Eerste Kamer eist inspraak bij nieuwe coronaregels

Nieuws
Als het kabinet opnieuw coronamaatregelen invoert, wil de Eerste Kamer niet langer buitenspel worden gezet. Een ruime meerderheid eist dat in de nieuwe coronawet wordt vastgelegd dat ook de senaat zijn fiat moet geven aan bijvoorbeeld een mondkapjesplicht of horecasluiting.
Pepijn de Lange / vk
maandag 15 augustus 2022 om 04:22 aangepast 06:50
Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Henk Otten (Fractie Otten) tijdens een plenaire vergadering in de Eerste Kamer over de verlenging van de coronawet in mei.
Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Henk Otten (Fractie Otten) tijdens een plenaire vergadering in de Eerste Kamer over de verlenging van de coronawet in mei. beeld anp / Sem van der Wal

Den Haag

Volgens de tijdelijke coronawetten waarop het kabinet zijn aanpak van het coronavirus stoelde, hoefden afzonderlijke coronamaatregelen enkel aan de Tweede Kamer te worden voorgelegd. Dat de Eerste Kamer zich aan die constructie stoorde, werd afgelopen mei al duidelijk: toen hield zij de vijfde verlenging van de tijdelijke wet, van weer drie maanden, tegen.

Nu roept vrijwel de voltallige oppositie in de Eerste Kamer het kabinet op om de rol van de senaat te verankeren in de permanente coronawet. De partijen willen bovendien dat de bevoegdheid om maatregelen te treffen tegen een corona-uitbraak altijd tijdelijk is. Het huidige wetsvoorstel geeft het kabinet zo’n bevoegdheid voor onbepaalde tijd. Alleen de handte..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Mariëtte Hamer: de maatschappij betaalt een hoge prijs voor seksueel geweld

Door de vele zaken - DWDD, The Voice, Ajax - is er nu momentum om het onderwerp hoog op de agenda te krijgen, zegt Mariëtte Hamer, regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld.

Afbeelding

Blijft de asieldeal wel overeind? ‘De kabinetsverhoudingen staan opnieuw op scherp’

Met veel pijn en moeite sloot het kabinet eind augustus een asieldeal. Maar nu de rechter een van de gemaakte afspraken tackelt, worden de verhoudingen binnen het kabinet opnieuw op de proef gesteld.

Afbeelding

Eerste Kamer stemt voor abortuspil via de huisarts; alleen PVV, CU, SGP en FvD tegen

Zoals verwacht stemden de CDA-senatoren, in tegenstelling tot hun collega’s van ChristenUnie en SGP, wel voor het wetsvoorstel. Dat deden hun partijgenoten in de Tweede Kamer ook al.

Afbeelding

Als vrouwen meer gaan werken, betekent dat ook iets voor de rol van de man in het huishouden

Of het nu gaat om een gelijke arbeidspositie of om straatintimidatie: mannen moeten hun verantwoordelijkheid nemen. In het streven naar een gelijkwaardige samenleving blijft de man te vaak achter, vindt een deel van de Kamer.

Afbeelding

Wie wil nog Kamerlid worden? ‘Het is een ondankbare baan’

Hoge werkdruk, bedreigingen, verharding en wantrouwen: het zijn de schaduwzijden van een baan als politicus. Iris Vrolijks en Sophie Koppejan weten van huis uit wat dit betekent. Ambiëren zij een politieke carrière?

Afbeelding

Wat mogen kinderen leren op zondags- en Koranscholen? Graag een afgebakende definitie

Als kinderen op een zondags- of Koranschool zitten, mogen ze dan zomaar álles te horen krijgen? De politiek wil duidelijke misstanden kunnen aanpakken, maar belandt ook al snel in een discussie over de onderwijsvrijheid.