminister Hugo de Jonge in een interview met het Nederlands Dagblad.
Gerard Beverdam Ilse Brandemann
vrijdag 23 september 2022 om 16:30 aangepast 19:28
Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) tijdens een rondleiding op een bouwplaats.
Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) tijdens een rondleiding op een bouwplaats. beeld anp / lex van Lieshout

Volgens De Jonge kan iedereen die kan rekenen concluderen ‘dat we niet jaarlijks met een stad als Zoetermeer kunnen groeien’. Het migratiesaldo van nu meer dan 100.000 mensen per jaar moet volgens de CDA-minister ‘heel veel omlaag’. ‘Er zal altijd migratie zijn en dat is ook nodig, maar je ziet nu dat we de spankracht van de samenleving overvragen.’ Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek is Nederland de afgelopen tien jaar met één miljoen inwoners gegroeid, naar nu ruim 17,7 miljoen - vooral door migratie.

Middenpartijen negeren demografische ontwikkelingen, zegt de minister, omdat ‘we het op een gegeven moment een rechts thema zijn gaan vinden’. Dat is het volgens De Jonge niet. ‘Ik vind het fascinerend dat we bezig z..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Het is crisis hier, crisis daar in Europa, maar de regerende coalities hebben weinig slagkracht

Vruchteloos overleg in het Torentje, marathoncrisisberaad in de Duitse coalitie, onrust in Frankrijk. Meerdere Europese landen staan voor grote, fundamentele opgaven, maar de regeringen staan er zwak voor.

Afbeelding

Coalitie piept en kraakt: CDA wil opnieuw onderhandelen over stikstofbeleid

Het stikstofbeleid van het kabinet hangt aan een zijden draadje, nu het CDA binnenkort over dit gevoelige dossier opnieuw wil onderhandelen. Tot die tijd wil het kabinet het huidige beleid voortzetten.

Afbeelding

Kabinetscrisis van de baan: pauze in stikstofbeleid

Het kabinet heeft na urenlang spoedberaad een compromis gesloten over het stikstofbeleid. Vooral regeringspartijen D66 en CDA lagen hierover op ramkoers. Door de deal is een kabinetscrisis van de baan.

Afbeelding

Staatssecretaris Van der Burg: kabinet blijft asielopvang betalen met ontwikkelingsgeld

Het kabinet blijft voorlopig geld dat bedoeld is voor ontwikkelingshulp uitgeven aan asielopvang. Het geld moet namelijk érgens vandaan komen, zei staatssecretaris Van der Burg (Asiel) donderdag.

Afbeelding

Tweede Kamer gefrustreerd over 'vage' klimaatstrategie. 'De plannen staan bol van abstracte intenties'

De Nederlandse plannen om arme landen te helpen klimaatverandering tegen te gaan, zijn te abstract. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het kabinet de plannen concreter maakt.

Afbeelding

Kopzorgen bij ChristenUnie om weglopen traditionele stemmer: 'Keuzes in Den Haag kosten ons kiezers'

Lokale CU-afdelingen zijn bezig met een brief aan het landelijk bestuur van de partij. Ze maken zich zorgen over het afhaken van de ‘traditionele’ CU-stemmer. De partij verloor veel stemmen in traditionele bolwerken.