(On)zinnigheid in de Tweede Kamer: Thierry Baudet, Kees van der Staaij en de toren van Babel

Analyse
Voordat het kabinet wegliep uit de Kamer om Thierry Baudets verdachtmakingen aan het adres van minister Sigrid Kaag, illustreerde de Forum-leider hoe hij zijn complothysterie met een vroom sausje overgiet. Kees van der Staaij hoeft zich daar niet zo veel van aan te trekken.
Gerard Beverdam
zaterdag 24 september 2022 om 07:41
Afbeelding
beeld Dick Vos

Woensdagavond laat – het was al bijna donderdag – liet SGP-leider Kees van der Staaij een schilderij de Tweede Kamer binnenrollen: de Toren van Babel van Pieter Bruegel. ‘Het verhaal van de torenbouw gaat over hoogmoed’, zei Van der Staaij. ‘Maar het gaat ook over de mens die zelf heer en meester wil zijn over zijn leven. Die niet de weg gaat die de Schepper wijst.’ Het was niet de eerste keer dat de SGP met een bijzondere actie de aandacht probeerde te krijgen bij de Algemene Politieke Beschouwingen: zo bracht Van der Staaij in 2019 een replica van Rembrandts ‘De verloren zoon’ mee, en zongen SGP’ers in 2015 ‘Amazing Grace’ in de hal van de Tweede Kamer – duidelijk hoorbaar in de vergaderzaal.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Mariëtte Hamer: de maatschappij betaalt een hoge prijs voor seksueel geweld

Door de vele zaken - DWDD, The Voice, Ajax - is er nu momentum om het onderwerp hoog op de agenda te krijgen, zegt Mariëtte Hamer, regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld.

Afbeelding

Blijft de asieldeal wel overeind? ‘De kabinetsverhoudingen staan opnieuw op scherp’

Met veel pijn en moeite sloot het kabinet eind augustus een asieldeal. Maar nu de rechter een van de gemaakte afspraken tackelt, worden de verhoudingen binnen het kabinet opnieuw op de proef gesteld.

Afbeelding

Eerste Kamer stemt voor abortuspil via de huisarts; alleen PVV, CU, SGP en FvD tegen

Zoals verwacht stemden de CDA-senatoren, in tegenstelling tot hun collega’s van ChristenUnie en SGP, wel voor het wetsvoorstel. Dat deden hun partijgenoten in de Tweede Kamer ook al.

Afbeelding

Als vrouwen meer gaan werken, betekent dat ook iets voor de rol van de man in het huishouden

Of het nu gaat om een gelijke arbeidspositie of om straatintimidatie: mannen moeten hun verantwoordelijkheid nemen. In het streven naar een gelijkwaardige samenleving blijft de man te vaak achter, vindt een deel van de Kamer.

Afbeelding

Wie wil nog Kamerlid worden? ‘Het is een ondankbare baan’

Hoge werkdruk, bedreigingen, verharding en wantrouwen: het zijn de schaduwzijden van een baan als politicus. Iris Vrolijks en Sophie Koppejan weten van huis uit wat dit betekent. Ambiëren zij een politieke carrière?

Afbeelding

Wat mogen kinderen leren op zondags- en Koranscholen? Graag een afgebakende definitie

Als kinderen op een zondags- of Koranschool zitten, mogen ze dan zomaar álles te horen krijgen? De politiek wil duidelijke misstanden kunnen aanpakken, maar belandt ook al snel in een discussie over de onderwijsvrijheid.