Alleen nog compensatie-afhandeling voor toeslagengedupeerden die naar de rechter zijn gestapt

Nieuws
Vanaf augustus werkt de overheid naar verwachting vrijwel alleen nog aan de compensatie van gedupeerden van de toeslagenaffaire die voorrang krijgen van de rechter. Dit komt doordat steeds meer toeslagenouders de rechter inschakelen: zij zijn het beu om jarenlang op die integrale beoordeling van hun zaak te moeten wachten.
Charlotte Huisman / vk
donderdag 14 juli 2022 om 06:21
Gedupeerden van de toeslagenaffaire op de publieke tribune tijdens een debat in de Tweede Kamer over de uit huis geplaatste kinderen wier ouders slachtoffer zijn van het toeslagenschandaal.
Gedupeerden van de toeslagenaffaire op de publieke tribune tijdens een debat in de Tweede Kamer over de uit huis geplaatste kinderen wier ouders slachtoffer zijn van het toeslagenschandaal. beeld anp / Sem van der Wal

Den Haag

De rechter geeft hun in de regel gelijk vanwege de overschrijding van de wettelijke termijn van een jaar. Met de stijging van het aantal beroepen wegens ‘niet tijdig beslissen’, van 88 in maart tot 280 in mei, verwacht staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen) dat in augustus het omslagpunt wordt bereikt: dan is alle capaciteit voor integrale beoordelingen van het Uitvoeringsorgaan Herstel Toeslagen (UHT) nodig voor toeslagenouders met voorrang door een rechterlijke uitspraak.

Dit betekent dat ouders die niet naar de rechter stappen nog langer moeten wachten. Wie zich eind 2021 of in 2022 heeft aangemeld als gedupeerde, is volgens de jongste planning pas in 2025 of 2026 aan de beurt voor een zogeheten integrale beoordeling. De w..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wat mogen kinderen leren op zondags- en Koranscholen? Graag een afgebakende definitie

Als kinderen op een zondags- of Koranschool zitten, mogen ze dan zomaar álles te horen krijgen? De politiek wil duidelijke misstanden kunnen aanpakken, maar belandt ook al snel in een discussie over de onderwijsvrijheid.

Afbeelding

Rutte wil leraar worden na zijn aftreden, zegt hij. Wat deden de vorige premiers?

Premier Rutte zegt dat hij na zijn aftreden fulltime voor de klas wil staan. Wat deden zijn voorgangers nadat ze de politieke top hadden bereikt? Tot nu toe koos geen enkele ex-premier voor een baan in de klas.

Afbeelding

Staatssecretaris Van Ooijen gaat voor nul daklozen: ‘Geef ze met voorrang een woning’

Door financiële problemen belandt een groeiende groep mensen op straat, ziet ook staatssecretaris Maarten van Ooijen. Neem hun schulden over en geef daklozen een woning, zegt hij. ‘Dat is maatschappelijk heel lucratief.’

Afbeelding

Meerderheid Eerste Kamer voor abortuspil bij de huisarts lijkt in zicht, ondanks kritiek

Het initiatiefvoorstel van GroenLinks, PvdA, VVD en D66 om de abortuspil door de huisarts te laten verstrekken, roept dinsdag nog veel vragen op in de Eerste Kamer. Toch tekent zich een ruime meerderheid af.

Afbeelding

Kabinet mikt op twee nieuwe kerncentrales in Borssele, dat er al vele jaren aan gewend is

De twee kerncentrales die het kabinet wil bouwen, moeten komen in het Zeeuwse Borssele. Met de nieuwe centrales hoopt het kabinet vanaf 2035 te voorzien in 11 tot 15 procent van de nationale behoefte aan elektriciteit.

Afbeelding

SGP wil aankoop kinderwagen sponsoren met duizend euro: ‘Jong gezin verdient extra steun’

Volgens SGP-Tweede Kamerlid Chris Stoffer loopt een babyuitzet ‘flink in de papieren’. Het kabinet zou kersverse ouders daarom een ‘kinderwagenbonus’ moeten geven van duizend euro.