ChristenUnie-leden woedend om asieldeal kabinet. ‘Dit past niet bij een gezinspartij’

Nieuws
Ruim honderdzeventig ChristenUnie-leden eisen in een brief aan de partijtop dat de asielplannen van het kabinet van tafel gaan. Vooral het uitstel van gezinshereniging valt verkeerd bij de christelijke achterban. ‘Als dit doorgaat, kan de ChristenUnie niet in dit kabinet blijven zitten.’
Auke van Eijsden
zondag 28 augustus 2022 om 18:16 aangepast 08:13
CU-fractievoorzitter Gert-Jan Segers tijdens het partijcongres van de ChristenUnie in mei.
CU-fractievoorzitter Gert-Jan Segers tijdens het partijcongres van de ChristenUnie in mei. beeld anp / Vincent Jannink

Den Haag

De asielplannen voor de crisissituatie in Ter Apel ‘overschrijden alle ethische grenzen’, vinden tientallen leden van coalitiepartij ChristenUnie. In een brief aan het partijbestuur en de Tweede Kamerfractie uiten ze hun frustratie en eisen ze dat de maatregelen worden teruggedraaid. ‘Wij schrijven om onze diepe teleurstelling te uiten, maar ook om de partij op te roepen tot actie.’

Volgens de ondertekenaars, onder wie lokale fractievoorzitters en jongerenpartij Perspectief, zijn de aangekondigde plannen ‘een keiharde verslechtering van de huidige rechten van asielzoekers, in ruil voor boterzachte toezeggingen in de toekomst’. Met name de tijdelijke opschorting van gezinshereniging schiet in het verkeerde keelgat. ‘Dat m..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe 'voltooid leven' al steeds meer verweven raakt met de huidige euthanasiepraktijk

De maatschappelijke opvattingen over zelfbeschikking en 'voltooid leven' raken steeds meer verweven met de bestaande euthanasiepraktijk. Is er wel een aparte stervensregeling nodig voor mensen die 'klaar met leven' zijn?

Afbeelding

Uitvoeringsorganisaties hekelen spreidingswet in huidige vorm: 'Daar passen wij voor'

De wet om asielzoekers te verdelen over gemeenten is hard nodig om de opvangcrisis te bezweren, maar in zijn huidige vorm te onuitvoerbaar en complex, zeggen uitvoerende organisaties donderdag in een rondetafelgesprek.

Afbeelding

Hoe de nieuwe ChristenUnie-leider Mirjam Bikker een ander spoor kiest dan Gert-Jan Segers

Sterk inhoudelijk, maar ook met een zekere lichtheid, probeert Mirjam Bikker haar rol als ChristenUnie-aanvoerder op te bouwen. Hoe doet zij het tot nu toe? ‘Ik vind haar een mooi gezicht voor de partij.’

Afbeelding

Weerwind in actie voor vrouwengevangenis

Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) neemt maatregelen om grensoverschrijdend gedrag in vrouwengevangenissen tegen te gaan.

Afbeelding

Echte werk voor pensioen begint nu: vier uitdagingen waar het nieuwe stelsel mee te maken krijgt

Nu de politieke discussie over de pensioenwet voorbij is, begint het echte werk pas. Bij de stemming tekende zich dinsdagavond in de Eerste Kamer een meerderheid af voor de grootste hervorming van het stelsel ooit.

Afbeelding

Afrika wordt een wereldspeler en verdient een strategie, vindt het kabinet. Wat staat erin?

Voor het eerst ligt er een Nederlandse Afrika-strategie, die een visie schetst op hete hangijzers als migratiestromen en de strijd om grondstoffen. Eén van de grote thema’s is migratie.