Boeren willen niet aan tafel met gespreksleider Remkes als er niets te onderhandelen valt

Nieuws
De bemiddelingspoging van ‘gespreksleider’ Johan Remkes in de stikstofcrisis dreigt bij voorbaat te mislukken. De boeren weigeren te praten zolang het kabinet volhoudt dat het einddoel en het tempo van de stikstofmaatregelen niet ter discussie staan.
Raoul du Pre / vk
donderdag 7 juli 2022 om 19:24
Ministers Christianne van der Wal (midden) en Henk Staghouwer (links) riepen de boeren op wel in gesprek te gaan.
Ministers Christianne van der Wal (midden) en Henk Staghouwer (links) riepen de boeren op wel in gesprek te gaan. beeld anp / Bart Maat

Den Haag

‘Op dit moment wordt vanuit de regering geen enkele ruimte geboden om met de sector het echte gesprek aan te gaan over doel, tijdspad en middelen in het stikstofdossier’, aldus voorzitter Sjaak van der Tak van land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland in een brief die hij donderdag stuurde aan kabinet en Tweede Kamer. ‘Onder deze voorwaarden heeft spreken met de bemiddelaar geen zin.’

LTO is de grootste belangenbehartiger van de sector en bovendien de meest gematigde. Veel nieuwe actiegroepen keerden zich in de afgelopen jaren van LTO af omdat ze vinden dat die organisatie te veel praat en te weinig actie voert.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Meerderheid Eerste Kamer voor abortuspil bij de huisarts lijkt in zicht, ondanks kritiek

Het initiatiefvoorstel van GroenLinks, PvdA, VVD en D66 om de abortuspil door de huisarts te laten verstrekken, roept dinsdag nog veel vragen op in de Eerste Kamer. Toch tekent zich een ruime meerderheid af.

Afbeelding

Kabinet mikt op twee nieuwe kerncentrales in Borssele, dat er al vele jaren aan gewend is

De twee kerncentrales die het kabinet wil bouwen, moeten komen in het Zeeuwse Borssele. Met de nieuwe centrales hoopt het kabinet vanaf 2035 te voorzien in 11 tot 15 procent van de nationale behoefte aan elektriciteit.

Afbeelding

SGP wil aankoop kinderwagen sponsoren met duizend euro: ‘Jong gezin verdient extra steun’

Volgens SGP-Tweede Kamerlid Chris Stoffer loopt een babyuitzet ‘flink in de papieren’. Het kabinet zou kersverse ouders daarom een ‘kinderwagenbonus’ moeten geven van duizend euro.

Afbeelding

Partijen willen meer geld voor weg en spoor Noord-Nederland

Er moet meer geld naar de infrastructuur in Noord-Nederland vinden meerdere partijen in de Tweede Kamer. Het kabinet maakte onlangs bekend ongeveer 7,5 miljard euro in wegen, rails en fietspaden te investeren, maar slechts een klein deel hiervan gaat naar het noorden van het la..

Afbeelding

Vaste contracten voor NPO-personeel en een nieuwe Mediawet. ‘Er gaat heel veel rollen’

Tweede Kamerleden willen dat de positie van NPO-medewerkers wordt versterkt om de kans op misstanden zoals bij De Wereld Draait Door (DWDD) te verkleinen. En de Mediawet wordt aangepast, verwacht Uslu.

Afbeelding

Partijcongres ChristenUnie: migratiekwesties en ongemak om pleidooi tegen homoseksuele kandidaat

Na maanden van spanningen over asiel en migratie leek de CU in relatieve rust te kunnen toewerken naar het partijcongres. Het interview dat Segers aan het AD gaf, bracht toch nog kortstondig verandering in de rust.