Kabinet worstelt met coronawet, nieuwe clash met Kamer dreigt

Nieuws
Drie maanden nadat de Eerste Kamer de coronawet heeft weggestemd, blijft een serieus alternatief nog altijd uit. Op het eerste conceptvoorstel van het kabinet kwam deze week felle kritiek. Als het coronavirus nu opleeft, moet de overheid terugvallen op de noodverordeningen uit het begin van de crisis.
Auke van Eijsden
donderdag 11 augustus 2022 om 18:52 aangepast 13:49
Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers.
Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers. beeld anp / Koen van Weel

Den Haag

Dat wetsvoorstellen van het kabinet soms felle kritiek krijgen, verbaast niemand. Maar dat het ministerie zélf niet eens enthousiast is over de plannen, zie je maar zelden. Het toont de impopulariteit van de eerste conceptversie van de nieuwe coronawet, die het departement van zorgminister Ernst Kuipers deze zomer voorlegde aan belangenorganisaties. Feitelijk gaat het om een wijziging van de Wet publieke gezondheid, zodat het kabinet de maatregelen niet telkens hoeft te verlengen. Daardoor kan de overheid bij oplevingen van het coronavirus opnieuw vergaande maatregelen nemen – onder meer verplichte afstand, het dragen van mondkapjes, quarantaine of het sluiten van publieke plekken.

onderbouwing ontbreektHet schrijven van de wet was e..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Mariëtte Hamer: de maatschappij betaalt een hoge prijs voor seksueel geweld

Door de vele zaken - DWDD, The Voice, Ajax - is er nu momentum om het onderwerp hoog op de agenda te krijgen, zegt Mariëtte Hamer, regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld.

Afbeelding

Blijft de asieldeal wel overeind? ‘De kabinetsverhoudingen staan opnieuw op scherp’

Met veel pijn en moeite sloot het kabinet eind augustus een asieldeal. Maar nu de rechter een van de gemaakte afspraken tackelt, worden de verhoudingen binnen het kabinet opnieuw op de proef gesteld.

Afbeelding

Eerste Kamer stemt voor abortuspil via de huisarts; alleen PVV, CU, SGP en FvD tegen

Zoals verwacht stemden de CDA-senatoren, in tegenstelling tot hun collega’s van ChristenUnie en SGP, wel voor het wetsvoorstel. Dat deden hun partijgenoten in de Tweede Kamer ook al.

Afbeelding

Als vrouwen meer gaan werken, betekent dat ook iets voor de rol van de man in het huishouden

Of het nu gaat om een gelijke arbeidspositie of om straatintimidatie: mannen moeten hun verantwoordelijkheid nemen. In het streven naar een gelijkwaardige samenleving blijft de man te vaak achter, vindt een deel van de Kamer.

Afbeelding

Wie wil nog Kamerlid worden? ‘Het is een ondankbare baan’

Hoge werkdruk, bedreigingen, verharding en wantrouwen: het zijn de schaduwzijden van een baan als politicus. Iris Vrolijks en Sophie Koppejan weten van huis uit wat dit betekent. Ambiëren zij een politieke carrière?

Afbeelding

Wat mogen kinderen leren op zondags- en Koranscholen? Graag een afgebakende definitie

Als kinderen op een zondags- of Koranschool zitten, mogen ze dan zomaar álles te horen krijgen? De politiek wil duidelijke misstanden kunnen aanpakken, maar belandt ook al snel in een discussie over de onderwijsvrijheid.