Derk Boswijk blikt terug op chaotische evacuaties uit Kabul: ‘Ik wilde mensen niet in de steek laten’

Achtergrond
Het ND blikt terug op gedenkwaardige momenten uit het voorbije politieke seizoen. Vandaag: de chaotisch verlopen evacuaties uit Afghanistan.
Gerard Beverdam
woensdag 10 augustus 2022 om 18:30
Afghanen doen een poging bij buitenlandse troepen op het vliegveld van Kabul te komen, om te laten zien dat ze het recht hebben hun land te ontvluchten. Deze foto is gemaakt op 26 augustus 2021.
Afghanen doen een poging bij buitenlandse troepen op het vliegveld van Kabul te komen, om te laten zien dat ze het recht hebben hun land te ontvluchten. Deze foto is gemaakt op 26 augustus 2021. beeld epa / Akhter Gulfam

Een jaar later en voor zijn gevoel ‘vijf crises verder’, blikt CDA’er Derk Boswijk terug op zijn eerste zomerreces als Kamerlid. Dag en nacht zat hij te bellen met wanhopige mensen die Afghanistan wilden ontvluchten - maar die niet wisten hóé. Samen met anderen loodste hij ze met behulp van Google Maps door Kabul, en gaf via WhatsApp instructies bij wie ze zich moesten melden. Werk dat door ministeries had moeten worden gedaan, maar dat maar niet op gang kwam.

Hoe bent u hier zo persoonlijk bij betrokken geraakt?

‘Al snel na mijn aantreden als Kamerlid, eind maart 2021, had ik debatten over de situatie van tolken in Afghanistan. Ik kreeg telkens het gevoel dat de regie ontbrak. De kwestie werd heen en weer geschoven tussen ministeries, maa..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Landbouwminister Adema gaat vol voor landbouwakkoord: ‘Verdienmodel voor boeren is essentieel’

Minister Piet Adema wil liever ‘met draagvlak dan met tractors op het Binnenhof’ tot afspraken komen met de agrarische sector. Slaagt dat niet, dan gaat het kabinet zelf nadenken over de toekomst van de landbouw.

Afbeelding

Mariëtte Hamer: de maatschappij betaalt een hoge prijs voor seksueel geweld

Door de vele zaken - DWDD, The Voice, Ajax - is er nu momentum om het onderwerp hoog op de agenda te krijgen, zegt Mariëtte Hamer, regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld.

Afbeelding

Blijft de asieldeal wel overeind? ‘De kabinetsverhoudingen staan opnieuw op scherp’

Met veel pijn en moeite sloot het kabinet eind augustus een asieldeal. Maar nu de rechter een van de gemaakte afspraken tackelt, worden de verhoudingen binnen het kabinet opnieuw op de proef gesteld.

Afbeelding

Eerste Kamer stemt voor abortuspil via de huisarts; alleen PVV, CU, SGP en FvD tegen

Zoals verwacht stemden de CDA-senatoren, in tegenstelling tot hun collega’s van ChristenUnie en SGP, wel voor het wetsvoorstel. Dat deden hun partijgenoten in de Tweede Kamer ook al.

Afbeelding

Als vrouwen meer gaan werken, betekent dat ook iets voor de rol van de man in het huishouden

Of het nu gaat om een gelijke arbeidspositie of om straatintimidatie: mannen moeten hun verantwoordelijkheid nemen. In het streven naar een gelijkwaardige samenleving blijft de man te vaak achter, vindt een deel van de Kamer.

Afbeelding

Wie wil nog Kamerlid worden? ‘Het is een ondankbare baan’

Hoge werkdruk, bedreigingen, verharding en wantrouwen: het zijn de schaduwzijden van een baan als politicus. Iris Vrolijks en Sophie Koppejan weten van huis uit wat dit betekent. Ambiëren zij een politieke carrière?