Kabinet zet met voorlichting in op minder abortussen

Nieuws
Vrouwen in kwetsbare situaties en jongeren en jongvolwassenen worden actiever benaderd met seksuele voorlichting. Daarbij moet het gaan over veilige seks, wederzijdse instemming én de gevolgen en mogelijkheden bij ongewenste zwangerschappen.
Gerard Beverdam
vrijdag 8 juli 2022 om 21:36 aangepast 15:11
Maarten van Ooijen, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Maarten van Ooijen, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. beeld anp / lex van Lieshout

Den Haag

Staatssecretaris Maarten van Ooijen en minister Ernst Kuipers (beiden Volksgezondheid) hebben dat vrijdagavond aan de Tweede Kamer geschreven. Zij zijn nog bezig om ‘sleutelfiguren’ aan te trekken, zodat deze groep beter kan worden benaderd. Van Ooijen en Kuipers willen dat de seksuele voorlichting ‘passend en kloppend’ aan de orde komt, ‘ook binnen groepen waarbij deze onderwerpen moeilijk bespreekbaar en met taboes omwonden zijn’.

Naast het benaderen van specifieke groepen, gaat het kabinet ook breed de boer op met de vraag of mensen een ‘actuele kinderwens’ hebben. Als dat níét zo is, worden mensen aangemoedigd ‘te zorgen voor passende voorzorgsmaatregelen, indien nodig met goede ondersteuning’. Daarbij moet het gaan over de ve..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Meerderheid Eerste Kamer voor abortuspil bij de huisarts lijkt in zicht, ondanks kritiek

Het initiatiefvoorstel van GroenLinks, PvdA, VVD en D66 om de abortuspil door de huisarts te laten verstrekken, roept dinsdag nog veel vragen op in de Eerste Kamer. Toch tekent zich een ruime meerderheid af.

Afbeelding

Kabinet mikt op twee nieuwe kerncentrales in Borssele, dat er al vele jaren aan gewend is

De twee kerncentrales die het kabinet wil bouwen, moeten komen in het Zeeuwse Borssele. Met de nieuwe centrales hoopt het kabinet vanaf 2035 te voorzien in 11 tot 15 procent van de nationale behoefte aan elektriciteit.

Afbeelding

SGP wil aankoop kinderwagen sponsoren met duizend euro: ‘Jong gezin verdient extra steun’

Volgens SGP-Tweede Kamerlid Chris Stoffer loopt een babyuitzet ‘flink in de papieren’. Het kabinet zou kersverse ouders daarom een ‘kinderwagenbonus’ moeten geven van duizend euro.

Afbeelding

Partijen willen meer geld voor weg en spoor Noord-Nederland

Er moet meer geld naar de infrastructuur in Noord-Nederland vinden meerdere partijen in de Tweede Kamer. Het kabinet maakte onlangs bekend ongeveer 7,5 miljard euro in wegen, rails en fietspaden te investeren, maar slechts een klein deel hiervan gaat naar het noorden van het la..

Afbeelding

Vaste contracten voor NPO-personeel en een nieuwe Mediawet. ‘Er gaat heel veel rollen’

Tweede Kamerleden willen dat de positie van NPO-medewerkers wordt versterkt om de kans op misstanden zoals bij De Wereld Draait Door (DWDD) te verkleinen. En de Mediawet wordt aangepast, verwacht Uslu.

Afbeelding

Partijcongres ChristenUnie: migratiekwesties en ongemak om pleidooi tegen homoseksuele kandidaat

Na maanden van spanningen over asiel en migratie leek de CU in relatieve rust te kunnen toewerken naar het partijcongres. Het interview dat Segers aan het AD gaf, bracht toch nog kortstondig verandering in de rust.