Minister Hugo de Jonge: deze bevolkingsgroei dreigt het land te ontwrichten

Interview
De huidige bevolkingsgroei van Nederland is niet vol te houden, valt niet te huisvesten en is potentieel ontwrichtend. Dat zegt woonminister Hugo de Jonge in een interview met het Nederlands Dagblad.
Gerard Beverdam Ilse Brandemann
vrijdag 23 september 2022 om 16:30 aangepast 24 september 2022 19:28
Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) tijdens een rondleiding op een bouwplaats.
Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) tijdens een rondleiding op een bouwplaats. beeld anp / lex van Lieshout

Volgens De Jonge kan iedereen die kan rekenen concluderen ‘dat we niet jaarlijks met een stad als Zoetermeer kunnen groeien’. Het migratiesaldo van nu meer dan 100.000 mensen per jaar moet volgens de CDA-minister ‘heel veel omlaag’. ‘Er zal altijd migratie zijn en dat is ook nodig, maar je ziet nu dat we de spankracht van de samenleving overvragen.’ Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek is Nederland de afgelopen tien jaar met één miljoen inwoners gegroeid, naar nu ruim 17,7 miljoen - vooral door migratie.

Middenpartijen negeren demografische ontwikkelingen, zegt de minister, omdat ‘we het op een gegeven moment een rechts thema zijn gaan vinden’. Dat is het volgens De Jonge niet. ‘Ik vind het fascinerend dat we bezig z..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wat mogen kinderen leren op zondags- en Koranscholen? Graag een afgebakende definitie

Als kinderen op een zondags- of Koranschool zitten, mogen ze dan zomaar álles te horen krijgen? De politiek wil duidelijke misstanden kunnen aanpakken, maar belandt ook al snel in een discussie over de onderwijsvrijheid.

Afbeelding

Rutte wil leraar worden na zijn aftreden, zegt hij. Wat deden de vorige premiers?

Premier Rutte zegt dat hij na zijn aftreden fulltime voor de klas wil staan. Wat deden zijn voorgangers nadat ze de politieke top hadden bereikt? Tot nu toe koos geen enkele ex-premier voor een baan in de klas.

Afbeelding

Staatssecretaris Van Ooijen gaat voor nul daklozen: ‘Geef ze met voorrang een woning’

Door financiële problemen belandt een groeiende groep mensen op straat, ziet ook staatssecretaris Maarten van Ooijen. Neem hun schulden over en geef daklozen een woning, zegt hij. ‘Dat is maatschappelijk heel lucratief.’

Afbeelding

Meerderheid Eerste Kamer voor abortuspil bij de huisarts lijkt in zicht, ondanks kritiek

Het initiatiefvoorstel van GroenLinks, PvdA, VVD en D66 om de abortuspil door de huisarts te laten verstrekken, roept dinsdag nog veel vragen op in de Eerste Kamer. Toch tekent zich een ruime meerderheid af.

Afbeelding

Kabinet mikt op twee nieuwe kerncentrales in Borssele, dat er al vele jaren aan gewend is

De twee kerncentrales die het kabinet wil bouwen, moeten komen in het Zeeuwse Borssele. Met de nieuwe centrales hoopt het kabinet vanaf 2035 te voorzien in 11 tot 15 procent van de nationale behoefte aan elektriciteit.

Afbeelding

SGP wil aankoop kinderwagen sponsoren met duizend euro: ‘Jong gezin verdient extra steun’

Volgens SGP-Tweede Kamerlid Chris Stoffer loopt een babyuitzet ‘flink in de papieren’. Het kabinet zou kersverse ouders daarom een ‘kinderwagenbonus’ moeten geven van duizend euro.