Kamer wil beter zicht op stijgende kosten burger; ‘De grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog’

Nieuws
De Tweede Kamer wil dat het Centraal Planbureau (CPB) opnieuw in kaart brengt hoeveel Nederlandse huishoudens problemen krijgen met het betalen van de maandelijkse lasten. De oppositie denkt dat het eerder geschatte aantal van 1,2 miljoen een onderschatting is.
Pepijn de Lange / vk
maandag 22 augustus 2022 om 03:56 aangepast 06:42
‘Dit is een ongekende ramp die op ons afkomt’, zegt initiatiefnemer Omtzigt. ‘Als je dit niet oplost, wordt de bestaansbodem onder mensen vandaan geschopt.’
‘Dit is een ongekende ramp die op ons afkomt’, zegt initiatiefnemer Omtzigt. ‘Als je dit niet oplost, wordt de bestaansbodem onder mensen vandaan geschopt.’ beeld anp / Lex van Lieshout

De berekeningen die het CPB in juni publiceerde, zijn volgens de Kamer achterhaald. Het ‘donkerste scenario’ waarmee het CPB rekening hield, zou werkelijkheid worden als de energieprijzen zeven keer zo hoog zouden worden als het peil van januari 2021. De gasprijzen zijn inmiddels al ruim vertienvoudigd.

Daarom hebben zeventien fracties een verzoek om herziening ingediend bij minister Micky Adriaansens van Economische Zaken. Initiatiefnemer Pieter Omtzigt vindt dat het kabinet te weinig oog heeft voor de hoge inflatie. Hij spreekt van ‘de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zeeland op weg naar de verkiezingen. 'Overal waar jodiumpillen worden uitgedeeld, moeten mensen mee kunnen praten'

Twaalf unieke provincies, met elk hun eigen sores en regionale karakter. Op weg naar de Provinciale Statenverkiezingen zoekt het Nederlands Dagblad uit welke kwesties er spelen. Vandaag: Zeeland.

Afbeelding

Voormalig SGP'er Hans van de Breevaart begint als onderzoeker bij FVD

Oud-SGP’er Hans van de Breevaart start met ingang van deze maand bij het Renaissance Instituut, het Wetenschappelijk Instituut van de rechts-populistische partij Forum voor Democratie (FVD).

Afbeelding

Regeling voor zorgmedewerkers die al twee jaar aan longcovid lijden en niet meer kunnen werken

Er komt een regeling voor zorgmedewerkers die al twee jaar aan longcovid-klachten lijden en niet meer kunnen werken. Hoe de regeling eruit komt te zien, wordt binnenkort duidelijk.

Afbeelding

Staarde kabinet zich blind op coronabestrijding? 'Hoogoplopende conflicten tussen bewindspersonen'

Tweede Kamerleden hekelen de tunnelvisie van het kabinet in de beginfase van de coronacrisis. Ze vinden dat het kabinet zich blind staarde op het OMT.

Afbeelding

Kandidaatstelling veroordeelde Jezus Leeft-fakkeldrager loopt in de soep

Max Van den Berg, die met een fakkel voor het huis van D66-leider Sigrid Kaag stond, wordt toch geen kandidaat voor Jezus Leeft bij de Provinciale Statenverkiezingen.

Afbeelding

Telkens buitenspel gezet, maar nu mag de Kamer eindelijk in debat over de aanpak van de coronacrisis

Bijna een jaar na de presentatie van het eerste deelrapport over de coronacrisis gaat de Tweede Kamer vandaag in debat met minister Kuipers. Wat wil de Kamer met dit debat bereiken? Vijf vragen en antwoorden.