Chaos, verwarring en geruzie na stikstofuitspraak van CDA-leider (én minister) Hoekstra

Achtergrond
Het kabinet dat Nederland door talloze crises moet leiden, verkeert nu zélf in crisis. Uitspraken van CDA-leider en minister Wopke Hoekstra in het AD, waarmee hij het stikstofbeleid ter discussie stelt, veroorzaken een politieke puinhoop. Uit het CDA klinkt juist blijdschap.
Auke van Eijsden
vrijdag 19 augustus 2022 om 20:55
Minister Wopke Hoekstra, Buitenlandse Zaken, staat de pers te woord op het Binnenhof na afloop van de eerste ministerraad.
Minister Wopke Hoekstra, Buitenlandse Zaken, staat de pers te woord op het Binnenhof na afloop van de eerste ministerraad. beeld anp / Phil Nijhuis

Den Haag

Als de Tweede Kamer dinsdag voor een spoeddebat vervroegd terugkeert van reces, is dat niet vanwege de opvangcrisis in Ter Apel, de historisch slechte koopkrachtcijfers, of de ruim 300.000 kinderen die volgend jaar mogelijk onder de armoedegrens terechtkomen. Wel vanwege een interview van Wopke Hoekstra in het Algemeen Dagblad, waarin de CDA-leider vrijdag rammelde aan het stikstofbeleid van het kabinet – een kabinet waarvan hij zélf deel uitmaakt.

De plannen waarmee hij als vicepremier nog instemde, stelt Hoekstra nu ‘nadrukkelijk als CDA-leider’ ter discussie: het halveren van de stikstofuitstoot in 2030, zoals overeengekomen in de formatie, is voor zijn partij niet langer heilig. ‘Als een deel van de boeren meer tijd ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Cees Veerman zei ‘nee’ tegen Segers en Schouten. Piet Adema kon en wilde dat niet

In de zoektocht naar een nieuwe minister van Landbouw gebeurde iets revolutionairs: de ChristenUnie bleek bereid de post van Landbouw af te staan aan CDA’er Cees Veerman.

Afbeelding

ChristenUnie zet katholiek Eric Holterhues op verkiesbare plek voor Eerste Kamer

Oikocredit-directeur Eric Holterhues wordt naar verwachting de eerste katholieke politicus op landelijk niveau voor de ChristenUnie. De partij heeft hem op een verkiesbare plek voor de Eerste Kamer gezet.

Afbeelding

De Tweede Kamer begeeft zich op glad ijs met het onderzoek naar oud-voorzitter Arib

Met het onderzoek naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag van voormalig voorzitter Khadija Arib begeeft het presidium van de Tweede Kamer zich in een mijnenveld. ‘Met name de combinatie onderzoek en openbaarheid is ingewikkeld.’

Afbeelding

Toename aantal gokkende jongeren baart Kamer zorgen, maar verbod op reclame loopt vertraging op

De Tweede Kamer vreest ‘een reclamefeestje’ voor goksites rond het komende WK voetbal. Minister Franc Weerwind belooft een ‘moreel beroep’ te doen op de aanbieders.

Afbeelding

PvdA’er Nijboer uit dagelijks bestuur Kamer

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer treedt per direct terug uit het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer (het presidium) wegens de zaak rond zijn partijgenoot en voormalig Kamervoorzitter Khadija Arib.

Afbeelding

Het kabinet zet er een tandje bij om Nederlanders winter door te helpen: 190 euro bonus voor alle huishoudens

Het kabinet zet een tandje bij om Nederlanders de winter door te helpen. Alle huishoudens krijgen in november en december een compensatie van 190 euro per maand voor de hoge energienota. Daarnaast wordt het eerder gepresenteerde prijsplafond, dat per 1 januari geldt, royaler.