Verdeelde coalitie wordt beproefd in aankomend debat

Achtergrond
De Tweede Kamer keert terug van reces om te debatteren over de uitspraken van CDA-leider Wopke Hoekstra over het stikstofbeleid. Het CDA heeft wat uit te leggen, maar de partij hoopt uiteindelijk aan het langste eind te trekken.
Frank Hendrickx / vk
maandag 22 augustus 2022 om 20:51
Minister Wopke Hoekstra
Minister Wopke Hoekstra beeld anp / Phil Nijhuis

Den Haag

CDA-leider Wopke Hoekstra heeft het voor elkaar gekregen: de Tweede Kamer keert dinsdag terug van reces om te debatteren over zijn recente uitspraken over het stikstofbeleid. Coalitiepartij D66 steunde het verzoek van PVV-leider Geert Wilders meteen, ook in de wetenschap dat de meeste ogen dinsdag gericht zullen zijn op het CDA.

De regeringspartij heeft een lastig verhaal: het stikstofbeleid van het kabinet moet helemaal anders, maar tegelijkertijd steunt het CDA formeel nog steeds het kabinetsbeleid. Zolang stikstofbemiddelaar Johan Remkes nog aan het werk is, blijft het CDA in een spagaat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Partijcongres ChristenUnie: migratiekwesties en ongemak om pleidooi tegen homoseksuele kandidaat

Na maanden van spanningen over asiel en migratie leek de CU in relatieve rust te kunnen toewerken naar het partijcongres. Het interview dat Segers aan het AD gaf, bracht toch nog kortstondig verandering in de rust.

Afbeelding

Segers op partijcongres: ‘We kunnen en moeten het over migratie hebben’

CU-partijleider Segers gaat een coalitiegesprek over migratie ‘nooit bij voorbaat uit de weg’. Maar, als dat gesprek ontaardt in frustrerende maatregelen voor asielzoekers, wordt het een heel kort gesprek.

Afbeelding

Regels bijstand worden versoepeld, giften van 1200 euro per jaar mag

Uitkeringsgerechtigden mogen vanaf 2024 giften ontvangen van 1200 euro per jaar en inkomsten hebben door verkoop van spullen. Dat kondigt minister Carola Schouten (CU) voor Armoedebeleid aan in een Kamerbrief

Afbeelding

Nieuwe stikstofplannen maken boeren onzeker, natuur en bouw voorzichtig positief

De nieuwe stikstofplannen van het kabinet leveren volgens de boeren vooral nieuwe beperkingen op. In de bouwsector klinkt ondertussen voorzichtig optimisme: ‘Het einde van de stikstofimpasse is in zicht.’

Afbeelding

Adema: straks alleen maar duurzame producten in supermarkt

Nederlandse boeren moeten vanaf 2040 alleen nog maar duurzaam boeren, zegt landbouwminister Piet Adema. Ook moeten in de supermarkten dan alleen nog maar groen geproduceerde producten liggen.

Afbeelding

Kabinet probeert vergroening te redden. ‘Investeringen in verduurzaming zijn juist nu urgent’

Nederland kan achterop kan raken met de verduurzaming van de economie en landbouw en het behalen van de klimaatdoelen. Daar waarschuwt stikstofminister Christianne van der Wal voor in een brief aan de Tweede Kamer.