Conceptplan voor de zorg ligt gevoelig: ‘Op huisartsen moet je niet korten, die hebben juist meer geld nodig’

Achtergrond
Volgens een uitgelekt zorgplan krijgen huisartsen en wijkverpleging de komende jaren meer geld. Maar eerst worden zij financieel een paar stappen teruggezet. Twee zorgeconomen reageren. ‘Ik zou mijn hart vasthouden als ik huisarts was.’
Hanke van den Broek
dinsdag 16 augustus 2022 om 22:40 aangepast 10:06
Volgens zorgeconoom Arne Bouma zou juist geïnvesteerd moeten worden in de huisartsenzorg.
Volgens zorgeconoom Arne Bouma zou juist geïnvesteerd moeten worden in de huisartsenzorg. beeld anp / bas Czerwinski

Amersfoort

Hij vindt het een merkwaardige keuze, zegt zorgeconoom Arne Bouma. In een uitgelekte conceptversie van een zorgakkoord willen zorgministers Conny Helder en Ernst Kuipers 80 miljoen euro weghalen bij de huisartsenzorg en 600 miljoen euro bij de wijkverpleging.

‘Je krijgt minder, maar je moet meer doen, lijkt wel het credo’, aldus Bouma. ‘De overheid verwacht dat mensen langer thuis blijven wonen, en door vergrijzing neemt de zorgvraag toe. Dan lijkt het me raar dat het financiële kader zo wordt ingericht.’

De plannen liggen gevoelig. Vorige maand protesteerden huisartsen nog op het Haagse Malieveld tegen de volgens hen extreme werkdruk en het toegenomen aantal taken, waardoor ze minder tijd hebben voor hun patiënten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wat mogen kinderen leren op zondags- en Koranscholen? Graag een afgebakende definitie

Als kinderen op een zondags- of Koranschool zitten, mogen ze dan zomaar álles te horen krijgen? De politiek wil duidelijke misstanden kunnen aanpakken, maar belandt ook al snel in een discussie over de onderwijsvrijheid.

Afbeelding

Rutte wil leraar worden na zijn aftreden, zegt hij. Wat deden de vorige premiers?

Premier Rutte zegt dat hij na zijn aftreden fulltime voor de klas wil staan. Wat deden zijn voorgangers nadat ze de politieke top hadden bereikt? Tot nu toe koos geen enkele ex-premier voor een baan in de klas.

Afbeelding

Staatssecretaris Van Ooijen gaat voor nul daklozen: ‘Geef ze met voorrang een woning’

Door financiële problemen belandt een groeiende groep mensen op straat, ziet ook staatssecretaris Maarten van Ooijen. Neem hun schulden over en geef daklozen een woning, zegt hij. ‘Dat is maatschappelijk heel lucratief.’

Afbeelding

Meerderheid Eerste Kamer voor abortuspil bij de huisarts lijkt in zicht, ondanks kritiek

Het initiatiefvoorstel van GroenLinks, PvdA, VVD en D66 om de abortuspil door de huisarts te laten verstrekken, roept dinsdag nog veel vragen op in de Eerste Kamer. Toch tekent zich een ruime meerderheid af.

Afbeelding

Kabinet mikt op twee nieuwe kerncentrales in Borssele, dat er al vele jaren aan gewend is

De twee kerncentrales die het kabinet wil bouwen, moeten komen in het Zeeuwse Borssele. Met de nieuwe centrales hoopt het kabinet vanaf 2035 te voorzien in 11 tot 15 procent van de nationale behoefte aan elektriciteit.

Afbeelding

SGP wil aankoop kinderwagen sponsoren met duizend euro: ‘Jong gezin verdient extra steun’

Volgens SGP-Tweede Kamerlid Chris Stoffer loopt een babyuitzet ‘flink in de papieren’. Het kabinet zou kersverse ouders daarom een ‘kinderwagenbonus’ moeten geven van duizend euro.