Europees Parlement wil dat abortus als grondrecht wordt erkend

Nieuws
Het Europees Parlement wil dat een recht op abortus wordt vastgelegd in het grondrechtenhandvest van de Europese Unie. De oproep is ingegeven door bezorgdheid over de Verenigde Staten, waar vrouwen door een uitspraak van het hooggerechtshof niet langer overal een zwangerschap kunnen afbreken.
anp
donderdag 7 juli 2022 om 16:09
Afbeelding
beeld anp

Volgens Europarlementariërs dreigt iets soortgelijks te gebeuren in sommige EU-landen. Ze wijzen bijvoorbeeld op Polen, waar de conservatieve regering abortus de afgelopen tijd aan banden heeft gelegd. In de nog katholiekere lidstaat Malta is zelfs iedere zwangerschapsbeëindiging verboden.

De Franse president Emmanuel Macron pleitte er begin dit jaar ook al voor een recht op abortus op te nemen in het handvest, dat min of meer de rechtskracht heeft van een verdrag. Maar dat lijkt uitgesloten, omdat alle lidstaten ermee zouden moeten instemmen. De EU heeft nu niets over het abortusbeleid van de nationale regeringen te zeggen.

Hulporganisaties

Europarlementariërs vragen de Europese Commissie verder om hulporganisaties te hulp te schieten die geldstromen uit de VS zien opdrogen omdat ze abortus elders in de wereld mogelijk maken.

De rechterflank van het Europees Parlement, inclusief een aantal christendemocraten, verzette zich tevergeefs tegen de oproep. ChristenUnie-Europarlementariër Peter van Dalen spreekt van ‘een van de meest absurde resoluties over abortus’ en ‘een zwarte dag voor Europa’. D66-collega Samira Rafaela daarentegen is trots op de oproep en maant de Europese Commissie om er snel mee aan de slag te gaan.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Segers: ik wacht op de VVD. Bij een ‘nee’ hebben we echt een probleem in de coalitie

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers gaat ervan uit dat de VVD toch akkoord gaat met alle aspecten van de asieldeal die de coalitie heeft gesloten, en dus ook de zogenoemde dwangwet.

Afbeelding

Nog geen akkoord in coalitie over asielwet, vrijdag weer overleg

De coalitiepartijen overleggen vrijdag verder met staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) over de nieuwe asielwet die hij door wil voeren. Dat meldt een woordvoerder van de VVD woensdag na een digitaal overleg.

Afbeelding

Kamer wil dat koning belasting gaat betalen over inkomsten

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de koning, zijn beoogde opvolger, de teruggetreden vorst(in) en eventuele echtgenoten voortaan loon- of inkomstenbelasting gaan betalen over de rijksuitkeringen die zij ontvangen.

Afbeelding

D66: eerst betalingsherinnering van overheid, niet meteen ‘boete’

Mensen die niet op tijd een rekening van de overheid betalen, zouden daarbovenop niet meteen aanmaningskosten of een boete moeten betalen maar eerst een kosteloze herinnering toegestuurd moeten krijgen.

Afbeelding

PvdA'er Nijboer verlaat dagelijks bestuur Kamer om zaak-Arib

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer treedt per direct terug uit het dagelijkse bestuur van de Tweede Kamer wegens de zaak rond zijn partijgenoot en voormalig Kamervoorzitter Khadija Arib.

Afbeelding

Europees Parlement wil dat abortus als grondrecht wordt erkend

Het Europees Parlement wil dat een recht op abortus wordt vastgelegd in het grondrechtenhandvest van de Europese Unie. De oproep is ingegeven door bezorgdheid over het abortusrecht in de Verenigde Staten.