Gert-Jan Segers: ‘Als het kabinet het niet zegt, zeg ik het: we laten u niet vallen’

Achtergrond
Terwijl de paniek door het land raast over torenhoge energierekeningen, ontbreken geruststellende woorden van het kabinet, vindt Gert-Jan Segers, leider van coalitiepartij ChristenUnie. Hij pleit voor een vaste belastingteruggave op de energierekening, voor iedereen, nog dit jaar. ‘Het risico bestaat dat dit een kabinet voor tevreden mensen wordt.’
Natalie Righton en Avinash Bhikhie / vk
vrijdag 16 september 2022 om 13:09 aangepast 17 september 2022 07:18
Gert-Jan Segers (ChristenUnie) arriveert bij het Logement voor het eerste gesprek van de formateur met de fractieleiders van de coalitie. De fractievoorzitters van VVD, D66, CDA en ChristenUnie kwamen eerder deze week tot een coalitieakkoord voor de te vormen nieuwe regering.
Gert-Jan Segers (ChristenUnie) arriveert bij het Logement voor het eerste gesprek van de formateur met de fractieleiders van de coalitie. De fractievoorzitters van VVD, D66, CDA en ChristenUnie kwamen eerder deze week tot een coalitieakkoord voor de te vormen nieuwe regering. beeld anp / Bart Maat

Den Haag

Aan de vooravond van de eerste Prinsjesdag van het kabinet-Rutte IV blikt Gert-Jan Segers vooruit naar een zware winter. De coronacrisis heeft plaatsgemaakt voor een ongekende koopkracht- en energiecrisis. Ouderen die niet meer warm douchen uit vrees voor de hoge rekening of alleenstaande moeders die uit paniek het gas laten afsluiten: het vervult de leider van de ChristenUnie met zorg. Energieminister Rob Jetten (D66) beloofde woensdag pas dat ‘niemand deze winter wordt afgesloten’, al is onduidelijk hoe hij daarvoor gaat zorgen.

Segers hoopt dat het kabinet snel met de plannen voor een energiefonds kan komen. Uit dit fonds zouden minima geld kunnen lenen of krijgen, dat is nog onduidelijk. Intussen stapelen berichten uit het lan..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe Van der Staaij wordt ingezet voor een beetje rust in de Kamer

Een goed inhoudelijk gesprek hebben, en de waardigheid van het parlement hoog houden. Dat drijft SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij, die de gemoederen in de Kamer rond de kwestie-Arib probeert te bedaren.

Afbeelding

Flirt de SGP opnieuw met FvD? ‘Het is beter dat we daar uit de buurt blijven’

In de SGP is hommeles ontstaan over een lezing die SGP-medewerker Hans van de Breevaart geeft bij Forum voor Democratie. Partijvoorzitter Dick van Meeuwen: ‘Wij vinden het jammer dat hij op de uitnodiging is ingegaan.’

Afbeelding

Er waait een andere wind bij de ChristenUnie, met een LHBT-netwerk. ‘De afwijscultuur is voorbij’

Voor het eerst is een kandidaat die een relatie heeft met iemand van hetzelfde geslacht, landelijk verkiesbaar bij de ChristenUnie. De jongeren steunen Coming Out Day en ook komt er een LHBT-netwerk. Wat is er veranderd?

Afbeelding

Nieuwe landbouwminister Piet Adema (ChristenUnie): ‘De focus is te eenzijdig op de boeren gericht’

De maandag nieuw aangetreden minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Piet Adema, wil de agrarische sector een toekomst bieden van ‘rust, duidelijkheid en zekerheid’. ‘Volg mij en beoordeel mij op mijn daden.’

Afbeelding

Leden met moeite: ‘Ik vraag me weleens af: waarom ben ik eigenlijk lid van de ChristenUnie?’

Er is ‘achterstallig onderhoud’ in de relatie tussen de ChristenUnie en haar achterban. Een speciale zomertour moest de banden weer aanhalen - maar is het genoeg?

Afbeelding

Gert-Jan Segers: ‘Als het kabinet het niet zegt, zeg ik het: we laten u niet vallen’

Terwijl de paniek door het land raast over torenhoge energierekeningen, ontbreken geruststellende woorden van het kabinet, vindt Gert-Jan Segers, leider van coalitiepartij ChristenUnie.